A mene čeka "Bela lađa"

Kraj jedne kuće, nekadašnje kafane, za koju se vežu važne reči za Novi Sad, mnogo ljudi prođe svakog dana, nesvesna istorije koju nosi.
A mene čeka "Bela lađa"
Foto: 021.rs

U Njegoševoj 5 nalazi se kuća koja sada propada, a mogla bi da bude sačuvana. Nekada je u ovoj kući bila smeštena kafana "Bela lađa" u kojoj se razgovaralo o istoriji, planovima srpskog naroda, filozofiji i svemu ostalom. 

U njoj je često boravio Svetozar Miletić, držeći govore. Postoji i mišljenje da je u ovoj kući Svetan Jelinić Ćebenda izgovorio ono čuveno kako je Novi Sad Srpska Atina, što se zadržalo do današnjih dana. 

Nažalost, početkom 2000-ih godina, vlasti su dozvolile da se objekat sruši kako bi se na njegovom mestu izgradio trospratni tržni centar. Na sreću, to još uvek nije učinjeno i postoje inicijative da se objekat sačuva.
 
Da je vredi sačuvati govori i to što se radi o jednoj od najstarijih kuća u gradu, koja je preživela i bombardovanje 1849. godine. U kući je bila kafana, ali i sedište "Vojvodinaputa", "Novograp", kao i gradska inspekcija, a konačno je iseljena 2006. godine, otkad je prazna. I otkad je načinje zub vremena.
 

 
 
Kako objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, kuća uživa dvostruku zaštitu - proglašena je za kulturno dobro i nalazi se u sklopu prostorno kulturno-istorijske celine novosadskog Starog jezgra. Dodaju i da je merama zaštite propisano da se čuva u postojećim gabaritima, a propisano je i čuvanje, kao i restauracija izvornog izgleda.
 
"Zavod ima veliku želju da se objekat adaptira po standardima retauratorsko-konzervatorske struke i vrati u prvobitno stanje i namenu. Ovo je u principu ostvarivo jer postoji potpuna dokumentacija o njegovom enterijeru i eksterijeru. S obzirom na to da je objekat u vlasništvu više lica, čekamo njihov međusobni dogovor šta nameravaju da urade sa tim objektima", kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture", navode u zavodu.
 
Iako postoji želja da se objekat sačuva, više od želje je potrebnija namera da se on obnovi i da dobije svoju namenu. Onda će uzrečica možda biti, kao u pesmi Đorđa Balaševića, "a mene čeka Bela lađa".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.