Novosadski aktivisti organizovali besplatan prevoz za Loznicu na današnji protest protiv Rio Tinta

Novosadske organizacije civilnog društva i njihovi aktivisti organizovali su prevoz Novosađana za Loznicu na današnje blokade, odnosno protest protiv Rio Tinta.
Novosadski aktivisti organizovali besplatan prevoz za Loznicu na današnji protest protiv Rio Tinta
Foto: 021.rs

Kako za 021.rs kaže Vesna Galečić iz Udruženja OSNA, autobuski prevoz je besplatan, a bilo je moguće prijaviti se preko društvenih mreža.

"Kao i obično, dajemo organizacionu podršku, u tom smislu da samo treba da dođu i da iskažu volju da pokažu svoje nezadovoljstvo i svoju solidarnost sa građanima iz doline Jadra. Autobus je veliki i ima 57 mesta, još je nekih 20 ostalo, tako da slobodno neka se javljaju da što brže izorganizujemo celu tu priču", navela je Galečić i dodala da će, ukoliko bude više prijavljenih, pokušati da nabave još jedan autobus.

Za prevoz je bilo moguće prijaviti se putem onlajn formulara (OVDE), nakon čega su zainteresovani obavešteni SMS porukom o mestu i vremenu polaska. Oni su jutros otputovali na protest zakazan za 13 časova.
 
Sa Novosađanima su i aktivisti iz Bačke Palanke i Temerina. Plan za subotu, 15. januar je nalaženje sa ljudima iz pokreta "Ne damo Jadar", nakon čega se ide na blokadu graničnog prelaza Trbušnica, kod Loznice.
 
Galečić za 021.rs ističe da zahtev demonstranata ostaje isti - da se hitno povuče uredba o prostornom planu projekta Jadar.
 
Ovo je prva blokada graničnog prelaza od kada su počeli protesti protiv Rio Tinta, a premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je ranije da će država "odgovoriti" ukoliko do iste dođe. Na pitanje da li očekuje reakciju policije na blokadi, Galečić navodi da je, kao i do sada, reč o saobraćajnici i da nema nikakve posebne razlike.
 
"Mislim da tu nema neke velike razlike da bi sada žandarmerija posebno upotrebljavala silu. Samo treba da kontrolišu bezbednost građana, što je zapravo njihov zadatak", naglašava sagovornica 021.rs.
 
Ističe da se nada da će institucije odreagovati na njihov zahtev, kao i da je revoltirana postupanjem i izjavama koje dolaze iz najvišeg državnog vrha.
 
"Spinovanje i iznošenje podataka koji su suprotni jedni drugima, to što predsednik Srbije, Zorana Mihajlović i premijerka izjavljuju zbunjuje i namerno se to i radi. Namerno se spinuje javnost da su oni blizu toga da odustanu od projekta. Od svega toga ljudi ne vide ništa i dalje se događa samo represija, tako da, nema tu nikakvog pomaka ni nikakve volje sa njihove strane da izađu u susret zahtevima", zaključuje ona.
 
Podsetimo, za ovu subotu je najavljena blokada graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice, na koju je pozvana cela Srbija, kao i blokada raskrsnice kod Sava centra u Beogradu. 
Pokret Ne davimo Beograd pridružio se pozivu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i pozvao građane na blokadu auto-puta na mostu Gazela i širom Srbije u subotu, 15. januara, od 13 časova. Taj pokret pozvao je građane da pokažu solidarnost sa ljudima iz zapadne Srbije koji će biti prvi na udaru rudarske kompanije "Rio Tinto".
 
"Posledice iskopavanja litijuma osetiće se i u drugim delovima Srbije, pa tako i u Beogradu. Hajde da zaustavimo 'Rio Tint'o, ali i da ne dozvolimo više ni jedan sličan projekat. Moramo se izboriti da smenimo ovu vlast koja zbog svoje koristi omogućava prljave tehnologije i uništavanje naše životne sredine", izjavio je član pokreta Radomir Lazović. 
  • Zebra

    15.01.2022 17:48
    RioTinto ako dođe možemo polako da se pakujemo. Voda će se piti samo kupovna, a ako zatvore granicu 10 dana možemo potpisati kapitulaciju. Kontaminirana voda, zemlja, hrana, vazduh će nas dokrajciti više nego oba rata. SNS botovima nije malo sto zbog zagadjenja imamo 30 puta više obolelih od kancera pluća nego ostatak sveta.
  • iguman

    15.01.2022 13:45
    Srbi su sami sebi najveći neprijatelji.
    Setite se zakona o zabrani prodaje nekretnina Albancima na Kosmetu. Isti slucaj je i Rio Tintom. Da neki Srbi nisu prodavali svoja imanja rudarima svega ovoga nebi bilo. Al, srbin je to.
  • Idi begaj

    15.01.2022 13:40
    21
    28
    -7
    NVO placenik
    13.01.2022 • 19:51
    @Bosanac
    13.01.2022 • 16:14
    "Odkud pare za besplatan prevoz?"


    Dao im moj komsija.
    On radi za Sorosa.

    Dakle, odgovora nema a humor je u pokušaju....
    Nije važno na kojoj si strani,važno je znati ko šta plaća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti