Ekološki front poziva Novosađane da prate donošenje GUP-a: Bezumne ideje služe bogaćenju investitora

Novosadski Ekološki front pozvao je Novosađane da u ponedeljak, 10. januara dođu da prate prvu prezentaciju Nacrta generalnog urbanističkog plana.

Oni pozivaju sve Novosađanke i Novosađane da dođu u amfiteatar SPENS-a, u 10 časova, kako bi od samog početka pratili ovaj proces i uticali na njega, navodi se u saopštenju.

"Novosadske građanske inicijative i organizacije, uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti, analiziraju Nacrt. Smanjivanje zelenih površina, ubacivanje stanogradnje na površinama koje su bile namenjene za sportsko rekreativne sadržaje, neurednost i neusaglašenost dokumenta sa realnim stanjem i potrebama glavne su odlike Nacrta GUP Novi Sad 2030", poručuju iz Ekološkog fronta.

Oni dodaju i da je sam Plan usaglašen sa potrebama investitora u cilju daljeg bogaćenja, pre svega Galensa i firme koja se povezuje sa Slobodanom Milićem Bocarom, nekadašnjim savetnikom Miloša Vučevića, danas direktorom VD Šajkaška.
 
"Pozivamo građane da najozbiljnije shvate značaj ovog dokumenta koji će odrediti razvoj grada u narednom periodu i direktno uticati na kvalitet njihovog života, te da nam se priključe. U cilju bogaćenja investitora, direktno se zavlači ruka u džep Novosađana i Novosađanki, sa bezumnim idejama povlačenja i izgradnje novog nasipa u koritu reke, u situaciji kada ova gradska vlast nije sposobna da popravi bazen nepune dve godine", stoji u saopštenju.  
 
 
Ispod samog saopštenja uz koje je objavljena fotografija uz natpis "Stop betonizaciji Novog Sada", potpisani su i MZ "Ivo Andrić", predsednik, potpredsednik i petoro članova Saveta MZ "Liman", članovi saveta MZ "Liman 3" Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Inicijativa građana "Sačuvajmo Liman od betona", Eko straža Novi Sad, Crna kuća, Združena akcija "Krov nad glavom Novi Sad", Futoška inicijativa,  Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA, "Sačuvajmo zelene površine - Telep Novi Sad".
 
Da podsetimo, U GUP-u se navodi da će Novosađani promenom namene prostora brodogradilišta dobiti "kvalitetan izlazak na reku, sa raznovrsnim sportsko-turističkim sadržajima, dok će na prostoru starog brodogradilišta i sadašnje kasarne rečne flotile, biti formirani kompleksi sa stambenim i poslovnim sadržajima, okruženi javnim prostorima."
 
Nacrt Generalnog urbanističkog plana možete videti na internet prezentaciji JP "Urbanizam".
 
Prezentacije će biti održane na istom mestu i 14. i 21. januara.
  • Marija

    10.01.2022 09:48
    Važno
    A gde su članovi MZ Južni Telep?
  • Bojan

    10.01.2022 09:37
    @Slavko

    Pa kad je 'svinjac pored Najlona' predugačko za zvanična dokumenta.
  • Slavko

    10.01.2022 07:41
    @Bojan

    Pise nam u ličnoj karti Novi Sad a ne Klisa i Zrenjanjin....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.