VIDEO: Burna sednica od 12 sati: Grad "uspeo" da za jedan dan odbije većinu prigovora na GUP

Nakon 12 sati i osam prekida, Komisija za planove je završila sednicu o GUP-u, započetu još prošle nedelje.
VIDEO: Burna sednica od 12 sati: Grad "uspeo" da za jedan dan odbije većinu prigovora na GUP
Foto: 021.rs

Višesatni pokušaji nekoliko desetina aktivista da nateraju urbaniste da se GUP vrati na ponovnu izradu time nije uspeo.

Takođe, od 168 pojedinačnih prigovora, koji su imali oko 15.000 prigovora pojedinaca i organizacija, urbanisti su prihvatili uglavnom one koji su se odnosili na ispravke teksta i slične manje važne stvari za ceo plan.

Ova sednica je u popodnevnom delu bila mirnija. Iako su aktivisti nastavili da se nadvikuju sa urbanistima, koji su bez prestanka čitali prigovore i odluke o odbijanju, umor je učinio svoje, te nije bilo vikanja, duvanja u pištaljke ili lupanje u stolove.
 
Podsetimo, javna sednica Komisije za planove na kojoj se govori o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada danas je počela u 9 časova i više puta je prekidana zbog pokušaja nadglasavanja građana i aktivista sa urbanistima koji su čitali prigovore i odluke o prigovorima. Došlo je i do fizičkog sukoba aktivista sa pripadnicima obezbeđenja u Skupštini grada.
 
Navodno je jedan od aktivista polio vodom direktora "Urbanizma" Dušana Miladinovića i njegov računar. 
 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da će Generalni urbanistički plan Novog Sada biti usvojen, uprkos protivljenju aktivista koji su danas prekidali sednicu Komisije za planove
 
Inače, sama sednica protekla je uz jake mere obezbeđenja. Na licu mesta su bili pripadnici policije u civilu, kao i pripadnici skupštinskog obezbeđenja, ali i obezbeđenje u crnom bez ikakvih oznaka koje pretresa svakog ko uđe u Skupštinu grada.
 
Komisija za planove će finalnu verziju nacrta GUP usvojiti na zatvorenoj sednici za javnost i potom ga uputiti Skupštini grada na odlučivanje.
 
Žustra rasprava o GUP-u traje od njegovog prezentovanja. Arhitekte, građani i aktivisti uputili su niz primedbi na nacrt ovog planskog dokumenta, zatraživši njegovu doradu. 
 
Kritike su se u velikoj meri odnosile na povlađivanje investitorima, izgradnju "Novog Sada na vodi", proširivanje zona "opštegradskih centara", gradnju vijadukta nad Bulevarom Evrope zarad novog mosta u produžetku ove saobraćajnice, ali i na to da urbanistički plan nema jasnu viziju o razvoju grada.
  • Annie Lennox

    11.04.2022 01:34
    @Milan
    Why ??????
  • anonymous

    17.03.2022 03:07
    @Dule
    Tu pricu copy paste radite svuda - nekad je pise muska osoba, nekad zenska, jedino rod promenite... Ali najbolje u svemu mi je sto uporno lupaju minuse ovi SNS-ovci umesto da lepo razmisle sta ce sada kada se promeni vlast - ovaj put ni mrtvi glasovi vas nece spasiti - koliko ste sve korumpirali i ucinili partijski, toliko ste ujedinili sve da glasaju protiv vas...
  • Aurora

    16.03.2022 19:30
    GUP
    Nije nešto u redu sa izgradnjom N.S .Ne bi trebalo da se politika meša u to već struka .Zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.