Horvatova "Noćna projekcija" u najužem izboru za "Beogradskog pobednika": "Naslućivanje Novog Sada"

Roman "Noćna projekcija" Ota Horvata, rođenog Novosađanina, uvršten je u najuži izbor za književnu nagradu "Beogradski pobednik".
Horvatova "Noćna projekcija" u najužem izboru za "Beogradskog pobednika": "Naslućivanje Novog Sada"
Foto: 021.rs (Akademska knjiga/TV7)

Žiri koji čine Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović, Nataša Anđelković i Vesna Trijić izdvojio je šest romana u najuži izbor.

Osim Horvatovog, žiri je izdvojio i romane "Omama" Slobodana Vladušića, "Smrtni ishod atletskih povreda" Milica Vučković, "Dvadeset peti sat" Aleksandra Gatalice, "Privrženost" Draga Kekanovića, te "Deca" Milene Marković.

"Noćnu projekciju" objavila je novosadska izdavačka kuća Akademska knjiga, a kako je zapisao Franja Petrinović, rekonstrukcija pređašnjeg života u gradu i traganje za pouzdanim činjenicama tog života, u romanu Ota Horvata, korak po korak, pretvara se u pričanje o poreklu, porodici, sudbini i udesu pojedinih aktera pred istorijskih zadatostima.
 
"Pretvara se u svojevrsnu porodičnu genealogiju, ali i u tegobnu storiju odrastanja, o drugosti i drugačijosti, o skrivanim porodičnim pričama i tajnama, kao i u svojevrsni sociološki i istorijski vodič naslućivanja Novog Sada, njegovih udesa, uspona i padova. Nalik nadahnutom arheologu, koji od krhotina predmeta uspeva da rekonstruiše neku epohu, Oto Horvat, sugestivno i ubedljivo, u prigušenoj proznoj rasveti, rekonstruiše lični i privatni život junaka 'Noćne projekcije', ali i privatni život jednog grada", navodi Franja Petrinović.
 
Oto Horvat rođen je 1967. u Novom Sadu. Završio gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Studirao u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu. Živi i radi u Firenci. 
Objavio je nekoliko knjiga poezije: "Gde nestaje šuma" (1987, "Brankova nagrada"), "Gorki listovi" (1990), "Zgrušavanje" (1990), "Fotografije" (1996), "Dozvola za boravak" (2002), "Putovati u Olmo" (2008, Nagrada "Miroslav Antić"), "Izabrane & nove pesme" (2009). 
 
Prvi Horvatov romanom "Sabo je stao" (2014) nagrađen je nagradama "Biljana Jovanović", "Mirko Kovač" i uvršten je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti