FOTO, VIDEO: Uskoro gradnja podzemne garaže kod Banovine, priprema se teren za radove

Zelena površina kod Banovine ograđena je, jer uskoro počinje izgradnja podzemne garaže na ovoj lokaciji.
FOTO, VIDEO: Uskoro gradnja podzemne garaže kod Banovine, priprema se teren za radove
Foto: 021.rs

Na licu mesta se za sada mogu videti samo radnici koji pripremaju teren, a vozilima će u naredne dve-tri godine biti zabranjen prolaz Ulicom vladike Platona kod Gimnazije "Isidora Sekulić".

Mada još nema nikavih građevinskih tabli, od ranije je poznato da će podzemnu garažu graditi novosadska firma "Inobačka" i austrijska firma "Best in Parking - Holding" koje su pre godinu i po dana, nakon konkursa, potpisale koncesiju za gradnju četiri javne garaže u centru.

Garaža kod Banovine imaće dva nivoa ispod zemlje i površinu od gotovo 6.300 kvadratnih metara. U dve podzemne etaže biće 158 parking mesta i još devet mesta za osobe sa invaliditetom. Predviđeno je da mesta za osobe sa invaliditetom budu na prvom podzemnom nivou, nedaleko od lifta. Osim toga, na ovom nivou će biti i osam mesta sa punjačima za električna vozila. 
 
Primarni pristup garaži predviđen je iz pravca Ulice Žarka Zrenjanina, odnosno do parkinga će se dolaziti skretanjem iz ove ulice u Ulicu vladike Platona. Nasuprot tome, saobraćajnica ka Banovskom prolazu i potom ka Žarka Zrenjanina služi samo za izlaz iz garaže. 
 
 
Zbog ovih planova, predviđeno je da se u Vladike Platona u budućnosti promeni jednosmerni smer kretanja vozila, koji sada ide od Polita Desančića ka Žarka Zrenjanina, te će po početku rada garaže biti promenjen u suprotni smer. 
 
Jedan od pešačkih izlaza sa liftom i stepeništem će biti na sadašnjoj zelenoj površini naspram autobuske stanice u Žarka Zrenjanina, a drugi samo sa stepeništem spram ugla Vladike Platona i Polita Desančića. Takođe, biće još jedan prolaz ka garaži, ali namenjen samo vatrogascima i nalaziće se neposredno uz zgradu Skupštine Vojvodine sa strane Banovskog prolaza.
 
Cela garaža će se nalaziti potpuno ispod postojeće zelene površine, a urbanistički projekat otkriva da je predviđeno očuvanje drveća koje se tu nalazi. 
 
"Inobačka" i "Best in Parking - Holding", nakon konkursa, potpisale su koncesiju na 40 godina. Uz to su dobile trogodišnji rok za projektovanje i izgradnju garaža.
 
Ove dve kompanije osnovale su preduzeće "Javne garaže", u kojoj austrijski partner ima 65 odsto, a srpski 35. Više o koncesiji možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Милан

    04.05.2022 19:46
    Где су грађевински инжињери са ФТН? Зашто профит од 65% следећих 40 година иде у Аустроугарску?
  • Milan

    15.03.2022 20:40
    Nece to moci bez eliminisanja svog drveca i zelenila
  • Mico

    15.03.2022 10:52
    /
    Dzabe pisete o toj garazi, kad ce ona svakako sluziti politicarima i njihovim "kolegama".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.