VIDEO: Zašto se pada na tehničkom pregledu? Od brava, preko guma, do zimske opreme

Mnogi su pitali da li sa ogrebotinama ili čak ulubljenjima na vozilu mogu da prođu tehnički. Naravno da možete ukoliko to oštećenje ne onemogućava da se, na primer, otvore vrata ili prozor.

Estetska oštećenja ne utiču na ispravnost vozila, ali zato vam branici moraju biti pričvršćeni. Ne mogu da vise sa jedne strane, što se često viđa, navode u Auto-tehnici

Brave sa spoljne i unutrašnje strane vozila moraju da rade, a sva vrata se moraju da se otvaraju, što važi i za haubu i gepe. Proverite podizače prozora pre polaska na tehnički pregled, proverite pojaseve i ne zaboravite da vratite naslove za glavu, ako ih skidate sa zadnjeg sedišta prilikom vožnje, jer vam je tako veća vidljivost.

Naspite tečnost za stakla ili običnu vodu da bi mogle da se ispitaju prskalice i prednji brisači. Ukoliko ne rade, zadnji brisač i prskalica se ne smatraju neispravnošću, barem za sada.
 
Kada su u pitanju oštećenja na šoferšajbni, dozvoljeno je da imate jedno ili nekoliko manjih oštećenja koja ne smetaju vozaču. Naravno da se uvek postavlja pitanje šta je malo oštećenje. To je ostavljeno kontrolorima na tehničkom pregledu da procene.
 
 
Proverite opremu vašeg vozila: da se podsetimo za putničko vozilo to je prva pomoć, i proverite da joj nije istekao rok, uže za vuču, signalni trougao i rezervni točak ili neko sredstvo za osposobljavanje izduvane gume, sprej ili pena. Kad smo već kod užeta za vuču tu ćemo dodati i kuku za vučenje tj. šlepanje i mnogi se pitaju šta će mi sve to kad se vozilo ne sme šlepati? Vozilo smete da šlepate, a kako i pod kojim uslovima pročitajte na blogu na sajtu Auto-Tehnike.
 
"Naša preporuka je da ukoliko znate da imate neko oštećenje, kao na primer potpuno razbijeno staklo na retrovizoru ili vam je otpalo vozačko ogledalo u kabini, nemate peti pojas, jer ste ga izvadili kad vam je smetao, te sitnice popravite pre dolaska na tehnički pregled, jer se i one gledaju", poručuju u Auto-tehnici.

Više o ovoj temi pogledajte u blogu Auto-tehnike, ili poslušajte u emisiji ispod.
 
Gume i zimska oprema
 
Kako kažu u Auto-tehnici, imaju mnogo pitanja o tome da li se na tehnički pregled mora doći sa zimskim pneumaticima ili ne. Na tehnički pregled se ne mora doći sa zimskim pneumaticima, jer i sam pravilnik kaže da ste u obavezi da imate zimske gume od 1. novembra do 1. aprila ukoliko se na putu nalaze sneg ili led. To znači da na tehničkom pregledu nije bitno da li je pneumatik zimski ili letnji. 
 
Ono što je bitno jeste to da li imate dovoljnu dubinu šare. Kako to da izmerite? Za letnje gume vrlo lako, uopšte ne treba da merite. Na svim gumama po obodu postoje nekoliko mesta gde piše "twi". Na tom mestu se negde na samom gazećem delu gume nalazi i zadebljanje između šara koje vam pokazuje koja je minimalna dubina šare te gume.
 
Znači, ne morate da znate da je minimalna dubina šare 1,6 milimetara za putnička vozila za letnju gumu, samo nađete "twi" oznaku i ako je vaša šara toliko istrošena da je ta oznaka u njenoj ravni, vreme je za zamenu guma. Naravno, bitno je i za vašu bezbednost da gume nemaju neka vidljiva oštećenja i za zimske gume je minimalna dubina šare četiri milimetra.
 
 
Mnogi su ostali iznenađeni kad su videli da im na tehničkom pregledu skidaju ratkapne. Ratkapne se skidaju da bi se proverili svi šrafovi na vašem vozilu, jer postoje vozila kojima na svakom tačku nedostaje po neki šraf. 
 
Ono što je takođe važno da znate jeste da gume na jednoj osovini moraju da budu iste, istog proizvođača, iste dimenzije. Rezervni točak, ako ga imate, mora da bude istih dimenzija i nosivosti, ili ako je manjih dimenzija onda mora da bude predviđen kao rezervni točak od strane proizvođača. Umesto njega možete da imate neko sredstvo za osposobljavanje izduvane gume, sprej ili penu. I ne zaboravite da za vožnju van naseljenog mesta u zimsku opremu spadaju i lanci na dva pogonska točka. 
 
 
"Naša preporuka je da uvek kupite gume u dimenzijama koje je predvideo proizvođač vozila jer se i to kontoliše na tehničkom pregledu, a vama donosi sigurnost u vožnji i optimalnu potrošnju goriva", zaključuju u Auto-tehnici. 
 
Više o ovoj, ali i drugim temama, saznajte na sajtu Auto-tehnike ili na njihovoj Fejsbuk stranici. Možete i da ih posetite u Stevana Mokranjca 1 (od 8 do 15.30h), kao i u Raškoj 19 (od 7 do 21h). 
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti