Vučević i Momirović: Stvari se konkretizuju oko novog mosta u Novom Sadu, početak gradnje uskoro

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović rekao je danas da očekuje da će u narednih mesec i po dana početi gradnja novog mosta u Novom Sadu.

To je rečeno na današnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ministra građevinarstva Tomislava Momirovića, direktora "Koridora Srbije" Aleksandra Antića i direktora CRBC Džanga Sjaojuena.

Vučević je naglasio da se približavamo realizaciji ovog projekta, te da razgovor o mostu više nije na nivou ideja i predlaganja, već se stvari konkretizuju.

"Očekujem da će u relativno kratkom periodu početi njegova izgradnja, jer su za to stvoreni uslovi. Zahvalni smo na odličnoj saradnji Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i 'Koridorima Srbije' što su nam odlični partneri na projektu od nacionalnog značaja. Takođe, izražavam veliku zahvalnost u ime Grada Novog Sada predsedniku Republike Srbije i Vladi Republike Srbije što su politički podržali ovaj most i omogućili njegovo finansiranje iz republičkog budžeta. Zato je ovaj most simbol političke stabilnosti, snažnog liderstva, dobre sinhronizacije, kao i međusobnog uvažavanja i zajedničkog rada svih aktera, bez čega ne bi bio ostvaren uspeh", istakao je Vučević.
 
Momirović je buduću izgradnju mosta pripisao uspehu politike predsednika Aleksandra Vučića i naveo da se u Novom Sadu sinhrono ulaže u putnu, komunalnu, ekološku i železničku infrastrukturu.
 
"Prethodnih devet meseci je mnogo urađeno na sastancima vezanim za izgradnju mosta, a očekujem da ćemo u narednih mesec i po dana moći da započnemo gradnju, te da će ovaj projekt u 2024. godini biti završen", naveo je Momirović.
 
Direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić je naglasio da je načinjen ogroman progres kada je reč o izgradnji obilaznice i mosta.
 
"U bliskoj budućnosti biće potpisan ugovor za početak izvođenja radova. Hvala predsedniku Republike i Gradu Novom Sadu, kao i resornom Ministarstvu na poverenju koje su ukazali 'Koridorima Srbije', a mi ćemo dati sve od sebe da Novi Sad što pre dobije ovaj izuzetno važan most", naveo je Antić.
 
Predviđeno je da se most proteže 2,4 kilometara, od kružnog toka Bulevara Evrope do obilaznog puta kod Sremske Kamenice, sa četiri kolovozne trake kao i biciklističkom i pešakom stazom.
Pojedine ideje o izgledu mosta su kineski partneri predstavili proletos, a procena je da će gradnja koštati oko 130 miliona evra. Kako je država ovo proglasila za projekat od nacionalnog značaja, što omogućuje direktno pregovaranje sa investitorima i izvođačima, bez redovnih procedura javnih nabavki, uz druge skraćene postupke i procedure, moguće je da je tajno već urađen neki od poslova koji bi ovako išli na tender ili na javni uvid. 
 
Ideja o gradnji ovog mosta, koji je planiran pre više od pola veka, nije naišla na odobravanje šire novosadske javnosti, posebno jer se sada povezuje sa gradnjom na Šodrošu, Brodogradilištu i Ribarskom ostrvu, ali posebno zbog toga što je dodat vijadukt dug više od kilometar koji u prethodnim decenijama nije pominjan ni planiran. Glavna primedba je da će vijadukt znatno poskupeti ceo projekat i dovesti do dodatnog zagađenja i smanjena kvaliteta života u ovom delu grada, jer laički rečeno, vozila će prolaziti na nekoliko metara od prozora obližnjih zgrada.
 
Prilikom usvajanja Plana generalne regulacije novog mosta u produžetku Bulevara Evrope pre nekoliko meseci udruženja, građani pa i Društvo arhitekata Novog Sada su podneli veliki broj primedbi, ali je sve odbijeno. Primedbe su se uglavnom odnosile na vijadukt na Bulevaru Evrope koji bi, po njima, ometao miran život građana, ali i na ugroženost prirode priobalja.
  • Pićuka

    11.02.2022 17:02
    Dvojica koji su napravili "karijeru" na ničemu.
  • Komparacija

    11.02.2022 09:50
    EU - mostovi spajaju ljude
    Vojvodina - mostovi razdvajaju ljude
  • Bojan

    11.02.2022 09:10
    @Sabahudin

    Imamo već most tu i odlično smo povezani, hvala! Ko god hoće da nam pravi pored još jedan slobodno nek dođe, vratićemo ga nazad iz kojeg god da je divljeg staništa dogmizao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti