FOTO: Od jedne vrste francuskog sira na Futoškoj pijaci, do 40 u prodavnici na Limanu

Bivši francuski predsednik Šarl de Gol jednom je za Francusku izjavio kako je teško upravljati zemljom koja ima čak 246 vrsta sira (danas ih ima mnogo više).
FOTO: Od jedne vrste francuskog sira na Futoškoj pijaci, do 40 u prodavnici na Limanu
Foto: 021.rs

Francuz Olivije Dluzni uspešno upravlja malom radnjom u Fruškogorskoj 21 u kojoj nudi oko 40 vrsta uglavnom francuskih, ali i švajcarskih, italijanskih, španskih i naravno srpskih sireva.

Na policama ove radnje nalaze se legendardni evropski sirevi zaštićenog porekla, poput francuskog Kontea (Comté) koga stanovnici francuskih Alpa proizvode još od 11. veka, ili švajcarskog Etivaza i Grijera čije bogate palete ukusa neodoljivo vode na pravo alpsko putovanje. 

Iz francuske Savoje tu je rustikalni Tom iz Savoje (Tomme de Savoie), kao i Bofor (Beaufort), prepoznatljiv po svojim, karakteristično za Savoju, udubljenim ivicama.
 
Tu su i Raklet, koji je jedan od najboljih sireva za topljenje, ali i Morbije koji, u zavisnosti od stepena zrelosti, može biti blag, kremast i voćan ili moćan, a pomalo agresivan. 
 
Ovde ćete pronaći i Banon koziji sir koji se pravi u kestenovom listu, a tradicija spremanja duga je više od milenijuma. 
 
Kremasti i baršunasti bri neizostavan je deo svake ugledne ponude sireva, pa tako počasno mesto vitrine ove radnje zauzima i "Brie de Meaux", takođe sir sa zaštićenim poreklom koji je još davne 1815. godine, na Bečkom kongresu proglašen kraljem svih sireva. 
 
Ima i onih sireva koji se retko gde mogu naći, kao što je Morjen. Ovaj sir proizvodi se na samo tri farme u celom svetu, a njegov proces zrenja traje čak 20 meseci, što rezultira širokom paletom aroma i neponovljivim ukusom.
 
Posebno mesto zauzima i francuska gastronomska ikona - Kantal. Počeci proizvodnje ovog sira datiraju još iz vremena Gala.
 
Sireve bira sam Olivije, na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva.
 
"Tu je moj ukus, moj potpis, to je moj porodični biznis. Radim na osnovu ogromnog iskustva. Sirevima sam trgovao gotovo svuda u svetu, na različite načine - preko interneta, na pijaci, u prodavnici, na vašaru... Znam šta može da prođe na tržištu, šta ne", objašnjava Olivije za 021.rs.
 
 
Sirevi se uvoze iz Francuske i, kako Olivije kaže, sve rade sami - od A do Š.
 
"Transport ide preko nas. Naša je logistika. Naši su vozači. Imamo jedan mali kombi koji putuje jednom u tri nedelje. Uvozimo direktno od proizvođača. Pričamo o sirevima koji nisu pasterizovani, koji su od sirovog mleka i potpuno živi i koji zahtevaju ozbiljne uslove i predznanje", ističe. 
 
Tako se promoviše najkraći put od proizvođača do mušterije.
 
"To je jako bitno, zbog ekologije, zbog novca i zbog podrške malim proizvođačima", kaže Olivije.
 
Kada kupite sir u prodavnici "Francuske Tajne" dobićete čitavo jedno "uputstvo za upotrebu", što usmeno kroz dragocene Olivijeove savete, što napisano na etiketi koju dobijete uz vaše parče radosti.
 
"To su proizvodi koji su živi organizam, kao vi, kao ja. Da bi ostali živi, potrebni su im vazduh i voda. Zato ovi sirevi zahtevaju posebno pakovanje, kako bi mogli da dišu. Sve su to sitni detalji koje mi kontrolišemo i kojima učimo mušterije. Kažemo i koliko ranije treba da se izvadi sir iz frižidera pre jela. Ako nisu na određenoj temperaturi, oni neće ispričati celu svoju priču, a mušterija kada kupi sir, treba da oseti sve što je kupila", objašnjava.  
 
 
Kada kroče u radnju "Francuske Tajne" sa namerom da kupe sir, mušterije imaju jednu obavezu, kaže Olivije.
 
"Ja kažem svakoj mušteriji koja kupuje kod mene da ima obavezu da proba sir. Čak iako je već kupovao, mora da proba, zato što neće se možda setiti ni u kom stanju je bio sir i koji je bio. To su proizvodi sa farme. Menja se, danas može doći da sir bude takav ukus, a sledeći uvoz može biti mlađi i naravno da neće imati isti ukus", priča naš sagovornik.
 
Kaže, kada jedete sir, upalite tri senzora.
 
"Ukus je jedan. Ima i aroma ima i ono što zovemo karakter, to što grebe nepce i grlo. Tako da ima mušterija koje vole jak ukus, a ne vole jak karakter. To moramo mi izvući od tih mušterija da saznamo šta oni vole", navodi.
 
Sir nije jedina tajna koja se krije u ovoj simpatičnoj radnji. Tu je jedinstvena poslastica Nugat, a i hleb sa začinima, u ovoj radnji nazvan "medenjak". Ovaj hleb je mekan, zdrav i dugotrajan, a pravi se bez kvasca, bez mleka, bez šećera, bez putera i ulja.
 
 
Od nedavno, u prodaji su i ukusni sendviči koje posebnim čine upravo ovi fantastični sirevi.
 
Ovde možete pronaći i domaći puter pravljen po tradicionalnoj francuskoj recepturi i domaći "fois gras".
 
"Imamo i ozbiljan hleb od kiselog testa i od prirodnog kvasa, to nam radi pekara u komšiluku. Oni to peku svež svaki dan i tako dobijamo i prodajemo po istoj ceni. Nema šanse da dozvolim da neko jede moje sireve uz hleb koji nije od kiselog testa", kaže Olivije.
 
 
Da sve to upotpune, tu su i francuska vina, ali i razni domaći proizvodi malih proizvođača.
 
"Francuske Tajne" sarađuju i sa restoranima i prodavnicama, a cilj im je, kako kaže Olivije da postanu glavni uvoznici svih francuskih sireva na Balkanu.
 
A sve je počelo sa samo jednim sirom na Futoškoj pijaci pre nekoliko godina. To se onda širilo na manifestacije, sve dok Olivije nije kupio prvu tezgu na Limanskoj pijaci.
 
"Naša reputacija je krenula i baš su ljudi zavoleli našu priču, i to ne samo sireve već i kako sam ih predstavljao i kako sam naučio srpski jezik i kako sam bukvalno prevodio francusku kulturu i svet sira ovde", kaže Olivije.
 
Priča se potom proširila i na prvu prodavnicu u Beogradu, a sada i na ovu u Novom Sadu. 
 
 
I dalje je, kaže, nostalgičan za prodajom na pijaci i slobodom koja tamo postoji.
 
"Ponosan sam na svoju kecelju. I dalje se osećam lepo iza svoje kecelje", zaključuje Olivije.
Prodavnica Francuske Tajne nalazi se na Limanu 1, u Fruškogorskoj 21. Otvorena je radnim danima i subotom, od 8h do 20h. 
 
Detaljniju ponudu možete pogledati na sajtu francusketajne.com i na Fejsbuk i Instagram stranicama.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti