FOTO: Počela sanacija bunara izvorišta "Štrand" - za stabilnije snabdevanje Novosađana vodom

Počela je sanacija bunara BHD1 izvorišta vode "Štrand" na Sunčanom keju.
"Vodovod i kanalizacija", nakon gotovo 13 godina, započelo je rehabilitaciju tog bunara, čime će biti postignuto povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode i samim tim će se doprineti stabilnijem vodosnabdevanju u budućnosti.
"'Vodovod i kanalizacija', verovatno najsnažnije javno preduzeće u komunalnom sistemu grada, nastavlja konstantno ulaganje u rekonstrukciju, obnovu i očuvanje svih naših izvorišta vode i bunara koji snabdevaju Novosađane i privredu grada pijaćom vodom. Danas smo obišli radove na najstarijem bunaru u gradu, napravljenom 1961. godine, na izvorištu 'Štrand'. Obilazili smo prošle godine Ratno ostrvo gde su rekonstruisana dva bunara, a dogovor je da u narednim godinama rekonstruišemo po dva izvorišta godišnje i to tako da jedno finansira 'Vodovod i kanalizacija' iz sopstvenih sredstava, a drugo Grad iz kapitalnih subvencija. Tim tempom, odnosno kontinuiranom rekonstrukcijom, moći će da bude isporučena dovoljna količina pijaće vode i u onom najudarnijem, letnjem periodu. Paralelno sa tim, očekuje nas kompletna rekonstrukcija kanalizacione mreže Limana 1 i 2, za šta je novac već obezbeđen preko projekta 'Čista Srbija'", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Gvozden Perković istakao je da je izvođač radova nemačka kompanija "PST Bohr", te da vrednost investicije iznosi blizu 85 miliona dinara, što je izdvojeno iz sopstvenih sredstava preduzeća.
 
Početkom decembra protekle godine izvršene su pripreme za sanaciju bunara, a radovi čije okončanje je planirano za oko pola godine, podrazumevaju utiskivanje novih drenova od kvalitetnijeg materijala što će doprineti da sa sadašnjih 30 litara u sekundi bunar dostigne kapacitet od oko 100 litara u sekundi. 
 
 
Takođe, održavanje bunara će time biti olakšano, a biće mu produžen i vek trajanja.
  • Saša

    12.01.2022 12:48
    iskustvo
    Sad će ga upropastiti, ko je pio vode iz njega pio je. Ovi napredni radikali bi i nakovanj slomili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.