Uprkos zabrani, pojedini građani prelaze brzu prugu Beograd - Novi Sad čak i tamo gde ima ograde

U proteklih nedelju dana od kako su počela dinamička testiranja na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, primećeno je da neodgovorni pojedinci prelaze preko ove pruge na mestima gde to nije dozvoljeno.
U Gradskoj upravi Novog Sada ističu se da to građani rade čak i tamo gde je duž pruge postavljena zaštitna ograda, ugrožavajući na taj način sopstveni život.
"Infrastruktura železnice Srbije" upozorava građane da je na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad pešacima i drumskim vozilima zabranjeno prelaženje preko ove pruge na nedozvoljenim mestima, na "divljim" prelazima i na nepropisan način. Takođe, neovlašćenim licima zabranjen je bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž čitave pruge.
Naime, voz za testiranje brze pruge Beograd - Novi Sad, sastavljen od mernih kola Nemačkih železnica, tokom dinamičkih testiranja u petak, 21. januara dostigao je brzinu od 200 kilometar na sat.
 
Ovaj voz svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi, tako da je, na primer, juče bilo sprovedeno čak dvanaest vožnji velikim brzinama na različitim deonicama brze pruge. To znači da iako redovan železnički saobraćaj na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada treba da počne u martu, voz za testiranje se već sada kreće ovom prugom brzinom do 200 km/sat.
 
Pri saobraćaju voza za velike brzine, i ako uoče pešaka ili vozilo na pruzi, mašinovođe ne mogu da zaustave voz i posledice su pogubne. 
 
U periodu dinamičkih testiranja pojačano je prisustvo policije, službe obezbeđenja "Infrastrukture železnice Srbije" i izvođača radova duž čitave ove deonice.
 
Međutim, samo ukoliko građani vode računa o ličnoj bezbednosti, ponašaju se savesno i odgovorno, poštuju propise i prelaze brzu prugu samo na mestima koja su za to predviđena, mogu da se sačuvaju ljudski životi i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.
 
Dinamička testiranja su počela 17. januara, a da su dan kasnije na prvu srpsku brzu prugu stigla i specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica "Deutsche Bahn Systemtechnik", koja je angažovana za realizaciju ovog posla.
 
Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara. 
 
Za vreme testiranja u funkciji sui dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica i u Kamendinu. Oni će povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima se obavlja dinamičko testiranje brze pruge.
 
Vozovi bi na ovoj relaciji trebalo da počnu da saobraćaju u martu.
  • Branex

    02.02.2022 11:14
    ima ograde
    Ograde su postavljene , samo dokle ce biti , to je pitanje . Evo materijala za vikendice , supe i kokosinjce ...
  • Alexa

    26.01.2022 16:42
    Prirodna selekcija
    "...U priručniku za taksiste piše da se priroda za sve pobrine sama.."
  • Viktor

    25.01.2022 18:52
    Nadvožnjak
    U nekim kritičnim, naseljenim delovima se napravi nadvožnjak, kao u Kini . Pa ako ide kroz njivu pruga, ispod nadvožnjaka normalno obrađuju zemlju i prolaze ljudi....
    Ali šta ja tu pričam, ni to ne bi vredelo, penjali bi se i na to, ili pijani zakucavali u stubove..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti