VIDEO Održan protest protiv novog mosta: "Autoput će biti ispred nosa građanima na Bulevaru Evrope"

Oko 200 građana i ekoloških aktivista protestovalo je zbog najavljenog početka radova na izgradnji novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.
VIDEO Održan protest protiv novog mosta: "Autoput će biti ispred nosa građanima na Bulevaru Evrope"
Foto: 021.rs

Okupljanje ispred Brodogradilišta počelo je u 14 časova, a nakon govora, održana je šetnja po trasi planiranog mosta.

Okupljeni su nešto posle 15 časova blokirali Bulevar Evrope kod Zonedove zgrade.

Tokom blokade na Bulevaru Evrope došlo je do dva incidenta i rasprave sa vozačima.

Protest je završen oko 15.20h. Učesnici protesta nosili su transparente poput "Most da, ali na drugom mestu".

Koordinatorka Neformalne građanske inicijative "Dunavac-Šodroš" Daniela Stojković navela je da vodno područje zaslužuje zaštitu.
 
"Do sada smo pokušali sve administrativno pravne alatke, nažalost bezuspešno i zbog toga smo danas ovde", napomenla je ona.
Bojana Bodroža je istakla da bi novim mostom građani imali autoput ispod prozora.
 
"Izgradnja ovog mosta sa planiranim vijaduktom ljudima koji žive na Bulevaru Evrope donosi autoput ispred nosa... Ovde smo zato što nas niko nije pitao da li želimo takvo rešenje", navodi ona.
Arhitekta Ana Ferik napomnje da je u poslednje vreme u Novom Sadu nestalo oko 30 hektara parkova i zelenih površina.
 
"Po nekim procenama u Novom Sadu je nestalo oko 30 hektara parkova, zelenih površina. Kada bageri dođu, više ništa neće rasti. Oni prave šume, prave nove parkove, a ovde imamo jedan koji je već na raspolaganju. Izgradnjom mosta bi se intenzivirao saobraćaj na Bulevaru Evrope koji je već izgubio mnogo zelenih površina. Naš je zadatak da se izborimo za što bolje rešenje", objašnjava ona.
 
 
Vesna Galečić iz Udruženja "OSNA" je upozorila da je nužno da se "spreči katastrofa u najavi".
 
"Mi imamo nekoliko mafioza koji uništavaju obalu. Nasip u Prešernovoj je pukao 2012. Ne tako davno voda je išla kroz kuće ljudima. Ono što mi treba da radimo je da ostanemo pribrani i da pokušamo da sprečimo katastrofu u najavi, jer sve hidrološke studije su bile nepovoljne na početku, dok Institut "Jaroslav Černi" nije odobrio. Svako ima svoj Rio Tinto, ovo je naš ", smatra ona.
 
 
Zahtevi protesta su moratorijum na sve radnje povodom izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evropa do 16. septembra 2022. godine, kada će se Bernska konvencija izjašnjavati o navodima žalbe, koju je predala organizacija Svet i Dunav, izrada studije valorizaciji prirodnog staništa preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta predmetnog područja Kameničke ade, Dunavca i Šodroša, kao i brisanje iz svih prostornih planova nacrta mosta-obilaznice u nastavku Bulevara Evrope.
 
 
Kako su naveli u najavi događaja, prioritetan je most-obilaznica kod Petrovaradina, ali i u Futogu gde se na drugu obalu Dunava prelazi "upitno bezbednim skelama".
 
Protest je prvobitno najavljen zbog početka geološko-hidroloških istraživanja na Šodrošu za potrebe novog mosta.
 
U međuvremenu se otkrilo da su već izdati lokacijski uslovi za izgradnju mosta, te da je i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izdao uslove za zaštitu prirode za izgradnju, uprkos zabrinutosti ekoloških aktivista za eventualno uništavanje prirode Šodroša prilikom i nakon izgradnje mosta.
 
Pogledajte video sa skupa.
 

Komentari 121

  • tomy

    24.11.2023 12:45
    Hokus pokus!?
    A šta da radimo sa nelegalnim vikendicama,kuku nama?
  • Kec

    15.03.2022 19:04
    Hoćemo mostove
    Bulevar Evrope je bulevar,a ne autoput kako ga neki žele prestaviti.I Bulevar oslobođenja nije autoput,ni Bulevar Mihajla Pupuna nije autoput,pa tuda prolaze vozila i zamislite da se narod koji tu stanuje pobuni i blokira te mostove?u Novom sadu postoje neki koji se uvek bune za prosperitet grada,žele da žive u 19 veku.Bulevar Evrope je urađen za vreme vladavine DOSA i tada se niko nije bunio protiv izgradnje,a sada kao nrkom smeta,umesto da smo sretni da se još takvih bulevara izgradi i još toliko mostova.Sramota me je što živim među takvim ljudima koji žele da žive u mraku
  • Bojan

    02.03.2022 08:11
    @mrk

    Tako ste pričali i za garaže... A osebno će most tek tako da 'nikne' ovima kojima je svaki projekat čupanje zuba, sprečićemo ih sa pola snage.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti