DRI na Tehnološkom fakultetu: Uvećanja plata bez osnova i pozivanje na nepostojeća dokumenta

Nezakonita uvećanja plata, nepostojanje evidencije o prisutnosti na poslu i više od 800.000 dinara potrošenih mimo javnih nabavki deo su problema koje je DRI otkrila na Tehnološkom fakultetu.
DRI na Tehnološkom fakultetu: Uvećanja plata bez osnova i pozivanje na nepostojeća dokumenta
Foto: 021.rs

Državna revizorska institucija posetila je prošle godine Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, kako bi analizirala javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i rashode za zaposlene u 2020. godini.

Razlog za ovakvu finansijsku kontrolu je činjenica da državni revizor neretko u institucijama najvišeg ranga otkriva ovakve nezakonitosti i nepravilnosti, što se potvrdilo i na ovom fakultetu.

Jedan od udarnih nalaza revizora je činjenica da je uprava ovog fakulteta 2020. godine nepropisno uvećala zarade zaposlenima, što je koštalo budžet Srbije ukupno 50 miliona dinara.
 
Kako je utvrdila DRI u tek objavljenim izveštaju, Tehnološki fakultet nije vodio dnevnu evidenciju o prisutnosti na radu za zaposlene, iako ova evidencija služi za vođenje evidencije o platama. Evidencija o radnom vremenu pratila se na osnovu rešenja o godišnjem odmoru, rešenja o plaćenom odsustvu i izveštaja o privremenoj sprečenosti za rad. Nakon nalaza revizora, Savet Fakulteta je početkom oktobra prošle godine doneo Pravilnik o evidentiranju prisustva na poslu zaposlenih na Tehnološkom fakultetu.
 
Kad je reč o pomenutim uvećanjima na plate, revizor je otkrio da je Fakultet je na osnovu Pravilnika o obračunu zarada iz 2017. godine i odluke dekana o visini korektivnog koeficijenta iz 2019. godine koeficijente zaposlenih uvećao za 20 odsto, bez osnova. To je kršenje dva zakona - Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i Zakona o budžetskom sistemu.
 
Takođe, Tehnološki fakultet je imao ugovor sa Republikom o finansiranju režijskih troškova zaposlenih na projektima koje su radili zaposleni. Dekan fakulteta je 2020. doneo odluku o raspodeli sredstava ostvarenih od prihoda režijskih troškova fakulteta po osnovu realizacije republičkih projekata na zaposlene u stručnim službama Fakulteta, čime su onima sa osnovnim koeficijentom 8,62 uvećane osnovne plate za 11 odsto. Time je protivno propisima isplaćeno 2,28 miliona dinara, iako uvećanje plate po ovom osnovu zakonima nije propisano. 
 
Još jedan od nalaza revizora je da je Tehnološki fakultet naknadu plate za vreme provedeno na godišnjem odmoru, plaćenom odsustvu i za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, obračunao i isplatio u istom iznosu kao da su zaposleni bili na poslu, a ne u visini prosečne plate u prethodnih 12 meseci.
 
Inače, fakultet mora da ima strategiju upravljanja rizikom i da je ažurira na svake tri godine, što smanjuje rizik da dođe do nekih problema u redovnom radu i finansijama. Dekan fakulteta je 15. decembra 2017. doneo strategiju upravljanja rizicima, kao i pravilnik o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole, ali su oba dokumenta godinu dana kasnije, novembra 2018. godine - odmah nakon dolaska novog dekana, stavljena van snage i od tada nisu doneti novi. Nakon ove primedbe DRI, fakultet je u toku revizije doneo strategiju upravljanja rizicima, pravilnik o upravljanju rizicima i pravilnik o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole. 
 
Inače, dokumenti koji su bili stavljeni van snage uredno su navođeni u godišnjim izveštajima koji su 2019. i 2020. godine dostavljeni Ministarstvu finansija, iako nisu postojali.
 
Javne nabavke
 
Tehnološki fakultet je u 2019. godini bez sprovođenja postupka javne nabavke nabavio stolariju vrednu 837.000 dinara s PDV od firme "Anđelković al", bez ikakve javne nabavke. Za takav potez, kaže revizor, nije bilo zakonskog osnova.
 
U periodu od 2019. godine do jula 2020. godine, Tehnološki fakultet je u pet revidiranih postupaka javnih nabavki konkursnom dokumentacijom, kao dodatni uslov za učešće, odredio da ponuđač mora da poseduje određene sertifikate koji nisu bili potrebni, a što je ograničilo konkurenciju i nije po zakonu.
 
Revizor je zamerio fakultetu što je u dokumentaciji za tekuće popravke i održavanje zgrade u 2019. godini tražio da zainteresovane firme poseduju nivo "Scoring" sa ocenom BB+ ili višom, što nije bilo neophodno. Fakultet u 2020. godini za isti predmet javne nabavke nije zahtevao navedeni dodatni uslov.
 
Fakultet je u 2019. godini konkursnom dokumentacijom u otvorenom postupku javne nabavke za adaptaciju rasvete kao dodatni uslov zahtevao da ponuđač poseduje, u momentu objavljivanja javne nabavke, polisu osiguranja od opšte odgovornosti na iznos od najmanje 4,5 miliona dinara i polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti inženjera na iznos najmanje od 40.000 evra - što je takođe nepotrebno, nelogično i nezakonito.
 
Tehnološki fakultet je određene nepravilnosti ispravio u toku revizije. Sada ima rok od 90 dana da ispravi sve uočene nepravilnosti i izveštaj o tome dostavi Državnoj revizorskoj instituciji.
  • Sandra

    13.01.2022 19:38
    A poljoprivredni?!!!!
    Zaboravili ste na organizovani kriminal na poljoprivrednom. Progon ljudi, sikaniranje, isplata honorara odabranima, urusavanje fakulteta koji je bio perjanica Univerziteta, dva vecita prodekana smutljivca, dekan kriminalac, sefica racunovodstva koja se ne razume u svoj posao, ali je zaposlila cerku i devojku sina itd itd, a studenata sve manje i manje. Gde je tu DRI? Neko izgleda namestio rezultate! Sekretar i jos jedan bivsi sekretar. Sramota
  • Ruža

    12.01.2022 14:30
    Mandat
    Dekanka TF je izabrana legalno sa knap glasova potrebnih za prolaz. I nije lako biti dekan kad te posle 3 godine mandata pola kolektiva ne želi. Ali, kad je ne žele. Njoj je drugi mandat kazna.
  • Tuzni asistent

    12.01.2022 13:49
    Plate su mizerija, niko nece ostati da radi na Univerzitetu za ovolike plate. Molim vas da nam nelegalno opet podignete plate jer ce u suprotnom ljudi koji vrede da se razbeze kao misevi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti