VIDEO: Objavljeni novi snimci budućeg mosta u nastavku Bulevara Evrope

Gradonačelnik Miloš Vučević na društvenim mrežama objavio je video koji prikazuje izgled budućeg mosta u nastavku Bulevara Evrope.
VIDEO: Objavljeni novi snimci budućeg mosta u nastavku Bulevara Evrope
Foto: 021.rs
Kako se 021.rs uverio pregledom snimaka, kao i ranije prezentovanih animacija i fotografija, most je tek neznatno promenio spoljni izgled, ali se i dalje radi o predlogu konstrukcije sa tri pilona, odnosno most će pripadati grupi objekta niskogradnje kojoj pripada Most slobode, na koji će novi most ličiti. 

Ovaj video prikazuje vijadukt koji ide sa Telepa i polako se penje Bulevarom Evrope na "Kineski most", kako ga je već prozvao deo javnosti jer ga Srbija gradi u saradnji sa kineskim partnerima pošto je proglašen projektom od državnog značaja.

Ono što se primeti je i da je animaciju napravila kineska kompanija CRBC (China road and bridge corporation) i projekat se naziva "obilaznica oko Novog Sada sa mostom preko Dunava", što je birokratska formulacija koju koristi republička adminsitracija, za razliku od Novosađana, pa i gradske vlasti koje ovo zovu "Novi most preko Dunava" ili "Most preko Ribarskog ostrva" ili "Most u nastavku Bulevara Evrope".
 
Iz ove animacije se saznaje da se projekat sastoji od glavnog puta na vijaduktu koji ima šest rampi za spajanje sa okolnim saobraćajnicima u tom delu Telepa, Adamovićevog naselja i Limana. Navodi se i da na trasi postoji pet saobraćajnih petlji. 
 
Dužina glavnog puta na vijaduktu je 1.387 metara, što je saobraćajnica u nastavku Bulevara Evrope i počinje prema urbanističkim planovima kod Zonedove zgrade, tj. ukrštanju bulevara sa ulicama Milutina Bojića i Teodora Pavlovića. U samoj animaciji ovaj deo Novog Sada uopšte nije dobro nacrtan, jer se ne vide okolne stambene zgrade i drugi sadržaji, tako da se čini da je u pitanju neko drugo naselje. S druge strane, jasno prikazuje da će vijadukt biti na visini četvrtog do šestog sprata. 
 
U videu se kaže i da će sam most preko Dunava imati 880 metara, a da će biti širok 29,4 metra sa po dve saobraćajne trake u oba pravca i obostranim pešačkim i biciklističkim stazama. 
 
"Stanovnici zapadnog dela grada izgradnjom mosta dobiće nove mogućnosti i pogodnosti pri putovanju. Takođe, on će postati simbol sporta i turizma, kao i novo obeležje Novog Sada", zaključuje se u videu.
 
 
Gradonačelnik Vučević je uz novu animaciju mosta naveo da će on biti ne samo arhitektonski biser i moderni simbol Srpske Atine, već će njegova uloga doprineti redefinisanju načina na koji će Novi Sad i njegovi stanovnici živeti i funkcionisati narednih decenija, "pretvarajući sremsku stranu grada u glavnu rezidencijalnu oblast sa izuzetnom perspektivom, dok će bačka strana ostati onaj 'stari' Novi Sad, ali i privredno-industrijski ambijent". 
 
"Most će se svojim dizajnom i belom bojom potpuno uklopiti u postojeće okruženje i biće vizuelno spektakularan. Novosađani, za samo deceniju i po naš grad će se izmeniti kao što se nije promenio zadnjih 50 godina, našoj deci ostavićemo jedan bolji, funkcionalniji i razvijeni grad, ostavićemo im jedan Novi Sad koji će zaista biti državni i regionalni centar, mesto izazova, uspeha i napretka. Za takav Novi Sad se borimo bez predaha i predaje. Velike stvari su pred svima nama", naveo je Vučević.
 
Podsetimo da je ranije bilo najava da će gradanja ovog mosta početi 2020, pa 2021. godine, a onda je pomereno na kraj ove godine. Sada nema nikakvih procena kada će to biti i koliko je poznatno tek treba da se uradi idejni projekat i izradi studija o uticaju na životnu sredinu.
 
Pojedine ideje o izgledu mosta su kineski partneri predstavili proletos, a procena je da će gradnja koštati oko 130 miliona evra. Kako je država ovo proglasila za projekat od nacionalnog značaja, što omogućuje direktno pregovaranje sa investitorima i izvođačima, bez redovnih procedura javnih nabavkia, uz druge skraćene postupke i procedure, moguće je da je tajno već urađen neki od poslova koji bi ovako išli na tender ili na javni uvid. 
 
Ideja o gradnji ovog mosta, koji je planiran pre više od pola veka, nije naišla na odobravanje šire novosadske javnosti posebno jer se sada povezuje sa gradnjom na Šodrošu, Brodogradilištu i Ribarskom ostrvu, ali posebno zbog toga što je dodat vijadukt dug više od kilometar koji u prethodnim decenijama nije pominjan ni planiran. Glavna primedba je da će vijadukt znatno poskupeti ceo projekat i dovesti do dodatnog zagađenja i smanjena kvaliteta života u ovom delu grada, jer laički rečeno, vozila će prolaziti na nekoliko metara od prozora obližnjih zgrada.
 
Prilikom usvajanja Plana generalne regulacije novog mosta u produžetku Bulevara Evrope pre nekoliko meseci udruženja, građani pa i Društvo arhitekata Novog Sada su podneli veliki broj primedbi, ali je sve odbijeno. 

Komentari 131

  • marko

    25.02.2022 17:58
    Majko Boze
    Veze smozgom nema! Ovo je strasno!
  • Kompletno ludilo

    30.01.2022 08:47
    Da li ima normalnih?
    Beograd gradi obilaznicu, da ne bi imao auto-put kroz centar grada, a Novi Sad hoće upravo to, da ima auto-put kroz sredinu grada?!?!?

  • Johnny

    03.01.2022 17:31
    Most
    OVO ne moze biti nikakva obilaznica oko Novog Sada! Bulevar Evrope je gusto naselje na zona, i ne bih bio na mestu stanata bulevara, kada tamo bude dnevno prolazile hiljade teskih kamiona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.