Pred nastavak sednice o GUP-u ponovljen zahtev da se nacrt plana povuče

Više novosadskih nevladinih organizacija i udruženja ponovilo je, pred nastavak sednice Komisije za planove o GUP-u, da traže njegovo povlačenje i ponovnu izradu.
Pred nastavak sednice o GUP-u ponovljen zahtev da se nacrt plana povuče
Foto: 021.rs

Oni su saopštili da vlast ne želi dijalog i podsetili da je vlast u nekoliko ranijih slučajeva na sednice Komisije u Plavoj sali povodom drugih urbanističkih planova "dovlačila ljude koji su samo sedeli, ćutali i pravili gužvu sprečavajući građane da uđu i iznesu mišljenje o planovima". 

"Sednice se sećamo i po inovativnom pristupu SNS-a koji je do poslednjeg mesta ispunio Plavu salu mladim nezainteresovanim, a dovedenim ljudima, koji ni na koji način nisu doprineli radu, osim što su onemogućili stanarima susedne zgrade i aktivistima da sednu. Očekujemo isti scenario i sutra", navodi se u dopisu novosadskih inicijativa. 

Oni su naveli i da je hajka na aktiviste bacanje prašine u oči i udaljavanje od ključnog problema, a to je legitimitet Komisije za planove.
 
"Jasno je da se ovakvim pristupom udaljavamo od mnogo važnijeg pitanja, a to je da u Komisiji za planove u ime građana odlučuju osobe za koje se osnovano sumnja da su u sukobu interesa, te da je sednica komisije sazvana suprotno Pravilniku o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja koji daje rok od 5 dana za sazivanje nove sednice", navodi se u saopštenju.
 
Ove organizacije traže da se "momentalno obustavi progon i pritisci na aktiviste, da se povuku krivične prijave protiv tri mladića, koji političkim performansom nisu ugrozili prisutne, niti bili nasilni", da se "nacrt Generalnog urbanističkog plana povuče na dalju doradu u skladu sa zahtevima iz primedbi koje su podneli aktivisti, građani i Društvo arhitekata Novog Sada", kao i da se "iz rada Komisije za planove izuzmu predsednik komisije Radonja Dabetić i članovi Radosav Šćepanović, Ivan Brakočević i Vaso Kresović". 
 
Dodaju da su za pomenute članove Komisije za planove "utvrdili da su u bliskoj poslovnoj vezi sa pojedinim investitorima i/ili da su učestvovali u donošenju odluka o izmenama planova sa jedne strane kao članovi komisije, a sa druge kao učesnici u projektovanju objekata, čak i na spornim parcelama". 
 
Saopštenje su potpisali Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, IG Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad,
Omladinsko studentska akcija Novi Sad, Omladinski centar CK13, Udruženje za zaštitu šuma, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA i Sačuvajmo zelene površine - Telep Novi Sad.
  • Gradjanin Kejn

    15.03.2022 07:37
    GUP je GLUP!
    Puna podrska povlacenju GUPa!
  • Nsns

    15.03.2022 07:17
    Nadam sw da ce ipaknprevladati svet i da ce SNS bar jednom prihvatiti kritike... Ali to je sekta nevidjena...
  • Novonasađeni

    14.03.2022 23:10
    @Ja
    Što nevolem tu vašu radikalsku, pardon, nazadnjačku retoriku!!!
    Al ničija nije gorela do zore, ta neće ni vaša!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti