Opadanje kose u doba korone – zašto se dešava, šta treba da radite i kome da se obratite za pomoć

Nekoliko meseci nakon početka pandemije Covid-19, oni koji su bolovali od virusne infekcije primetili su pojačano opadanje kose. Mnogi se i danas muče sa ovim stanjem i ne znaju kako sebi da pomognu.
Opadanje kose u doba korone – zašto se dešava, šta treba da radite i kome da se obratite za pomoć
Foto: Pixabay

Pojačano opadanje kose jedan je od postkovid simptoma koji je neprijatno iznenadio svet. Umesto oko 100 dnevno, možda ste primetili da vam opada dva do tri puta više kose mesecima nakon što ste preležali infekciju.

Neprijatan trend doveo je i do povećane anksioznosti kod onih koji ostaju bez dosta kose. To dovodi do pokušaja da brzinski rešite problem - mnogi preparati, prirodna sredstva, ulja, kreme, tablete i ostalo pojavilo se u poslednjih godinu dana i targetiraju žrtve pojačanog opadanja kose.

Šta se tačno dešava?
 
Problem su primetili i dermatolozi, naročito tri ili četiri meseca nakon preležane infekcije, kaže za 021.rs specijalista dermatovenerologije u Poliklinici "Uromedica NS" dr Tanja Paunović. 
 
"Pacijenti najčešće primete da, nakon češljanja ili pranja kose, imaju punu šaku ili klupko opalih dlaka. Kosa se potom sve više proređuje i tada postoji strah da će na kraju potpuno ostati bez kose. To je veoma uznemirujuće i stresno za naše pacijente", napominje dr Paunović.
 
Stručnjaci su, kaže dr Paunović, primetili da je trećina pacijenata koji su imali Covid infekciju prijavila značajno opadanje kose. Ono što je, kaže, uočljivo je difuzno opadanje kose iliti telogeni efluvijum - kosa opada ravnomerno sa cele površine, a ne u pečatima.
 
"Ovaj tip opadanja kose uglavnom se vezuje za stresne događaje. Veruje se da su stres celokupnog organizma, ali i borba organizma sa infekcijom i temperatura osnovni razlozi zbog kojih dolazi do ove pojave", objašnjava naša sagovornica iz Poliklinike "Uromedica NS".
 
 
Jednostavno rečeno, poremetio se ciklus kroz koji naša kosa prirodno prolazi na način da u dužem vremenskom periodu kosa opada, a u znatno kraćem periodu raste. Dobra vest je da će se ovaj proces vremenom vratiti u normalu, ali je loša vest da će vam to opadanje proizvesti više stresa - što nikako nije dobro za vaše stanje.
 
To vas može dovesti u situaciju da se okrećete alternativnim vidovima lečenja, raznim novim metodama i sredstvima za koje ste čuli da deluju. 
 
"Prema mom iskustvu, pacijenti su spremni da isprobaju razne preparate i alternativne metode, ali na taj način ne uspevaju da reše problem. I ipak na kraju, posle dužeg lutanja, završe kod dermatologa", napominje dr Tanja Paunović.
 
Kome da se javite?
 
Zato je bitno ne trošiti novac na sredstva koja nisu efikasna i ne nude ništa više od nade. Ali, kada da posetite dermatologa?
 
"Potrebno je da se javite dermatologu ukoliko primetite da je broj dlaka koje dnevno gubite sve veći ili se pojavljuju pečati bez kose. U normalnim okolnostima dnevno izgubimo 50 do 100 dlaka i to se smatra fiziološkim. Sve više od toga ukazuje da je došlo do patološkog opadanja kose. Nakon Covid infekcije, težak oblik gubitka kose je zastupljen u manjem procentu - većina slučajeva se klasifikuju kao laki i srednje teški, a kosa može i spontano da izraste nakon šest do devet meseci", kaže naša sagovornica, specijalista dermatovenerologije u novosadskoj Poliklinici "Uromedica NS".
 
Šta ukoliko uzrok nije postkovid?
 
Bez obzira na sve, kosa ne opada isključivo iz navedenih razloga. Mnogi su uzroci opadanja kose i neki su veoma ozbiljni, poput poremećaja rada štitne žlezde, hormonskog disbalansa, anemije, rigoroznih dijeta i drugih hroničnih bolesti i stanja koje možda otkrijete na ovaj način. Zato je bitno da ne lutate i da se obratite stručnjacima za mišljenje.
 
"Upravo iz ovih razloga se obavezno treba javiti dermatologu da bi se utvrdilo o kom tipu opadanja kose se radi i, ako je potrebno, da uradite neophodne analize i uključite adekvatnu terapiju", napominje dr Paunović.
 
Naša sagovornica jedna je od stručnjaka koje ćete pronaći u novosadskoj Poliklinici "Uromedica NS" u Gundulićevoj 8 u Novom Sadu. 
 
O celokupnom timu stručnjaka detaljnije ćete saznati na sajtu poliklinike OVDE, a svoj termin za pregled kod specijaliste opšte medicine, urologije, ginekologije, dermatologije, gastroenterologije, endokrinologije, nefrologije ili hirurgije možete da zakažete na broj telefona 021/26-111-88.
  • Ja

    18.01.2022 17:30
    Ja
    Posle korone u pramenovima mi opadala. Javila sam se endokrinologu koji je ustanovio da mi se jedan deo stitne zlede urusio i ispustio hormone...Nakon unosa hormona kroz tabletu sve se regulisalo.
  • DedaUja

    18.01.2022 16:59
    Savet za zabrinute
    Imao koronu u maju (70+ god), sa sve upalom pluća. Ozdravio početkom juna, a u avgustu počela da mi opada kosa koja je inače bila prillično gusta za moj uzrast, mada seda i dugačka (stil "odrtaveli roker").
    Otpalo mi je ~50% kose, pa mi je moja voljena nabavila "Subrinu" (šampon i i losion "SUBRINA RECEPT Strong Hair"). To je odradilo posao savršeno -- posle 2. pranja i 4. primene losiona kosa je prestala da opada, a onda je POČELA DA RASTE, i tamo gde je ranije nije bilo! (OVO NIJE reklama za Subrinu, čitaj dalje...)
    MEĐUTIM, tokom ove procedure shvatio sam da je najvažnije od svega REDOVNO, svakodnevno MASIRANJE kože glave. Nakvasiš šake i trljaš koren kose u krug, po celoj lobanji -- samo VODOM, odn. vlažnim prstima (početku sam radio sa losionom.)
    Danas mi kosa izgleda kao da imam bar 30 godina manje. Eto.
  • NezavisniVojvodjanin

    18.01.2022 14:26
    @Lidija
    @Lidija predlazem da se javite u kovid bolnicu da ucinite dobro delo i pomazete lekarima i sestrama posto ste imuni na viruse a posebno na Covid kojeg smatrate da nema. Vidim da ste uvereni da je to najsmesniji virus ikada pa u to ime ucinite dobro delo prema obolelim ljudima i preopterecenom medicinskom osoblju, pomozite im.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti