Novosadski odbornici o gradnji u Jevrejskoj 6 - objekat devastiran i bez zaštite

Novosadski odbornici će na sednici Skupštine grada, najverovatnije, dozvoliti izgradnju na parcelama u Šafarikovoj 4 i Jevrejskoj 6, koja je ranije bila pod režimom prethodne zaštite.
Novosadski odbornici o gradnji u Jevrejskoj 6 - objekat devastiran i bez zaštite
Foto: 021.rs
Ova tačka dnevnog reda ubačena je kao dopuna, a nastavlja se i politika gradske vlasti i urbanista da se izlazi u susret investitorima i da se menjaju regulacioni planovi zbog izgradnje na jednoj adresi ili parceli.

Odbornici će odlučivati o tome da li da se izmeni Plan detaljne regulacije blokova između Šafarikove, Jevrejske i Uspenske, koji je usvojen 2018. godine, kada je i obrađeno pitanje spajanja dve parcele od 796 kvadrata, u slučaju skidanja zaštite sa Jevrejske 6.

U važećem planu se kaže da se Jevrejska 2, 4, 6, 8 i 10, kao i Šafarikova 6, nalaze na spisku objekata od značaja za graditeljsko nasleđe, te da se oni ne smeju oštetiti, uništiti, kao što nije dozvoljena ni promena izgleda bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Između ostalog, navedeno je i da Jevrejska 6 od kraja 2016. godine evidentirana kao nepokretnost koja uživa prethodnu zaštitu. 
 
U planu od pre četiri godine navodi se i to da, ukoliko Jevrejska 6 ne bude proglašena za objekat pod zaštitom, onda se dozvoljava spajanje sa parcelom u Šafarikovoj, kao i gradnja objekta sa garažom, tri sprata i potkrovljem, uz napomenu da visina ne sme da pređe visinu susednih objekata. Takođe, propisano je i da nova zgrada mora da ima identičnu fasada, sačuvanog anđela sa postojećeg objekta u Jevrejskoj 6, a propisani su i drugi uslovi, koje možete da vidite u foto-galeriji. 
 
 
Prizemni objekat u Jevrejskoj ulici je devastiran i, koliko se može primetiti, deo dvorišnog dela kuće je sklon padu. 
 
U odluci koja ide pred odbornike ne navodi se šta bi tačno trebalo da se promeni u odnosu na važeći plan, te stoji birokratska formulacija da je "cilj izrade plana preispitivanje važećeg rešenja i njegovo usklađivanje sa novih zahtevima i potrebama korisnika", kao i da se radi o zahtevi investitora, kompanije Crossingtim, koji će sve to i platiti. 
Po svemu sudeći, nad ovim objektom je prestala da važi prethodna zaštita Zavoda, te da je istekao rok u kojem bi trebalo da dobije status kulturnog dobra. U obrazloženju se vidi da je Zavod 31. avgusta prošle godine izdao konzervatorske uslove za zamenu-izgradnju objekta u Jevrejskoj 6, što je i dozvoljeno važećim planom, jer novi stambeno-poslovni objekat treba da ima istu fasadu kao postojeća kuća. 
 
U predlogu odluke koja će se naći pred odbornicima navodi se i to da će izmene plana, nakon usvajanja, ići na petnaestodnevni javni uvid.
  • Rada

    10.02.2022 09:44
    Država mora pomoći stanovništvu u tim objektima, kako bi zaštita imala smisla!
  • Yy

    09.02.2022 09:55
    Yy
    Ja zivim u kuci pod zastitim cetvrta generacija i niko mi nije crep promenijo ni fasadu uradio za 100 godina! Mnogi vlasnici bi odmah trgovali za novo jer ziveti u kuci koja je stara 150,200 godina je pakao!!! Koliko god novca ulozio nista se nevidi a svakim danom je sve gore! Moramo zaista biti realni i doneti odluke koje ce biti za svakog dobre i korisne! Ovakvo stanje je neodrzivo niti isplatljivo!
  • F

    09.02.2022 09:43
    F
    Koja bre zastita i nasledje! Sve se raspada,ljudi se greju na struju i drva,sve je puno vlage od Jevrejske do Dunavske! Tako se nasledje neodrzava!!! Treba sve srusiti i napraviti nove i bezbedne objekte! NS se menja po meni nabolje zar nije lepse videti novu zgradu,lokal od starog,oronulog i nebezbednog objekta?! Privatne kuce koje su pod zastitom 95% su za rusenje jer su prestare a niko noca za adaptaciju nema ili muse neisplati! Jedino resenje srusiti i izgraditi identicne kuce sa,vise etaza sve ostalo je prica u prazno dok neko nepogine pa onda je grad,ovaj ili onaj kriv! Ovako veliki broj gradjana razmislja i odobrava!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti