U Novom Sadu svaki dan stotine novoobolelih od kovida, na pregled se čeka satima

Dom zdravlja "Novi Sad" je morao da poveća broj ekipa u Kovid ambulanti sa četiri na 12 zbog velikog rasta broja obolelih od kovida19, saznaje 021.rs.
U Novom Sadu svaki dan stotine novoobolelih od kovida, na pregled se čeka satima
Foto: 021.rs
U prethodna 24 sata obavljeno je 883 pregleda, a od 469 testiranih pacijenata njih 300 je bilo pozitivno kovid. Proteklih dana u ambulanti na Novom naselju imaju dnevno više od 300 pozitivnih.

Kako za 021.rs navode u Domu zdravlja, u ponedeljak je bilo 200 pacijenata više nego proteklih dana, a koliki je porast broja obolelih, govori i to da su prvog dana januara imali tek 220 pregleda. 

Glavni tehničar Doma zdravlja Nenad Vukas za 021.rs navodi da proteklih sedam dana imaju veliki porast broja obolelih i da se uglavnom javljaju mlađi sugrađani, među kojima preovlađuju nevakcinisani. Dodaje da ima i onih koji su primili i po tri doze vakcine, ali se uglavnom radi o lakšim slučajevima. 
 
"U većini slučajeva radi se o nevakcinisanima, mada imamo i onih koji su primili dve ili tri doze. Vakcinisani su sa blažom kliničkom slikom, jer vakcine to omogućavaju. Sada imamo i one sa delta i omikron verzijom virusa, kao i obolele od gripa, pa se sve ukrstilo i puno je obolelih. Na sreću, uglavnom su lakši slučajevi, ali to ne treba da nas zavarava i ne treba da se opuštamo", dodao je glavni tehničar Doma zdravlja, navodeći da je tek po nekoliko pozitivnih poslato na dalje preglede u Klinički centar Vojvodine, odnosno u Kovid bolnicu na Mišeluku.
 
Vukas je dodao da to što su u pitanju lakši simptomi ne treba da zavara građane tako da pokušaju da se sami leče kod kuće, već treba da se jave lekarima, posebno kod pojave bilo kakvih dodatnih simptoma ili pogoršanja.
 
On kaže i da građani na preglede u Kovid ambulanti na Novom naselju čekaju i po nekoliko sati, ali da se njihove ekipe trude da ih što više pregledaju i podseća da niko ne mora da stoji napolju na zimi u redovima, jer ima dovoljno mesta u objektu na Novom naselju. 
 
U Domu zdravlja za 021.rs kažu da poslednjih dana imaju povećano interesovanje za vakcinaciju, pa je tako u ponedeljak dato 600 uglavnom trećih doza, dok je prethodno bilo oko 300 dnevno. Vukas apeluje na građane, prvenstveno na one koji nisu primili ni prvu dozu, da se vakcinišu. 
 
U Novom Sadu građanima su u ponudi Sinofarmova, Fajzerova i Modernina vakcina, dok trenutno nema Sputnjika i Astrazeneke i njihova isporuka se očekuje narednih dana. Vakcine se daju u objektu Domu zdravlja u Vršačkoj od 7 do 15 časova, tržnom centru Promenada od 7 do 19 časova i u ambulanti na Novom naselju od 8 do 20 časova. 
  • Boba

    12.01.2022 00:21
    Sramota
    U ovakvoj situaciji u NS, političare nije sramota da napadaju najjboljeg lekara koji je sve vreme neumorno lečio i izlečio mnoge zaražene od covida a i drugih zaraznih bolesti.
    To je dr Vesna Turkulov!!
    Požrtvovana i stručna! Bez mrlje i afere. Prepisuju joj VIP odeljenje kao nešto nedozvoljeno!
    Pitanje je: a gde bi se i gde se leče baš ti vajni političari i lekari? Valda na Mišeluku, gde id covida lece psihijatri, oftamolizi i drugi....
  • NewNow

    11.01.2022 16:27
    Veliki Brat
    Zaposleni u dz nisu ni za sta krivi vec jednostavno umorni i nezadovoljni kako platom tako tretmanom od strane nadredjenih.
    Generalno je haos u DzNs.
  • XYZž

    11.01.2022 13:59
    U celoj ovoj situaciji, odeš u Promenadu i vakcinišeš se bez ikakvog prethodnog pregleda i moliš se bogu da nisi već bio pozitivan kad si sad i vakcinisan. Ali ko bi još i te ljude, koji su došli na vakcinaciju, pregledao, kad ne pregledaju ni ove što su bolesni?!
    Ima li to logike?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti