Sutra prva javna prezentacija novog GUP-a: Šta treba da znate?

Prva javna prezentacija Nacrta Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada održaće se sutra, 10. januara, u amfiteatru Spensa sa početkom u 10 časova.
Sutra prva javna prezentacija novog GUP-a: Šta treba da znate?
Foto: 021.rs

Prezentacije će biti održane na istom mestu i 14. i 21. januara.

Javna sednica komisije za planove održaće se 21. februara, a izveštaj komisije trebalo bi da bude završen do 5. marta, nakon čega se ide na to da oko 8, 9. marta plan bude upućen ka Gradskom veću i predložen Skupštini grada na usvajanje.

Nacrt GUP-a prethodno je bio predstavljen medijima 27. decembra, a dan kasnije postavljen je na interent stranicu Urbanizma i postavljen u mesnim zajednicama na teritoriji Grada.
 
Od stvari koje se menjaju novim Planom, građane i aktiviste najviše je zabrinulo područje bivšeg brodogradilišta, koje je prethodno u vodnim uslovima "Voda Vojvodine" označeno i kao atraktivna lokacija za gradnju, a gde prava korišćenja ima Galens.
 
Kako je naveo Ekološki front Novi Sad "na planu se vidi namera urbanista da se na području Dunavca i Šodroša isprave prirodne linije obale, da se napravi betonska urbanizovana plaža kao na Štrandu i veslačka pravolinijska staza. Živi svet je isključen".
 
 
U GUP-u se navodi da će Novosađani promenom namene prostora brodogradilišta dobiti "kvalitetan izlazak na reku, sa raznovrsnim sportsko-turističkim sadržajima, dok će na prostoru starog brodogradilišta i sadašnje kasarne rečne flotile, biti formirani kompleksi sa stambenim i poslovnim sadržajima, okruženi javnim prostorima."
 
Dodaje se i da će se u okviru ovog dela grada nalaziti šetališta, ozelenjene površine i biciklističke staze, te da će ovaj prostor biti pristupačan svim građanima i postati novi urbani i socijalni kvalitet uređenja obale. 
 
U nacrtu GUP-a navodi se i da je realizacija tog projekta uslovljena dogradnjom nasipa, odnosno sistema odbrane od poplava
 
Obaloutvrda, odnosno nasip, će biti pomeren, kako su i upozoravali brojni aktivisti. Direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović, međutim, je na javnoj prezentaciji tvrdio da "hidrološka studija pokazuje da je nova obaloutvrda opravdana".
 
"U najkritičnijem momentu porast vode je tri do pet centimetara, što je zanemarljivo. Nikakvog štetnog uticaja nema", naveo je.
 
U Planu piše da da je reč o "neznatnim promenama u nameni" u zoni uticaja koridora vodnog puta na oko pet kvadratnih kilometara, zbog mogućeg proširenja građevinskih područja naselja. 
 
"Građevinsko zemljište povećaće se sa oko 152 km2 na oko 169 km2 (ili 9 %). Građevinska područja naselja određena su orijentaciono. Planirana gradnja pratećih sadržaja vodnog puta biće najvećim delom u okviru postojećih granica građevinskog područja naselja, dok će se izgradnja putne mreže vršiti pretežno na trasama postojećih lokalnih, šumskih i nekategorisanih puteva", piše u planu.
 
 
Od zelenih površina koje se planiraju za očuvanje naveo je 68 hektara Majevice i više od 55 hektara Kameničke ade koja je proglašena za prirodno dobro, a za koju je prethodnim planom bilo predviđeno očuvanje 24 hektara. Radi se i plan parka kod stare ranžirne stanice, a u GUP je ubačeno i još 27 hektara na delu od Petrovaradina ka Bukovcu što će biti namenjeno za sportski park. Jedan deo severno od autoputa A4 trebalo bi da dobije 244 hektara zaštitnog zelenila.
 
Takođe, Miladinović je na prezentaciji kao važno spomenuo i pomake u vezi sa saobraćajnim rešenjima u gradu. 
 
"Teži se ka tome da prostor dobijaju pešaci i biciklisti. Planira se unapređenje javnog saobraćaja koje će omogućiti brži i jeftiniji transport. Uvodimo nove parametre, uvodimo obavezu izgradnju biciklane sa parametrom 1,8 bicikala po stanu, kao što znate svuda imamo u gradu problem sa smeštajem bicikala. Uvodimo obavezu parking mesta po stanu, do sada je bilo jedno po stanu, sada od 1,3 do 1,5 parking mesto po stanu. To je veliki pomak u rešavanju nedostajećeg parking prostora", istakao je Miladinović.
 
U Planu se navodi i tematski park na Trandžamentu, površine od oko 13 hektara. Neki od sadržaja tematskog parka su izložbeni prostori, radionice i uređeni slobodni prostori. Predviđeno je i proširenje groblja na Trandžamentu za pet hektara. Ali na ovom delu se ne predviđaju samo park i prošireno groblje. Deo Trandžamenta navodi se i kao zona planirane izgradnje, ali će se pravila gradnje i visina objekata definisati daljim planovima.
 
 
Kako je 021.rs pisao još početkom 2020. godine, kada su u javnost dospeli vodni uslovi za GUP u kojima je navedeno da "postoji interes da se uz poštovanje režima zaštite Nacionalnog kulturnog dobra Petrovaradinske tvrđave planira za namenu opštegradskog centra".
 
Važno je napomenuti da je Trandžament u zoni zaštićene kulturno-istorijske celine Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem. 
 
Višnja Kisić iz panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" tada je za 021.rs rekal da je sigurna da postoji konsenzus o vrednosti Trandžamenta kao prostora koji čini celinu sa Petrovaradinskom tvrđavom i u granicama je iste, kao i konsenzus da gradnji hotela, višespratnica i naselja nije mesto na Trandžamentu.
 
Nacrt Generalnog urbanističkog plana možete videti na internet prezentaciji JP "Urbanizam".
  • acika

    10.01.2022 08:36
    haha
    pa koliko stručnjaka za GUP a mi brinemo hihihi ! biću u amfiteatru želim da vidim tu silnu pamet ...
  • Hidra

    09.01.2022 20:36
    @NS
    Obaloutvrda je legitimna rec i odnosi se na oblogu kosine. Imate je na Ribarcu, na primer. Ovde je, medjutim, pogresno upotrebljena. "Obaloutvrda, odnosno nasip" nije korektno. Obaloutvrda je predvidjena za zastitu kosine osnovnog (minor) korita, a nasip je nasip.
  • M

    09.01.2022 17:32
    Ala smrde ove poturice
    Posle one odvratne “Pupinove palate”, šta drugo i očekivati od sendvič “urbanista” i primitivnog Miladinovića …

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti