Novo zaduživanje Pokrajine pred poslanicima: Za energetsku sanaciju zgrada 12 miliona evra od EBRD

Pokrajinska vlada još jednu godinu zaredom planira dugoročno zaduženje i to u iznosu od 2,1 milijardu dinara - 700 miliona je dopuna postojećem zaduženju, a 1,4 milijardi je za potrebe novog projekta.
Novo zaduživanje Pokrajine pred poslanicima: Za energetsku sanaciju zgrada 12 miliona evra od EBRD
Foto: 021.rs

Poslanici Skupštine Vojvodine u utorak, 8. februara, razmatraće predlog odluke o novom zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Razlog je, navode nadležni u Pokrajini, potreba da se u oko 80 javnih objekata uradi energetska sanacija.

Pokrajinska vlada prethodno je od Ministarstva finansija dobila saglasnost da krene u novo zaduženje. Zatraženo je odobrenje za povlačenje preostalog dela kreditne linije u iznosu od 238 miliona dinara za nastavak uvođenja sistema automatizovane odbrane od grada na području radarskog centra "Bajša" i "Samoš", ali i odobrenje za novo kreditno zaduživanje kod poslovne banke u ukupnom iznosu od 2,1 milijardu dinara.
 
Od navedenog iznosa, 700 miliona dinara potrebno je za završetak finansiranja automatizovane odbrane od grada na pomenuta dva područja, a oko 1,4 milijardi dinara (12 miliona evra) uložiće se narednih godina u unapređenje energetske efikasnosti.
 
Inače, APV ima neotplaćene dugove po ranijim zaduženjima u iznosu od pet milijardi dinara, podaci su od 31. decembra 2021. godine. To je 6,48 odsto u odnosu na ostvarene tekuće prihode prošle godine.
 
"S tim u vezi, sa planiranim dugoročnim kreditnim zaduženjem u iznosu od 2.348.960.000 dinara, novi nivo duga bi porastao na 7.374.039.802 dinara što čini 9,51 odsto u odnosu na ostvarene tekuće prihode u 2021. godini, a što je u skladu sa članom 36. stav 2. Zakona o javnom dugu koji propisuje da iznos neizmirenog dugoročnog zaduženja za kapitalne investicione rashode ne može biti veći od 50 odsto ukupno ostvarenih tekućih prihoda budžeta lokalne vlasti u prethodnoj godini", navodi se u mišljenju Ministarstva finansija kojim se odobrava novo zaduženje Pokrajini.
 
Očekuje se kamatna stopa od 1,50 odsto godišnje preko šestomesečnog euribora. Ukoliko je šestomesečni euribor negativan, primenjivaće se kamatna stopa od 1,5 odsto godišnje na period od 13 godina (uključujući tri i po godine grejs period).
 
Koje će javne zgrade biti sanirane tek treba da bude poznato. 
 
"Pri izboru, vodilo se računa o tome da budu obuhvaćeni objekti kojima su neophodne mere energetske efikasnosti, te je od ukupnog broja odabranih objekata četvrtina onih koji za energente još uvek koriste ugalj, mazut, lož-ulje ili električnu energiju", navodi se u pokrajinskoj skupštinskoj odluci o zaduživanju, koja će biti sutra na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.
 
Pretpostavka je da će se ove godine povući 3,4 miliona evra, a 8,4 miliona evra treba da se povuče 2023. godine. Preostali iznos od 2,4 miliona evra biće povučeno 2024. godine.
 
"Javne zgrade su posebno zanimljive i važne iz energetskog aspekta. Razlozi za to su visoki potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti, mogućnost znatnog smanjenja javne potrošnje i njihova edukativna uloga na najširem društvenom nivou. Smanjenje potrošnje energije, kao i zamena vrste energenata, imaju i značajan uticaj na zaštitu životne sredine", navodi se u odluci.
 
Pre nego što je ova odluka zvanično usvojena u Skupštini Vojvodine, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i regionalni direktor EBRD Mateo Kolonđeli već su početkom decembra prošle godine potpisali takozvano Mandatno pismo ili Ugovor o pretfinansiranju, kojim su definisani osnovi zaduženja.
 
Inače, na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Vojvodine naći će se i predlog prvog ovogodišnjeg rebalansa budžeta APV, koji je 021.rs analizirao OVDE. Poslanici će razmatrati i predlog odluke o izradi prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora pruge Beograd - Šid - granica Hrvatske, deonice Stara Pazova - Golubinci - Šid i pruge Inđija - Golubinci.
 
Sednica počinje 8. februara u 10 časova.
  • Korisno

    08.02.2022 14:05
    Zdravo
    Svaka čast predsedniku Miroviću.
    Energetska efikasnost, zaštita životne sredine su naša sadašnjost i budućnost. Hvala!
  • ???

    07.02.2022 15:17
    Onako
    Da li će razmatrati i plate svojih zaposlenih u upravi i rešiti pitanje plata za isti posao ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti