VIDEO: Zašto se pada na tehničkom pregledu?

Nemaju svi građani nova vozila, ali svako vozilo uz odgovarajuću pripremu, pa čak i ona stara 20 ili 25 godina, mogu da prođu tehnički pregled.

Puna primena pravilnika o tehničkom pregledu počela je u julu 2021. i uvođenje novih uređaja i video nadzora donelo je velike promene za sve i, naravno, izazvalo buru komentara i problema. Kako kažu u Auto-tehnici, automobili su kao i mi sami, dok smo mladi sve nam je lako, a što smo stariji idemo češće kod lekara, svašta nas boli i potrebno je da obratimo više pažnje na zdravlje. Tako je i sa automobilima. 

Vremena su se promenila i sada imamo zakone koji nas primoravaju da popravimo vozila i ispravni prođemo tehnički pregled. 

Postavlja se pitanje da li je zakonom i pravilnikom propisano sve baš kako treba i kako je praksa pokazala da bi bilo bolje? Naravno da nije. Međutim, ako od 60 do 70 odsto vozila prođe tehnički iz prvog pokušaja, moguće je. Procenat bi bio veći kada bi vlasnici vozila imali prave informacije kako da se pripreme. 
 
"Iz tog razloga neophodno je proveriti poziciona svetla. Deluje kao da smo zaboravili da ih imamo, jer se retko koriste i kada se zaustavimo ne palimo njih, nego sva četiri žmigavca, čak i po mraku. Zato su neispravna prednja poziciona svetla često jedini razlog neprolaska na tehničkom pregledu, a to su samo dve sijalice", poručuju u Auto-tehnici.
 
 
Signalizacija
 
Najlakši i najjeftiniji način je da sami prekontrolišete signalizaciju na svom vozilu, ali tu postoji jedna začkoljica. Uglavnom svi provere kratka i duga svetla, stop svetlo, svetla na zadnjoj strani i pomisle da je to sve. Međutim, zaborave da provere prednja svetla za maglu, ako ih imaju naravno, a mnogi i ne znaju da imaju i zadnje svetlo za maglu. 
 
"Ovo svetlo se retko koristi i mnogi zaborave da ga imaju, a samim tim i da ga prekontrolišu. Sva vozila starija od 10 godina ga imaju sigurno, jedno sa leve strane ili ukoliko su dva, sa svake strane po jedno. Ali mnogo starija vozila imaju zadnje svetlo za maglu. Takođe se zaborave i ta čuvena prednja poziciona svetla. Čuvena jer su ona toliko često neispravna, a toliko često ih ljudi potpuno zaborave prilikom provere. Ubacite vaše vozilu u rikverc i proverite svetlo za vožnju unazad. Bitno je napomenuti da se provere žmigavci, a posebno oni bočni ili u retrovizorima, jer se često previde", dodaju u Auto-tehnici.
 
 
Kako kažu u ovoj kući u kojoj možete da obavite tehnički pregled, registraciju i osiguranje vozila, žmigavci moraju da daju svetlost žute, odnosno narandžaste boje. To znači da ukoliko je staklo žmigavca bele boje, unutra se moraju nalaziti takozvane žute sijalice. One vremenom oksidiraju i izgube žutu boju, pa ih je potrebno zameniti. 
 
"I na kraju potpuno zaboravljeno svetlo zadnje registarske tablice. Ako ste se sada zapitali, da li registarska tablica ima svoje svetlo, niste jedini i verujte - ima ga. Jako bitno je napomenuti da se svako dodavanje signalizacije, kao na primer dodavanje dnevnih led svetala na starija vozila koja ih fabrički nemaju, smatra prepravkom i potreban je atest. Naša preporuka za one koji moraju da menjaju farove je da ne zamene farove sa takozvanim ksenom farovima ukoliko ih već prethodno nisu imali, jer je i to prepravka vozila", kažu u Auto-tehnici.
 
 
I za sam kraj, savetuju u Auto-tehnici, ne zaboravite da proverite zadnje katadioptere, ispolirate farove, ukoliko su oksidirali, pritisnite kočnicu i proverite stop svetla i ono treće ukoliko ga imate.
 
Više saveta i informacija o tehničkom pregledu pogledajte na sajtu Auto-tehnike na OVOM LINKU ili na njihovoj Fejsbuk stranici. Možete i da ih posetite u Stevana Mokranjca 1 (od 8 do 15.30h), kao i u Raškoj 19 (od 7 do 21h). 
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti