Cveta dentalni turizam: Stranci u sve većem broju u Novom Sadu popravljaju zube

Drastične razlike u cenama zdravstvenih usluga, dovode sve više stranaca u Novi Sad, kojima je, sa prevozom, smeštajem i drugim troškovima, nekoliko puta jeftinije nego da su se lečili u svojoj zemlji
Cveta dentalni turizam: Stranci u sve većem broju u Novom Sadu popravljaju zube
Foto: 021.rs

Najčešće stižu ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, koji već godinama žive i rade u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Austriji, ali i komšije iz susedne Hrvatske i BiH.

Ovde po višestruko nižim cenama ugrađuju zubne implante i dobijaju tzv. holivudski osmeh.

U Novom Sadu su način i kvalitet rada podjednako dobri kao u razvijenim zemljama, pa nije ni čudo što su ordinacije u kojima se ugrađuju zubni implantati u vreme praznika bile pune. Implantatima građani menjaju stare, neudobne totalne proteze i dobijaju fiksne zube koji se ne vade iz usta.

Osim što lepo izgledaju ovi zubi su i potpuno funkcionalni. Njima se može žvakati bilo koja hrana.

Zubni implanti za savršen osmeh

Zubni implanti su najsavremenije rešenje potpune bezubosti ili nedostatka jednog ili više zuba. Ugrađuju ih svi, bez obzira na godine starosti.

U dr Lolin ordinaciji vrhunski Neodent implantati koštaju 350 evra, što je neuporedivo povoljnije nego u Zapadnoj Evropi.

All on 4 i All on 6 - Pet dana do novih zuba

All on 4 i All on 6 su najpopularnije metode ugradnje implantata. Razlikuju se po tome što se u vilicu ugrađuju četiri ili šest implantata, koji nose most od najčešće 12 privremenih, a potom i stalnih zuba.

Specifičnost implantata je što pacijenti za svega pet do sedam dana mogu dobiti nove, privremene, zube.

Kakva je procedura?

Prvo što pacijent radi kada stigne u ordinaciju je snimanje zuba, tačnije 3D snimak.

On stomatologu daje jasan uvid o stanju zuba i kostiju vilice, a samim tim i pacijent odmah sazna plan terapije. Bez snimka je teško utvrditi tačne troškove jer nije uvek potrebno ugraditi onoliko implantata koliko fali zuba.

Ukoliko nedostaju tri ili četiri zuba dovoljno je ugraditi dva implantata. Preko njih se može postaviti most od četiri zuba.

Koliko traje ugradnja implantata?

Ceo proces ugrađivanja implantata ne traje dugo, bez obzira da li u pitanju All on 4 ili All on 6. Sastoji se od implementacije šrafa u kost vilice i zuba koji će izgledati gotovo isto kao prirodni zubi. Boju i oblik novih zuba bira pacijent, uz konsultaciju sa stomatologom.

Implantolog Srđan Lolin kaže da se preostali zubi u vilici, koji su za vađenje, vade tokom jedne posete i odmah nakon toga se ugrađuju implantati i uzimaju otisci za privremene zube. Njegovi pacijenti tvrde da posle ugradnje implanta nema velikih bolova.

Kažu da tablete protiv bolova uzimaju samo prvi dan, a sutradan im uglavnom nisu potrebne. Bitno je, napominju, a dr Lolin potvrđuje, da se sa spoljašnje strane vilice gde su ugrađeni zubni implanti hladi oblogama.



"Ako su u pitanju bezube vilice ili se tokom intervencije izvade svi preostali zubi pristupa se ugradnji imaplantata i izradi privremenih zuba. Njih pacijent nosi tri, četiri meseca, dok implantati ne srastu s kostima. Ujedno služe i da se pacjent navikne na zube koje sam ne može izvaditi iz usta. Nakon tog perioda izrađuju se stalni zubi. Najtraženiji su cirkonijumski ili metalokeramički zubi. U pitanju su šrafljene verzije zuba, koje se u ordinaciji mogu skinuti sa implantata", objašnjava dr Lolin za 021.

Hollywood smile sve popularniji

Zubni implanti nisu jedini razlog zbog kojih pacijenti iz Zapadne Evrope dolaze u Novi Sad. Hollywood smile, odnosno holivudski osmeh, takođe je izuzetno tražen i to sa ciljem da se dobije idealan set zuba i blistav osmeh.

Problemi sa osmehom koje procedura popravlja su prebojenost, mrlje na zubima, donekle nepravilan položaj i razmak između zuba. Za najdugotrajniji efekat blistavo belog osmeha koriste se cirkonijumske krunice u bleach bojama.

Na taj način pacijent dobija savršen osmeh, poput holivudskih zvezda. Krunice u bleach bojama se mogu koristiti i kod izrade stalnih zuba preko implantata, pa pacijenti i nakon bezube vilice mogu imati holivudski osmeh.



Ipak, treba napomenuti da su zubni implanti i krunice rešenje već postojećeg problema.

Stomatolozi pre svega savetuju redovnu negu, kontrolu i popravku zuba, još u najmlađem uzrastu.

Kažu da ukoliko se ta svest promeni, promeniće se na bolje i poslednji podatak Instituta "Batut" iz 2013. godine - čak 12,4% stanovništva Srbije nema nijedan svoj zub.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.