Dodeljene nagrade "borcima za slobodan grad": Mi volimo ideju Novog Sada, ali ona više ne postoji

Događaj "Novi Sad mora biti slobodan grad", povodom obeležavanja 1. februara, Dana grada, održan je u Radničkom domu "Svetozar Marković".
Dodeljene nagrade "borcima za slobodan grad": Mi volimo ideju Novog Sada, ali ona više ne postoji
Foto: 021.rs
Uručene su plakete "Borcima za slobodan grad" reditelju Želimiru Žilniku, novinarki Marini Fratucan, profesoru i politikologu Radivoju Jovoviću, aktivistkinji Veri Šoti, kao i aktivistkinji Zelene mreže Vojvodine Oliveri Radovanović. Novinarki N1 Kseniji Pavkov uručena je zahvalnica za izveštavanje o temama iz Vojvodine i Novog Sada.
Igor Mihaljević iz "Znaš ti zašto" rekao je da je Novi Sad izrastao u grad naopakih paradoksa. 
 
"U našem slučaju i za našeg života, paradoksi se novosadski rađaju, žive i umiru po scenariju sa najlošijom završnicom. Iskreno govoreći, mi volimo ideju Novog Sada, ali ona više ne postoji. Reći za Novi Sad da je Srpska Atina, danas, 2022. godine, znak je nerazumevanja sredine u kojoj živimo. Grad nikada nije bio veći, a istovremeno je postao uži i plići", naveo je Mihaljević. 
Prema njegovim rečima, da je Novi Sad zaista sve ono što volimo da mislimo o njemu, ovog događaja ne bi bilo. 
 
"Ne bi postojala potreba da se čovečnost, ljudski karakter i stvaralaštvo prepoznaju i nagrađuju van institucija osnovanih da služe idealima i vrednostima većim od nas samih. Da je Novi Sad stvarno nekakva prestonica kulture, u njemu bi bilo lakše podići spomenik carici zaslužnoj za pedigre kojim se neumereno hvalimo, nego murale ratnim zločincima. Da smo vredni te titule, sveštenici ne bi krečili umetnička dela i proterivali umetnike iz galerija, a grad ne bi postao poligon za urbicid. Da je Novi Sad mesto gde žive zajedništvo, obrazovanje, prosperitet i upućenost jednih na druge, mi bi se današnjim laureatima divili posredstvom dva javna medijska servisa ili bi sedeli u Gradskoj kući. Večeras nagrađujemo osobe koje ne pristaju da Novi Sad bude onaj roditelj na dečijoj zabavi što na sav glas i na očigled svih hvali svoje razmaženo, pokvareno i sebično dete, u situaciji kada svi to vide", rekao je Mihaljević.
 
 
Skup je otvorila "Balkanska lavina", koju čine bubnjari Dragoljuba Đuričića i kroz koje nastavlja da živi zvuk bubnjeva koji od devedesetih pa do danas simbolizuju otpor autokratskom režimu i borbu za slobodu.
 
 
Događaj su organizovali pokret Novi optimizam, udruženje Most solidarnost i Znaš ti zašto media.
  • HQ

    02.02.2022 12:46
    SaLimana
    Bravooo!!! I da nastavite sa ciscenjem naseg Novog Sada od smeca i olosa!Do pobede!
  • Сремац

    02.02.2022 12:27
    ЧАНАК ДР НЕНАД
    Будалаштине изречене на овој циркусијади су пропраћене чувеним бубњарима. Отпор и бубњеви су нам дошли главе и зато имамо сада то што имамо.Отпораши се преселише на друге меридијане,променили боју "песнице" и уз добре накнаде руше друге Државне системе. Ови остаци добијају "награде",за чега?
  • Gordana

    02.02.2022 11:40
    Samo jedna greška
    Nisu deca loša,razmažena nego su roditelji takvi i tako ih vaspitali.A roditelji su takvi jer su ih njihovi nevaspitani roditelji takve odgajili.Deca se rađaju dobra.Nevine duše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti