FOTO, VIDEO: Redovi na pumpama, građani objavljuju da ima ograničenja prodaje goriva

Na benzinskim pumpama u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima primećene su gužve.
FOTO, VIDEO: Redovi na pumpama, građani objavljuju da ima ograničenja prodaje goriva
Foto: 021.rs
Novosađani su pohrlili na pumpe, a kruže informacije o ograničenju količine goriva koja se može sipati.
 
Na društvenim mrežama građani objavljuju da ima ograničenja prodaje goriva, ali nikakva zvanična odluka o tome ne postoji.

Novosađani koji žele da sipaju gorivo na NIS-ovoj pumpi kod Merkatora kažu za 021.rs da čekaju 20 minuta u koloni.

Radnici na pumpi za 021.rs navode da potražnja veća od srede uveče, kada se predsednik Aleksandar Vučić obratio javnosti, a da su od večeras gužve velike.

"Svega ima u dovoljnjim količinama i Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima. Očigledno je da neko namerno širi paniku", nezvanično je rečeno iz Vlade Srbije za "Blic".

Taj list piše da su pojedine kompanije pokušale da veštački izazovu nestašice, ograničenjem prodaje goriva čije su cene zamrznute do 14. marta.
 
Reč je o benzinu evropremijum BMB 95, koji ne može da bude skuplji od 171 dinar po litru i evrodizela čije je ograničenje cene 179 dinara po litru.
 
Prema dopisima koji kruže društvenim mrežama, za ta goriva su pojedine kompanije danas ograničile prodaju na 20 litara za automobile, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno zabranile su i sipanje goriva u kanistere.
 
 
Ovakvi potezi su u suprotnosti sa Uredbom Vlade u kojoj je naftašima jasno stavljeno do znanja da ne smeju da izazivaju veštačke nestašice. Prema tom dokumentu, oni ne smeju isporučivati ta goriva u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.
 
"Oni koji postupe drugačije platiće novčanu kaznu u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, a uz novčanu kaznu može se izreći i mera zabrane rada u trajanju od 6 meseci do godinu dana" piše u Uredbi.
 
 
Atanacković: Moguće nestašice na pumpama ako se produži ograničenje cena
 
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je ranije danas da je nestašica goriva na pumpama u Srbiji moguća ako se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža jer su dosadašnju "pojeli" troškovi nabavke pa je izjednačena nabavna i prodajna cena goriva.
 
On je, kako je preneo N1, rekao da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva.
 
"U NIS-u je najavljena nova cena sa sledećom isporukom i to će značiti da će se nabavna i prodajna cena izjednačiti i da vlasnici pumpi neće imati nikakvu zaradu pa je pitanje i da li će nabavljati gorivo", rekao je Atanacković koji je i vlasnik pumpi.
 
Dodao je da bi rešenje možda bilo da se dozvoli ograničena marža.

Komentari 114

  • Najobičniji lažov

    05.03.2022 20:15
    Sada sam se vratio sa pumpe. Hteo sam da sipam dizel- pun rezervoar, bure i dva kanistra.
    Nisam uspeo, ispred mene su bile 3 BUK samohotke i ispraznile sve rezervoare pumpe!
  • saša

    05.03.2022 16:51
    naje*asmo
    Pre podne sipao čorbe koliko sam hteo (ne u kanistre). Bez gužve
  • Lala

    05.03.2022 14:38
    Crnjak
    "Ma, jebite se, devedesete vas mogu jedino psovati za vama niko neće žaliti, niti vam stihove kovati", odjekuju i opominju poslednjih dana ovi stihovi Đorđa Balaševića. Ne želimo da ih se sećamo, želudac se odmah prevrne i skvrči, a ipak sve je počelo da neodoljivo podseća i preti na tu deceniju koja nam je ratom, smrću, siromaštvom i nestašicama pojela živote.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti