Posle presude u Strazburu: Novosadski slepi šahisti tražiće od države da ih obešteti sa kamatom

Slepi novosadski šahisti, za koje je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da su bili diskriminisani od Srbije, tražiće od Vlade da im isplati sve na ime štete.
Posle presude u Strazburu: Novosadski slepi šahisti tražiće od države da ih obešteti sa kamatom
Foto: Pixabay

Najavljuju da će pozvati i veštake da izračunaju iznos kamate. 

Pravna zastupnica šahista, advokatica Milina Dorić kaže da država Srbija mora da poštuje presudu suda u Strazburu. Dodaje da će insistirati da im se plati celokupna naknada na ime štete.

"Sleduju im novčane nagrade za osvojene medalje, ali i ogromne kamate po presudama još iz 2010. godine", kaže Dorić za Danas.
 
Živa Markov, jedan od četvorice šahista, kaže za Danas da su morali da idu do kraja zbog moralne satisfakcije.
 
"Od početka smo osećali da nismo stavljeni u ravnopravan položaj sa ostalim kolegama sportistima invalidima. Mislili smo da nam je učinjena nepravda", kaže za Danas Markov, koji je i predsednik novosadskog Šahovskog kluba slepih i slabovidih "An pasan".
 
Markov podseća da su pre tri godine čak išli i kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
"On nam je rekao da to treba da se reši i naložio ministru Vanji Udovičiću, ali je ministar kasnije kazao da predsednik to nije mislio i da to što mi tražimo nije po zakonu", navodi sagovornik Danasa. 
 
Podsetimo, Sud u Strazburu presudio je u korist četvorice novosadskih šahista kojima je država Srbija uskratila novčanu nagradu propisanu za osvajanje medalja na šahovskim olimpijadama. Spor je trajao 13 godina. 
 
Četvorica slepih šahista in Novog Sada Branko Negovanović, Sretko Avram, Živa Markov i Dragoljub Baretić tužili su državu nakon što je Ustavni sud Srbije 2015. godine odbio njihovu žalbu, utvrđujući da nije bilo diskriminacije jer njihove medalje nisu osvojene na takmičenjima navedenim u Priznanju za sportska dostignuća i Uredbi o nagradama.
 
Oni su tužili državu zbog diskriminacije nad slepim šahistima, jer su osvajali medalje na velikim međunarodnim takmičenjima, posebno na Olimpijadi šahista za slepe.
 
Za razliku od drugih srpskih sportista sa invaliditetom i vodećih šahista koji su postigli iste ili slične sportske rezultate, podnosiocima predstavke su uskraćene određene novčane beneficije i nagrade za dostignuća, kao i formalno priznanje kroz počasnu diplomu, što je sve imalo negativan uticaj na njihovu reputaciju.
 
Evropski sud je utvrdio da, iako je bilo legitimno da se srpske vlasti usredsrede na najviša sportska dostignuća i najvažnija takmičenja u svom sistemu nagrađivanja, ne postoji objektivno i razumno opravdanje da se podnosioci predstavke tretiraju drugačije na osnovu njihovog invaliditeta, navodi se u saopštenju suda.
  • JB

    27.01.2022 12:53
    Ne razumem
    ''Bojan
    27.01.2022 • 09:55
    ...
    Ne razumem zašto se slepi šahisti ne takmiče na prvenstvima za "obične" šahiste. Mislim nije da se radi o bacačima koplja u kolicima.''

    Ne razumem ni ja da ljudi kao što si ti hodaju slobodno ovim gradom, pa šta ćeš...
  • Ivan

    27.01.2022 12:42
    Živu Markova za predsednika!
  • Banderaš

    27.01.2022 12:37
    @Bojan
    @Bojan
    Postovani sagovorniče,ja Vam zelim da provedete samo 3 dana u invalitskim kolicima i uveren sam da Vam nikada više u životu neće pasti na pamet da pomislite,a kamoli napišete tako bezdušni komentar bez imalo empatije,saosećanja,razumevanja i poštovanja za ljude sa specijalnim potrebama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti