ANKETA Gradnja poslovno-stambenih objekata diktira promenu granica zaštićene zone Petrovaradina

Područje Trandžamenta prethodno predviđeno za sportski centar ili tematski park, moglo bi u budućnosti da postane opštegradski centar sa stambenim i poslovnim zgradama, saznaje 021.
ANKETA Gradnja poslovno-stambenih objekata diktira promenu granica zaštićene zone Petrovaradina
Foto: 021.rs
Kako se navodi u vodnim uslovima za Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine "za područje na delu ciglane Trandžament koje je važećim Planom predviđeno za sportski centar (opširnije OVDE), postoji interes da se uz poštovanje režima zaštite Nacionalnog kulturnog dobra Petrovaradinske tvrđave planira za namenu opštegradskog centra".
 
 
Opštegradski centar je, kako smatraju u Društvu arhitekata Novog Sada (DANS), pojam koji je često zloupotrebljen kako bi se prikrile buduće planirane namene na parcelama, što je u najvećem broju slučaja: stanovanje i poslovanje.
 
"Takođe, definišući ih na ovaj način, investitorima na lokacijama sa ovom namenom ostavlja se široko i slobodno razmatranje indeksa izgrađenosti i zauzetosti, spratnosti i namene. Prevedeno na običan rečnik, investitor je u mogućnosti da sam kreira količinu kvadrata, spratnost i namenu objekata po svojoj volji, a da pritom bude zakonski 'pokriven' važećim planovima", navodi se u tekstu objavljenom na sajtu DANS-a.
 
Problematično je i to što je ovaj Trandžament u zoni zaštićene kulturno-istorijske celine Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem, ali novosadski urbanisti su i za ovo pronašli rešenje.
 
Kako je za 021 potvrđeno u Ministarstvu kulture valorizacija Petrovaradinske tvrđave povučena je na ponovno razmatranje od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Iako to ne znači da je sama zaštita povučena, najverovatnije će se menjati granice zaštićenog područja kako bi se omogućila izgradnja na području koje je trenutno zaštićeno.
 
U gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pak, tvrde da valorizacija nije povučena, već da je povučen "Predlog odluke o utvrđivanju mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine tvrđave sa podgrađem i o utvrđivanju zaštićene okoline sa merama zaštite".
 
Kako u Zavodu kažu za 021 ovaj predlog je prvi put poslat republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture još 2015. godine, a isti je upućen Vladi Srbije tek 2018. godine.
 
"Zavod 2018. godine upućuje Ministarstvu kulture i informisanja molbu da se dokumentacija vrati zbog određenih izmena i dopuna obuhvata zaštićene okoline. Izmene su vezane za uslove čuvanja, održavanja i korišćenja katastarskih parcela koje se nalaze na lokalitetu Trandžament", navode u Zavodu i ističu da valorizacija kulturnog dobra nikada nije dovođena u pitanje.
 
 
 
Na ovom području se, inače, nalaze uglavnom livade zarasle u korov i denivelisani teren koji je nastao nakon iskopa zemljišta za nekadašnju Ciglanu"Sloga".
 
Kisić (Evropa Nostra): Višespratnicama i naseljima nije mesto na Trandžamentu
 
Dokument koji je Zavod samoinicijativno povukao iz procedure usvajanja je Studija kojom se vrši detaljna valorizacija Petrovaradinske tvrđave kao kulturnog dobra koje je već pod zaštitom, jasno definišu granice kulturnog dobra i granice zaštićene okoline oko kulturnog dobra, ali i predviđaju mere tehničke zaštite kojima se čuvaju vrednosti, integritet i autentičnost kulturnog dobra.
 
Višnja Kisić iz panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" kaže za 021 da je sigurna da postoji konsenzus o vrednosti Trandžamenta kao prostora koji čini celinu sa Petrovaradinskom tvrđavom i u granicama je iste, kao i konsenzus da gradnji hotela, višespratnica i naselja nije mesto na Trandžamentu.
 
"Istovremeno, svedoci smo mnogih odluka koje se dešavaju u poslednje vreme, u kojima iako stručnjaci Zavoda imaju jasan stav, menadžment ovih institucija pod pritiskom investitora ili lokalnih vlasti deluje mimo stručnih stavova. I s tim u vezi, nadam se da su stručnjaci Zavoda uradili svoj posao u davanju jasnih mera tehničke zaštite za ovaj prostor pri izradi novog Generalnog urbanističkog plana", objašnjava Kisić.
 
Navodi i da bi gradnja na ovom prostoru mogla narušiti integritet i očuvanje najvažnije prostorno kulturno-istorijske celine, ne samo Novog Sada, već i Vojvodine.
 
"Nisam stručna za pitanja statike i strukturnih opasnosti bušenja dubokih temelja i gradnje višespratnica. Ali za bilo kakav projekat gradnje na ovom prostoru, pre dobijanja bilo kakve dozvole, mora biti urađena detaljna Studija uticaja na kulturno nasleđe i Studija uticaja na životnu sredinu, u kojima detaljno treba analizirati strukturni, statički, estetski, prostorni, kulturni, ekološki i svi drugi uticaji jednog takvog poduhvata", objašnjava.
 
 
Ističe da je prostor Trandžamenta bez dileme viđen i vrednovan kao sastavni deo kulturno-istorijske celine Tvrđave, naročito zbog važnog istorijskog događaja koji se na njemu odigrao (odlučujuća bitka između Osmanskog carstva i Habzburške monarhije, nakon koje se Osmansko carstvo povuklo sa prostora severno od Dunava).
 
"Pored tog istorijskog značaja, od velike važnosti je vrednost čitavog istorijskog kulturnog predela Tvrđave, uključujući i Trandžament, koji stvara karakteristične vizure iz grada na Tvrđavu, i ima karakterističnu ambijentalnu vrednost. Upravo zbog te vrednosti ovaj prostor je predviđan u ranijim dokumentima kao javni prostor, dostupan svima, i kao parkovski prostor pun drveća koga je sve manje u našim gradovima. Drugim rečima, u slučaju da se sa ovim planom nastavi, oni bi dozvolili gradnju višespratnica na spomeniku kulture", smatra Kisić.
 
Osuđuje to što su investitori, donosioci odluka i direktori javnih institucija pre bilo kakve rasprave već imali mnoge prilike da dogovaraju potencijalnu gradnju, dok svi ostali treba da čekaju javnu raspravu na kojima se već tradicionalno sužava prostor građana za učešće. Smatra da je od izuzetne važnosti da javnost reaguje u ovakvim slučajevima, jer ovo nije isključivo pitanje očuvanja kulturnih dobara, već i pitanje vizije razvoja društva.
 
"Zakulisnim investitorskim radnjama u dosluhu sa gradskim vlastima gradi se društvo u kome su bogati članovi društva mogu da uzurpiraju javna dobra, privatizuju ih i na njima profitiraju; društvo u kojima samo oni koji mogu da plate za elitno stanovanje mogu da uživaju u pogledu na grad i reku; društvo u kome iako se smanjuje broj stanovnika i ljudi odlaze iz manjih gradova i mesta, investitori imaju pravo da grade nove sve veće zgrade zbijene na centralnim lokacijama. Isto tako, društvo u kome će se ignorisati ekološka pitanja, kvalitet vazduha, zelene površine, parkovi i kvalitet životne sredine koju stvaramo, zarad pretvaranja i ono malo zelenih površina u gradilišta. Dakle, da, treba reagovati, ali to uključuje reakcije građana različitih struka za odbranu društva u kojoj se razvoj gradova dešava u skladu sa potrebama i dobrobiti većine građana, a ne privilegovane manjine", zaključuje Kisić.
 
 
  • ex Pezos

    28.02.2020 13:28
    UZAS
    Koliko smo inertni i mislimo da ce komentari nesto promeniti.
    @OSOBA M
    Ako pratite anketu , vec je primetno njihovo INSTRUISANO delovanje !
    sto vise odmice "anketa" povecava se % botovskih ZA na ustrb gradjanskih PROTIV !
  • Neoplanta

    27.02.2020 12:05
    Pićuka
    26.02.2020 • 16:57
    Imamo Bangladeš, imamo Šangaj, imamo Kinesku četvrt red je da imamo i vojvođanski Dubai. Cena nije bitna.

    Bas tako, pitam se kako bosanskim neimarima ne padne na pamet da grade u tim naseljima, gde je ruglo, koje bi oni mogli lepo da urede i posle tamo uzivaju u stambeno- poslovnim objektima????
  • Novisadka

    26.02.2020 23:18
    Nema vise Novosadjana
    nenàuceni da se suprotstavimo bezobrazluku, prostakluki i primitivizmu, GODINAMA gledamo kako bezobrazluk, prostakluk i primitivizam GUSE grad, degradiraju nacin zivota kojim smo ziveli...Doslo je vreme da neki NOVI "novosadjani" "grade" "nov" grad - zatucanog mentaliteta i nakaradnog izgleda. Ostaju nam lepe uspomene koje cemo pricati nasoj deci po inostranstvima i unucima - bio jednom jedan DIVAN grad...nema ga vise...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti