Formiran tim za obnovu Almaškog kraja

Konstitutivna sednica Koordinacionog tima za obnovu prostorne kulturno-istorijske celine Almaški kraj održana je danas u Gradskoj kući.
Formiran tim za obnovu Almaškog kraja
Foto: 021.rs

To radno telo osnovao je gradonačelnik Novog Sada, a zadatak mu je da koordinira aktivnostima urbanističko-arhitektonskog uređenja i radovima na uređenju dela fasada ugroženih objekata Almaškog kraja, navodi se u saopštenju gradske uprave.

Tim čine predstavnici Grada, Pokrajine, pravoslavne crkve, Udruženja građana "Almašani", Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Istorijskog arhiva Novog Sada, Matice srpske i arhitekte.
Tim će definisati plan aktivnosti, rokove, potrebna sredstva i subjekte zadužene za njihovu realizaciju. Administrativne i stručne poslove za potrebe Koordinacionog tima obavljaće Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.
 
Uređenje Almaškog kraja deo je sporazuma o zajedničkom investiranju koji je potpisan između Novog Sada i AP Vojvodina.
 
Uređenje Almaškog kraja obuhvata rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnih površina sa javnim osvetljenjem i komunalnom infrastrukturom, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari, kao i obnovu fasada i krovova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i korišćenje kulturnih dobara, s obzirom na to da je Almaški kraj 2019. godine proglašen zaštićenom prostorno kulturno-istorijskom celinom.
 
"Almaški kraj je naseljen pre 300 godina i on predstavlja naše autentično kulturno-istorijsko nasleđe. Od izuzetnog je značaja da očuvamo njegov izgled, da objektima vratimo nekadašnji sjaj, ali i da infrastrukturno i komunalno ovaj deo grada bude adekvatno opremljen. Osim što radimo na unapređivanju uslova za život građana, mi nastojimo da stvorimo ambijentalnu celinu koje svedoči o specifičnom duhu našeg grada. Samim tim doprinosimo turističkoj ponudi i skrećemo pažnju na bogatstvo koje imamo i van užeg centra grada", naveo je predsednik Koordinacionog tima, zamenik gradonačelnika Milan Đurić.
  • Emil

    15.03.2022 08:53
    Emil
    Danas je imati kucu,luksuz i velika materijalna obaveza! Lepo je imati kucu sa dvoristem,bazenom,rostiljom...i jos kada su deca mala! Ali kada porastu svako trazi,svoj krov nad glavom da oformi porodicu! Vecina vlasnika su taj problem resila upravo sa investitorima! Das kucu dobijes za svakog stan i jos ti ostane za neku rentu i svi zadovoljni! Ako ti bas srce iste za nekom vikendicom kupis neki povoljan plac van grada i opet se skupite vikendom ili nekim praznikom svi dva do tri dana i svako svojoj kuci! Ovako 99% ljudi razmislja i sprovodi u delo ako moze! Kuca je robija i rupa bez dna pogotovu sa danasnjim materijalnim primanjima! Ja sam ovo uradio i nisam se pokajao sta vise zivim kvalitetnije i bezbriznije vise nego ikad! Da nisam prihvatio ponudu od investitora samo bi sebe i svoju decu jos vise unazadio! Ovo je drugo vreme i sistem od onog koji smo navikli da zivimo u socijalizmu!
  • Sale

    15.03.2022 06:48
    Sale
    I treba,90% stanovnika bi svoju imovinu sada,dalo za izgradnju,zgrada! Sve starudija i trulez!!! A sto lepo,grad,gradjani koji se kao brinu...lepo neotkupe te nekretnine po trzisnoj ceni od vlasnika i uzivaju...?!!! Velika para,ha...ajde bre sjasite,vise!
  • Ode

    14.03.2022 20:00
    Ode naš grad
    Sve stracare i vlazare... investitori ima da trljaju ruke. Kad se u Petrovaradinu metar prodaje za 1600 ovde ce kostati 4000. Bogami pružili šapu do centra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti