FOTO: Predstavljen plan za Galensov stambeni kompleks u Depresiji

Urbanistički projekat novog Galensovog kompleksa koji bi trebalo da se gradi u naselju Depresija, na javnom uvidu je do 2. marta.
FOTO: Predstavljen plan za Galensov stambeni kompleks u Depresiji
Foto: 021.rs

Urbanistički projekat za urbanističko-arhitektonsku razradu za izgradnju stambenog kompleksa, koji je naručio Galens invest, objavljen je danas, a javni uvid se održava u prostorijama Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove (Školska 3), kao i na sajtu Grada Novog Sada (OVDE).

Ukupna površina parcela koje pripadaju Galensu, a na kojima će se graditi višeporodični stambeni objekti, iznosi oko 6.900 kvadrata.

Kako se navodi u projektu, a i kako se može videti na grafičkim prikazima, objekti će formirati poluotvorene blokove. Šest lamela je planirano kao višeporodični stambeni objekti sa poslovanjem na etaži prizemlja, dok će jedna lamela biti u potpunosti namenjena za poslovanje.
 
Lamele namenjene za stanovanje imaće devet nadzemnih etaža i dve podzemne. U kompleksu će se ukupno nalaziti 264 stana i 16 lokala.
 
Planira se izgradnja objekata visine do devet nadzemnih etaža (osam spratova), sa parkiranjem u suterenu ili podrumu koji može imati više podzemnih nivoa. 
 
Podzemne garaže se planiraju ispod cele površine parcele. Parkiranje se planira i uz saobraćajnice. Za parkiranje vozila za sopstvene potrebe u okviru parcele mora se obezbediti jedno parking mesto na jedan stan, odnosno jedno parking mesto na 70 kvadrata površine poslovnog prostora.
 
 
Prosečna površina stana iznosiće 70 kvadrata, dok je minimalna predviđena površina 35 kvadrata.
 
Kako se navodi, minimalno 50 odsto slobodne površine parcele mora biti pod zelenilom. U okviru dvorišta planirano je parkovsko uređenje (srednje i nisko rastinje i zelene travnate površine), pešačke staze, dečija igrališta, prostor za odmor, kontejneri za odlaganje otpada, trafostanica i ulaz za vatrogasce.
 
U obuhvatu Urbanističkog projekta ima evidentiranih postojećih objekata - tri cela objekta na tri parcele i deo jednog objekta koji se prostire na jednoj parceli.
 
Ovaj projekat je, kako se navodi, rađen u skladu sa već usvojenim Planom generalne regulacije Limana kada su se ovakvi objekti u Depresiji prvi put pojavili "crno na belo". 
 
Sama ideja da Depresija bude stambeno naselje nije novina i postoji već decenijama unazad. Kada su građeni Limani bilo je predviđeno da tu nikne Liman V, ali društveno-političke promene i raspad SFRJ zauvek su zaustavili dalje širenje tog dela grada u pravcu Telepa. 
 
Inače u ovom naselju još uvek živi više desetina ljudi u bivšim barakama za građevinske radnike. Među njima su i deca i stariji ljudi. Naselje je nastalo sedamdesetih godina, kada su tu privremeno smešteni radnici nekadašnjih građevinskih giganata Prvog maja i Neimara, koji su tih godina izgradili veliki deo Novog Sada. 
 
Nije poznato šta će se desiti sa stanarima baraka koji se nađu na putu ekskluzivnog kompleksa
 
 
Inače, još u junu 2020. godine, kada je prestavljena maketa novog mosta u nastavku Bulevara Evrope, moglo se videti da su ove zgrade u obliku predviđenom "novim" projektom već ucrtane na mapu Novog Sada. 
Interesantno je da se u neposrednoj blizini, na prostoru bivšeg brodogradilišta, planira još jedan "Galensov" kompleks koji je izazvao mnogo polemike u javnosti, naročito nakon što je na javnoj prezentaciji Nacrta Generalnog urbanističkog plana Novog Sada rečeno da kompleks ne bi bilo moguće sagraditi bez pomeranja obaloutvrde.
 
Ovo je izazvalo sumnje kod aktivista, građana, ali i stručnjaka da se pomeranju nasipa pristupa ne zbog povećane bezbednosti ili zbog veslačke staze, kako se tvrdi, već zbog interesa privatnog investitora na koji će biti potrošen novac građana. 
 
Plan je na uvidu do 2. marta, do kada je moguće dostaviti primedbe i sugestije u pisanom obliku Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove ili putem elektronske pošte na adresu planiranje@uprava.novisad.rs.
  • Ljubomir

    22.12.2022 21:35
    Pravni put
    Referendum.
    Mogućnost izbora da se dodeli samo novosađanima koji su tu 2 generacije, minimum. Ovi sa konjima, kozama, vozovima, neka se vrću odakle su došli.
    Vidi "vlast", da su ovde izuzetno približeni "mi" i "oni".
    Biće to duga borba, ali biće.
    Pravna, dabome, jer Lala ne zna drugačije zato nas jašete.
  • Bogarov

    22.12.2022 21:25
    Prilagodi se! @Deja
    Deja, prvo se prilagodi ovom Gradu, kulturi, civilizaciji.
    A ono što mi smeta je tvoja ijekavica, stoga ovo iz korena nije tvoj Grad, to je Grad koji su drugi uzurpirali po nalogu "s jug", kako bi centrističke snage, putem siromaštva, širenja šunda i kriminala uništile Vojvodinu i svo pozitivno stanovništvo ove države.
    Idite odavde, samo se popnite na "Soko"-la i jezdite u Centralu i ostanite tamo.
  • Deja

    28.02.2022 10:34
    @trt
    Ja nikada nisam vidjela tu ni 10 ljudi, tako da jeste bio prazan neiskorišten prostor. Drugim riječima livada. Ako vam se ne sviđaju objekti po našem lijepom gradu nemojte ni da ih posjećujete, idite u divljinu. Na sreću naš grad se razvija i širi i vi tu ništa ne možete da učinite osim da mrzite sebe i sve ljude oko sebe. Toliko mržnje prema svemu postojećem ne vidjeh nigdje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.