FOTO, VIDEO: Sednica Komisije za planove više puta prekidana, direktor "Urbanizma" poliven vodom

Sednica Komisije za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada prekinuta je pet minuta posle početka, a svi pokušaji da se nastavi bili su bezuspešni.
FOTO, VIDEO: Sednica Komisije za planove više puta prekidana, direktor "Urbanizma" poliven vodom
Foto: 021.rs
Građani su prekinuli sednicu više od pet puta do sada. Navodno je jedan od aktivista polio vodom direktora "Urbanizma" Dušana Miladinovića i njegov računar. Propalo je više pokušaja da se održi sednica, jer prisutni građani stalno nadglasavaju urbaniste koji ne uspevaju da čitaju prigovore. Do poslednjeg prekida došlo je kada su urbanisti pročitali prigovor broj 39 koji je dala organizacija "Svet i Dunav" i prešli odmah na 40. bez davanja prilike predstavnici ovog udruženja da obrazloži svoju primedbu.

Urbanisti su nakon toga ponovo napustili sednicu, a građani su seli na njihova mesta i obrazlagali svoje primedbe. Potom je sednica premeštena u drugu salu, da bi se nakon novog prekida predstavnici Urbanizma vratili u prvu salu i nastavljena je sednica. 

Građani su ponovili zahtev da se obustavi donošenje GUP-a i da se raspusti komisija zbog sukoba interesa.

Eko straža Novi Sad na svom Fejsbuk profilu navela je da zahtevaju da se povuku svi članovi Komisije koji su u poslovnoj vezi sa Galensom.
 
"Smatramo da Komisija koja u sastavu ima samo sekretarku sa urbanističkom licencom nije dovoljno kompetentna da odlučuje o planovima", naveli su.
 
Takođe, zahtevaju "prestanak progona Omladinske studentske akcije koji su bili saslušavani više od osam sati zbog nenasilnog političkog performansa".
 
 
Predsednik komisije je odlučio da prekine sednicu jer su građani koji su došli na nju neprestano upadali u reč predstavnicima "Urbanizma" koji su obrzalagali odgovore na prigovore.
 
Dva prethodna pokušaja da se sednica nastavi bila su bezuspešna, budući da su građani u sali koristili pištaljke, lupali po stolovima, i vikali "sram vas bilo", "poštujte zakon", "komisija je u sukobu interesa" i "Brajane javi se".
 
 
Inače, sama sednica protiče uz jake mere obezbeđenja. Na licu mesta su pripadnici policije u civilu kao i pripadnici skupštinskog obezbeđenja, ali i obezbeđenje u crnom bez ikakvih oznaka koje pretresa svakog ko uđe u Skupštinu grada.
 
 
Za sada nema većih incidenata.
 
Podsetimo, sednica o Nacrtu GUP-a počela je 7. marta, a prekinuta je posle tročasovne rasprave između građana i predstavnika Komisije i JP "Urbanizam". Prisutni građani su se bunili zbog odbijanja prigovora, a do prekida je došlo kada su članovi Omladinsko studentske akcije razvili transparent "GUP je GLUP" i aktivirali pirotehničko sredstvo. 
 
Dan kasnije su zbog ovog incidenta privedeni Srđan Đurić, Brajan Brković i Mladen Cvijetić, koji se terete za nasilničko ponašanje. Oni su pušteni da se brane sa slobode, ali im je određena zabrana prilaska direktoru "Urbanizma" Dušanu Miladinoviću, te zabrana prisustvovanja sednicama Komisije za planove o GUP-u.
 
Žustra rasprava o GUP-u traje od njegovog prezentovanja. Arhitekte, građani i aktivisti uputili su niz primedbi na nacrt ovog planskog dokumenta, zatraživši njegovu doradu.
Kritike su se u velikoj meri odnosile na povlađivanje investitorima, izgradnju "Novog Sada na vodi", proširivanje zona "opštegradskih centara", gradnju vijadukta nad Bulevarom Evrope zarad novog mosta u produžetku ove saobraćajnice, ali i na to da urbanistički plan nema jasnu viziju o razvoju grada. 
 
Građani su potpisivali primedbe na ovaj plan, te su građanske inicijative saopštile da je priloženo gotovo 15.000 prigovora. Gradonačelnik Miloš Vučević poručio je da nije bilo toliko primedbi. 
 
Urbanisti su sve ove prigovore grupisali u 168 pojedinačnih primedbi i do sada je razmatrano prvih 17, što je i dovelo do bure na sednici, jer su žalbe građana uglavnom odbijane. 
  • I onda svi nisu isti

    15.03.2022 21:21
    Koka@ I vi ste kao superiorni u odnosu na njih odlucili svima pokazati da mozete biti jos gori od nabrojanih, to vam je resenje?
  • Nina

    15.03.2022 20:46
    Živim za dan kada će se svako državljanstvo proveriti. Doživeli smo da nas otvoreno teraju iz rodnog grada, gubitnici.
  • NAIVKO

    15.03.2022 19:07
    NASELJENO MESTO NOVI SAD
    Ne može GUP da prepliva Dunav! To može samo prostorni plan! Drugi stav člana 23 Zakona o planiranju i izgradnji glasi : Генерални урбанистички план се доноси за насељено место, које је у складу са Законом о територијалној организацији Републике Србије ("Службени гласник РС", број 129/07), утврђено као град, односно град Београд. Naseljeno mesto Novi Sad ne može da pređe u Petrovaradin! To će se moći i utužiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti