Novosađani među kandidatima za poslaničku klupu: Od šampionke, preko gradonačelnika, do Staše

Srpska napredna stranka predala je listu za parlamentarne izbore koji će se održati u aprilu. Među 250 imena nalaze se i ona čije se prebivalište u ličnoj karti vodi na Novi Sad.
Novosađani među kandidatima za poslaničku klupu: Od šampionke, preko gradonačelnika, do Staše
Foto: 021.rs

Osamnaest osoba koje su se našli na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" ima prebivalište u Novom Sadu, a na listi se našlo i još dvoje kandidata iz Sremskih Karlovaca, odnosno Temerina.

Neki od njih imaju odlične šanse da se nađu u budućem sazivu parlamenta, dok su drugi tu samo da bi popunili pozicije. Među Novosađanima su osobe raznih zanimanja, od Borislava Perić Ranković, preko Miloša Vučevića, do Staše Stojanović.

Najbolje rangirana Novosađanka na listi naprednjaka je stonoteniserka Borislava Perić Ranković, koja se sedma kandidatkinja za poslanicu na listi SNS. Proslavljena paraolimpijka osvajala je medalje u Pekingu, Londonu, dok je u Riju osvojila zlatno odličje. Bila je proglašena za najbolju stonoteniserku sa invaliditetom na svetu.
 
Kao 12. kandidat za poslanika naprednjaka naveden je komercijalista iz Novog Sada - Ivan Antić. Ipak, Antić je delu javnosti poznatiji kao učesnik bitke na Košarama. On je bio deo obezbeđenje komandanta Ljubinka Đurkovića na Kosovu, gde je ranjen tokom rata. Iako na listi piše da je iz Novog Sada, pojedini mediji koji su izvestili o tome da je i Antić na listi Srpske napredne stranke, naveli su da živi u Kosovskoj Mitrovici.
 
Aktuelni gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik vladajuće partije Miloš Vučević, nalazi se na 15. mestu liste kandidata za poslanike naprednjaka. Dosadašnju političku karijeru obeležava to što već gotovo 10 godina obavlja funkciju gradonačelnika Novog Sada. Velika je verovatnoća da će svoje poslaničko mesto ustupiti nekom drugom kandidatu.
 
Vučević prima gradonačelničku platu veću od 113.000 dinara, te vlasništvo nad četvorosobnim i dvosobnim stanom. Imovinom gradonačelnika Novog Sada i njegove porodice opširno se bavio i KRIK. Gradonačelnik je advokat u kancelariji koju je osnovao njegov otac Zoran. Međutim, njemu je privremeno prestalo pravo na bavljenje advokaturom zbog izbora na funkciju gradonačelnika. 
 
Među visokopozicioniranim kandidatima, na 25. mestu, nalazi se i novinar Milorad Bojović, koji je tokom dugogodišnje karijere pisao za Večernje novosti, Politiku, Danas, Građanski list, Pečat, Novi standard, IN4s, Nacional... Svoje kolumne, u kojima neretko kritikuje opoziciju ili pohvalno piše o naprednjacima, trenutno objavljuje u Dnevniku i NS uživo, glasilima bliskim aktuelnoj vlasti.
 
Na 27. mestu naprednjačke liste nalazi se Biljana Pantić Pilja, advokatica iz kancelarije "Vučević", koju je osnovao otac gradonačelnika. Ona ima višegodišnje iskustvo u radu parlamentu. Poslanica je već 10 godina, a u sada već prethodnom sazivu bila je zamenica predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, te članica Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. 
 
Tokom četiri godine, od 2016. do 2019, za njen poslanički rad isplaćeno je više od osam miliona dinara, objavio je CINS. Svoje ponovno mesto u poslaničkoj klupi zaslužila je, između ostalog, i zbog toga što ume da se obruši na političke protivnike i medije koji ne izveštaju po diktatu vlasti. Tako je pojedine medije umela da nazove "antisrpskim", dodajući da su u pitanji "domaći izdajnici i strani plaćenici". 
 
Prima poslaničku platu veću od 99.000 dinara, a ima i udeo vlasništva nad stanom od 43 kvadratna metra, koji je stekla nasledstvom. 
 
O Milanu Radinu nema mnogo informacija, premda ima poslaničko iskustvo, s obzirom na to da se u parlamentu našao nakon izbora u junu 2020. godine. Iako je na prethodnoj listi bio master biznis administracije, sada je postao politikolog pozicioniran kao 73. kandidat za poslanika među naprednjacima. Bio je zastupnik mlekare u Čurugu i Kogitatum centra, a jedno vreme bio je i član nadzornog odbora Novosadskog sajma, te član upravnog odbora Fondacije "Svetozar Miletić". 
 
Prema arhivi Otvorenog parlamenta, nije bio mnogo aktivan, odnosno vidljiv, u Skupštini Srbiji. U raspuštenom sazivu bio je član pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju, te zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. 
 
U izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije može se videti ima poslaničku platu od 120.000 dinara, dvosoban stan i garažu je nasledio, kao i trećinu udela u manjoj vikendici. U svom posedu ima dva automobila, "jaguar X-type 2.0d" iz 2004. i "fiat bravo" iz 2007. koje je kupio.
 
Devedeset i treća na listi naprednjaka je Jasmina Obradović, koja je ranije bila predstavljena kao tehničarka pravne struke, nakon čega joj je zanimanje postalo - ekonomista. Narodna poslanica je već 10 godina. 
 
Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, od 2005. godine kao savetnica direktora "Lisja" prima mesečnu naknadu od 85.000 dinara, dok joj kao poslanici iz budžeta "leže" još 30.000. Ima udele u vlasništvu nad više nekretnina, koje je stekla nasledstvom. Takođe, ima četvrtinu udela u kući od 200 kvadratnih metara, te polovinu udela u kući od 246 kvadratnih metara. 
 
Igor Bečić je poznato lice srpske politike. Rođen je u Ravnom Selu 1971. godine, a diplomirao je 2005. na Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu, potom je na privatnim fakultetima završio i master studije, te je i magistrirao. Dugogodišnji radikal prešao je na stranu naprednjaka po osnivanju partije.
 
Ukoliko mu bude ponovo potvrđen poslanički mandat, Bečić će ove godine obeležiti i jubilej - 25 godina sedenja u Narodnom parlamentu. Kao poslanik prima 30.000 dinara, a kao službenik u "Srbijagasu" dobija 130.000 dinara, uz to što i prima 8.000 dinara invalidnine za ratnog vojnog invalida. Njegova imovinska karta se znatno podebljala od 2010. godine do danas. 
 
Prema evidenciji Agencije za sprečavanje korupcije, 2010. je prijavio posedovanje kuće od 220 kvadratnih metara, a danas je u njegovom vlasništvu trosobna i dvosobna kuća, pomoćni objekat, njiva, te građevinsko zemljište, što je sve stekao nasledstvom. Ono što je kupio jeste trosoban stan. 
 
Staša Stojanović je zvezda koja je na kratko zasjala političko-tabloidnim nebom Srbije, nakon što je "banula" na konferenciju za medije Omladine Narodne stranke u Novom Sadu, tvrdeći da "ne može Narodna stranka da zakazuje lažne konferencije" i dodajući: "Ne želim više ovde da vas vidim sa ovakvim ponašanjem i ovakvim ophođenjem prema našim građanima". 
 
U hvaljenju naprednjaka, odbrani lika i dela predsednika Vučića, te napadanju opozicije, Stojanović je veoma agilna na društvenim mrežama. Kako je ponosno istakla, završila je Akademiju mladih lidera Srpske napredne stranke. Za svoje pregalaštvo zaslužila je 120. mesto na naprednjačkoj listi za poslanike.
 
Tridesetčetvorogodišnji Predrag Rajić prvi put je postao narodni poslanik nakon izbora u junu 2020. godine. Osnovnu školu završio je u Kuli, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Radio je kao novinar u Sportskom žurnalu i SOS kanalu, a nakon studija i u advokatskoj kancelariji "Jovičić" iz Novog Sada, te u privatnoj kompaniji na poslu pravnog konsultanta.
 
Bio je zaposlen u Skupštini Vojvodine kao savetnik za međuregionalnu saradnju, a krajem 2018. postavljen je za v.d. pomoćnika generalnog sekretara Službe Skupštine AP Vojvodine. Početkom prošle godine postao je posebni savetnik ministra spoljnih poslova.
 
Kako se navodi u njegovoj biografiju, portparol je Centra za društvenu stabilnost. Osim toga, suosnivač je Fondacije "Svetozar Miletić" i koordinator je političke akademije ove fondacije. Inače, suvlasnik Fondacije "Svetozar Miletić" je i Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. Osim toga, Rajić je i osnivač Udruženja Srpsko-američki forum "Politikus", koje se bavi "unapređivanjem i promocijom saradnje između srpskog i američkog naroda". 
Kada su naprednjaci predavali listu za lokalne izbore u Novom Sadu 2020. godine, tridesetjednogodišnji Gojko Palalić je kutiju nosio odmah kraj gradonačelnika Vučevića. Te godine dobio je i svoj prvi poslanički mandati, u Skupštini Srbije. Završio je osnovne i master studije na Fakultetu političkih nauka, na Odseku za inženjerstvo zaštite životne sredine. Osim toga, polaznik je obrazovnog programa Beogradske otvorene škole "PolitiKAS". 
 
Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, prihode od 33.000 i 34.000 dinara ostvaruje kao narodni poslanik po dva osnova, kao savetnik u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine Novog Sada prima 52.000 dinara. 
 
U novembru prošle godine, tokom skupštinskog zasedanja, poručio je da veruje da je projekat "Jadar" "jedna velika razvojna šansa za Srbiju, velika razvojna šansa za našu privredu, jer mi ovde govorimo o potencijalnom uticaju na BDP od 17 milijardi evra, jer želimo u potpunosti da zaokružimo kompletan lanac proizvodnje, od iskopavanja rude jadarit, izdvajanja litijuma iz te rude, proizvodnje litijumskih baterija, pa na kraju, što da ne, i do proizvodnje električnih automobila".
 
"A sve što govore tzv. ekološki pokreti, kvazi-eksperti da je država već potpisala neki ugovor sa 'Rio Tintom' da će reka Drina presušiti, da će reka Jadar nestati, da će kuće u tom kraju propadati, to su apsolutno sve neistine", a potom se u istom govoru dotakao još ekoloških tema: 
 
"Takođe postavljam pitanje - da li je moguće da se jedino u Srbiji reke zacevljuju da bi se izgradile mini-hidroelektrane, dok sa druge strane u Austriji mini-hidroelektrane predstavljaju opet jedan ekološki besprekorno obnovljiv izvor energije? Da li je moguće da su ptice u Srbiji toliko zaostale i glupe u odnosu na ptice iz EU pa im vetroparkovi ugrožavaju život, dok sa druge strane pticama u Holandiji vetroparkovi uopšte ne smetaju? Kao što sam jednom prilikom rekao, jedino što smeta Draganu Đilasu je Aleksandar Vučić. Jedino što Dragan Đilas može da ponudi to je politika mržnje prema Aleksandru Vučiću i ta mržnja kada bi bila pretvorena u električnu energiju, bila bi dovoljna svakako da osvetli nekoliko gradova u Srbiji."
 
Na osamdesetom mestu nalazi se nepoznati pravnik Nikola Bokan, a među kandidatima su i nekadašnja reprezentativka u rukometu Tatjana Medved, psihološkinja Dejana Vasić, profesor fizičkog Slobodan Alavanja, koji je već bio poslanik, potom ekonomistkinja Kristina Žarić, pravnica Rajka Vujović i ekonomistkinja Ljiljana Resanović. Sremske Karlovce u parlamentu će možda reprezentovati penzionerka Jelisaveta Veljković, a Temerin magistarka poljoprivrednih nauka Sonja Todorović.
 
Informacije o izborima u Srbiji pratite u našoj rubrici IZBORI 2022.
  • Ludi Miki

    23.02.2022 17:03
    @za Cvikerasa
    Procitaj jos jednom prethodni komentar tu su ti odgovori. Onaj ko nema cega da se stidi, ne odlazi iz svog kraja. Bolji? Mozda ali ne u radu i bahatosti.
  • Cvikeras

    23.02.2022 16:11
    @ludi miki
    Mislim da ni autor komentara ne veruje u to sto je napisao. Hajde,budimo realno…ako tamo postoje bolji- zašto oni nisu izabrani umesto nje? Pa nije ona sama sebe tamo postavila niti predložila. Ljudska zloba stvarno nema granicu.
  • Ludi Miki

    22.02.2022 18:21
    Za Cvikeras
    Nije ona zatvorila vrata Ledincima jer je stekla neke stvari sama nego sto Ledinci mnogo znaju o njoj i njenom "radu" i sto te Ledincane ne sme u oci da pogleda pa je zato brze bolje pobegla u grad.
    A opet, sto nije promenila adresu, nego joj na listi za poslanika stoje Ledinci?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.