FOTO, VIDEO: Svečana akademija povodom Dana grada, Divjakoviću uručena Februarska nagrada

U Gradskoj kući održana je Svečana akademija povodom 1. ferbuara, Dana grada, na kojoj je Februarska nagrada uručena kompozitoru klasične muzike Stevanu Divjakoviću.
FOTO, VIDEO: Svečana akademija povodom Dana grada, Divjakoviću uručena Februarska nagrada
Foto: 021.rs

Ovogodišnja svečanost je bila skromnija od ranijih zbog epidemioloških mera usled pandemije korona virusa.

U Gradskoj kući je bilo i nešto manje zvanica nego prethodnih godina, a nedostajali su i predstavnici Republike, Pokrajine, Srpske pravoslavne crkve i drugi.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da je ponosan što Novi Sad u teškim vremenima uspeo da nastavi dalje. Po njegovim rečima, "biti Novosađanin danas znači biti stanovnik Evropske prestonice kulture, biti svedok najvećeg investicionog talasa u ovom delu Evrope, biti savremenik boraca za živote i zdravlje u vremenu epidemijske krize".
 
"Novi Sad je danas zapravo priča o svima nama, o tome kakvi smo, šta smo danas, i šta hoćemo da budemo. I kao što su oni koji su postojali pre nas gradili brojne zadužbine, gradeći svoje snove o budućnosti, tako i mi danas nastavljamo, sigurni u to da ni jedan san nije nemoguć ako u njega čvrsto verujete i marljivo radite. Nama je sloboda stigla 1. februara pre 274 godine, a sa njom ime, status, šansa da se grad razvija i da napreduje. Ponosan sam što smo u ovim teškim vremenima zdravstvene krize, straha i duboke patnje, uspeli da nastavimo dalje, da idemo pravo napred. Da nastavimo da dovodimo investitore, otvaramo fabrike i nova radna mesta, da gradimo nove škole, vrtiće, naučno – tehnološke parkove, da razvijamo naš Unverzitet, da postanemo regionalni IT centar, da ulažemo u sve segmente života, da opravdamo još jednu titulu – polumilionski grad koji se najbrže razvija u Evropi", poručio je gradonačelnik Miloš Vučević.
 
 
Gradonačelnik je uručio Divjakoviću golubicu koja se dodeljuje dobitnicima Februarske nagrade.
 
Divjaković se zahvalio na priznanju inicijatoru da upravo on bude ovogodišnji laureat, a to je Udruženje kompozitora Vojvodine, uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Muzičke omladine Novog Sada, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".
 
 
Prestižno gradsko priznanje Divjaković je dobio za svoju delatnost koja je mnogostrana, bogata i predstavlja ovog umetnika ne samo kao uspešnog kompozitora, već i kao kulturnog poslenika čije se kompozicije izvode u gotovo svim zemljama Evrope, u prestižnim koncertnim dvoranama.
 
Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana, a povodom 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.
  • MarkoNS

    01.02.2022 22:05
    1:09
    razgovor:

    P: "Koliko je sada postavljanje pločica?"
    O: "Ne radim ja to više... No za veliki format traže 12 evra po kvadratu. Nema majstora."
  • Lilly

    01.02.2022 21:13
    Veoma
    Veoma sam zadovoljna komentarima gradjana, konacno svest je budna, sad jos da se predje u akciju. Pa da zavrsimo sa ovima vec jedanput. Bravo gradjani takobse proslavlja danvaseg Grada.
  • Ludilo u stali

    01.02.2022 18:53
    Zamisli da si posten moralan covek i da te ovi pozovu da ti uruce nagradu. Kao da te izvedu pred streljacki stroj, i gore od toga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti