Traži se puštanje privedenih aktivista, protest ispred suda danas u 15 časova

Novosadski aktivisti i nevladine organizacije zatražili su oslobađanje trojice mladića koji su učestvovali u prekidanju sednice Komisije za planove i pozvali na protest ispred suda u 15 časova.
Traži se puštanje privedenih aktivista, protest ispred suda danas u 15 časova
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju Omladinske studentske akcije, čiji su članovi Srđan Đurić, Brajan Brković i Mladen Cvijetić privedeni danas, oni se terete za nasilničko ponašanje iz člana 344 krivičnog zakonika za šta im preti i kazna zatvora od nekoliko meseci do više godina. 

"Očigledno je da će novosadski vlastodršci uz očiglednu zloupotrebu pripadnika MUP-a da slome svaki vid građanskog otpora i usvoje sramni Generalni urbanistički plan. Uzimajući u obzir činjenicu da se komisija ogušila o 15.000 primedbi građana, ekološkim aktivistima, među kojima se nalaze i članovi Omladinsko-studentske akcije, nije preostalo ništa drugo, već da političkim performansom prekinu javnu raspravu. Zbog nemogućnosti dolaska do institucija sistema i zbog njihovog oglušavanja o primedbe građana, smatramo krajnje licemernim pokušaje Srpskog naprednog kartela da hapšenjem naših aktivista zaplaši ostale  slobodnomisleće građanke i građane Novog Sada. Takođe vam poručujemo da ovo neće proći! U 15h se vidimo ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu, Sutjeska 2", navodi OSA.

Oglasilo se i društvo "Koraci" koje je najoštrije osudilo hapšenje aktivista zbog političkog performansa na sednici posvećenoj donošenju Generalnog urbanističkog plana grada. Oni su zatražili hitno puštanje aktivista na slobodu i obustavu svih eventualno pokrenutnih postupaka protiv njih. 
 
"Sloboda izražavanja u Srbiji je garantovana Ustavnom RS i članom 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koju smo ratifikovali.  Pozivamo predstavnike vlasti da se urazume i prekinu sa nasilje prema političkim neistomišljenicima, koje antagonizuje građane i dodatno narušava već uništene demokratke institucije", navodi društvo Koraci.
 
Takođe se oglasio i Vojvođanski kulturni klub, tražeći da se hitno puste na slobodu uhapšeni aktivisti. VKK navodi da su oni privedeni zbog političkog performansa i podsećaju da je primedbe na plan podnelo više od deset hiljada građana Novog Sada, a one su - uprkos tome - odbijene, i to bez obrazloženja.
 
Oni su pozvali i druge nevladine organizacije i političke stranke da osude hapšenje mladih aktivista i javnu torturu kojoj su izloženi poslednjih meseci.
  • Swonsi

    08.03.2022 18:51
    Po komentarima ovde zaključujem da pošto oni mogu baklje po krovovima ovi mogu baklje po sednicama. Super, seljake treba da menjamo seljačinama. Oduševljen dam izborom.
    Borba preko rezuzdanih klinaca za sutrašnje pozicije što kaže moj komšija nije protest da se most ne gradi nego da ga neki drugi grade i ugrađuju se.
  • Neaktivan

    08.03.2022 18:12
    Objasnite već jednom taj pojam "aktivisti"! U moje vreme su to bili mladi gnjavatori iz Mesne zajednice. Da li postoje i SNS aktivisti?
  • Milanče

    08.03.2022 16:45
    svi sve znaju
    Ej bre, pa GUP je nešto što stručnjaci rade a ne rulja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti