Prosečna novosadska plata za mesec dana "napumpana" na čak 90.000 dinara

Najave vlasti su se obistinile - prosečna srpska plata prešla je iznos od 600 evra do kraja 2021. godine tako što je porasla za oko 10.000 dinara u periodu od januara do decembra.
Prosečna novosadska plata za mesec dana "napumpana" na čak 90.000 dinara
Foto: 021.rs

Ipak, u periodu osetnog poskupljenja u kojem se nalazimo, veštačka "pumpanja" prosečne plate mnogima ne znače ništa.

Republički zavod za statistiku upravo je objavio pregled prosečnih zarada za decembar prošle godine, mesec u kojem su zarade tradicionalno najviše zbog isplate godišnjih bonusa, nagrada i ostalih dodataka na platu.

Prosečna srpska plata u decembru, bez poreza i doprinosa, iznosi 74.629 dinara i veća je za oko 5.000 dinara u odnosu na mesec ranije.
 
Da postoje jaki lokali i veliki jaz između malih i velikih gradova pokazuje i primer Grada Novog Sada, u kojem je zabeležen ogroman rast prosečnih zarada u periodu od samo mesec dana. Prosek zarada u novembru je bio 80.903 dinara neto, dok poslednji podaci pokazuju decembarsku zaradu u iznosu od čak 90.657 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Na nivou cele Vojvodine obračun pokazuje blagi rast na 71.322 dinara neto za decembar. Najniže plate u Vojvodini imaju zaposleni u Baču, gde je prosečna zarada mnogo "realnija" i iznosi svega 53.625 dinara.
 
Plate u Baču tek su nešto veće od još jednog, verovatno najbitnijeg statističkog podatka koji vodi Republički zavod za statistiku, a koji predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Ova suma naziva se medijalna zarada i u decembru je bila 53.349 dinara neto, značajno niže od prosečne plate.
 
Budući da medijalna zarada ne pokazuje značajne oscilacije, može se zaključiti da za većinu građana rast prosečne plate ne znači gotovo ništa, naročito u ovom trenutku.
 
U javnom sektoru je situacija relativno stabilna i bez većeg rasta za decembar. Pojedinima - na primer, zaposlenima u zdravstvu, plate su se za oko hiljadu dinara čak i smanjile, te su prosečne plate u zdravstvu u decembru bile 74.857 dinara neto.
 
Zaposlenima u administraciji u proseku je isplaćeno 76.603 dinara, u javnim preduzećima 78.474 dinara, a radnicima u oblastima obrazovanja i kulture 68.130 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Statistika je veoma nestabilna za analizu budući da su ovim statističkim pregledima obuhvaćeni samo oni poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. 
 
Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika, ipak, ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava i sama kaže da ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, te se svi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
 
Svi primećuju ogroman rast cene nafte, na koju je poslednji "udar" zadao napad Rusije na Ukrajinu. Novac nam "jede" i prisutan rast cena osnovnih namirnica, što je nedavno komentarisala i Narodna banka Srbije.
  • Nikola

    28.02.2022 23:02
    Ide, ide na vise prosecna plata. Sacekajte malo, pred izbore ce biti 120.000 dinara. Hiljade im ne bi verovale, ali srbi hoce. Nazalost!
  • 002211

    28.02.2022 13:22
    Najmanje plate imaju Vojvođani, a u Vojvodini se najskuplje živi. Mislite o tome.
  • Nemanja

    28.02.2022 02:01
    Ima se može se
    Samo neka ova vlast opet pobedi da opet 4 godine ništa ne radimo a da primamo platu. Ja sbog ove vlasti ništa ne radim a imam oko 250.000 platu. Tri sata dnevno, 4 dana u nedelji. To nikada nije bilo, tako da treba da ostane sve kako je do sada.
    Samo izaći na izbore i opet glasati za SNS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti