NDNV: Apel novinarima da poštuju pravila izveštavanja o ličnim tragedijama

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovalo je danas na kolege i koleginice da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja o ličnim tragedijama i samoubistvu.
 NDNV: Apel novinarima da poštuju pravila izveštavanja o ličnim tragedijama
Foto: 021.rs

NDNV je upozorio urednike i urednice medija, kao i same novinare, da su dužni da vode računa o pijetetu žrtve i privatnosti porodice i da nikakvo podizanje tiraža ili čitanosti ne može da bude razlog nepoštovanju profesionalnih standarda.

"Kodeks novinara Srbije izričit je u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja. Podsećamo i na ranije saopštenje Suda časti NDNV-a koji je zauzeo stav da novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva 'dozvolu' za kršenje etičkih principa profesije", navedeno je u saopštenju.
NDNV je podsetio da odredbe etičkog Kodeksa nalažu da treba izbegavati spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih.
 
"U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije. Pozivamo kolege i koleginice i da se dublje upoznaju sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije za izveštavanje o suicidu", navedeno je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti