VIDEO: Masovno "spontano" okupljanje građana na dočeku brzog voza

Više od hiljadu građana okupilo se ispred Železničke stanice u Novom Sadu da dočeka brzi voz "Soko", koji je iz Beograda stigao za 33 minuta.
VIDEO: Masovno "spontano" okupljanje građana na dočeku brzog voza
Foto: 021.rs

Kako je zabeležio reporter 021.rs, građani su uglavnom došli organizovano autobusima, a počeli su da se okupljaju tokom prepodneva.

Iako je bilo najavljeno za 11 sati, voz je na polasku kasnio 20 minuta. Voz je dočekao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Voz je za 33 minuta stigao od stanice Prokop do Novog Sada. Prvi put na ovoj deonici, putnici su bili predsednik Srbije - Aleksandar Vučić i premijer Mađarske - Viktor Orban.

 
Građani su kako ispred, tako i unutar Železničke stanice, a "doček" voza možete prati i uživo na našoj stranici.
 
Voz na ovoj deonici voziće u proseku 200 kilometara na čas, prema redu vožnje trebalo bi da saobraća pet puta dnevno, a cena karte tokom promotivnog perida iznosiće 300 dinara u jednom pravcu, za decu do sedam godina u pratnji roditelja karta je besplatna.
 
 
Deonica kuda će "Soko" od danas prolaziti je deo projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, za koju su obećanja bila da će biti gotova do 2018. godine. Projekat modernizacije pruge je procenjen na oko dve milijarde, a započet je 2016. godine na samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine.
 
Kako je najavljeno, za komfor u brzom vozu biće zaduženi stjuarti i stjuardese, koji će posluživati kafu, čaj i hranu, a u vozu je za putnike obezbeđen besplatan internet. Dvojica zvaničnika, Vučić i Orban će se u Novom Sadu obratiti medijima.
 
Posle promotivnog perioda, puna cena povratne karte, kako je ranije najavljivano, trebalo bi da bude 1.600 dinara, a u jednom pravcu 1.000 dinara.
 
Svakog dana će biti 18 polazaka iz oba grada, prvi u 05.25 iz Beograda, odnosno u 05.28 iz Novog Sada. Poslednji voz će kretati u 22.02 iz Novog Sada, a u 22.20 sa stanice Beograd-Centar, odnosno iz Prokopa.
 
Saobraćaće tri vrste vozova: "Intersiti", "Regio-ekspres" i "Regio" koji će se razlikovati po broju stanica na kojima će stajati, a time i po trajanju putovanja između dva grada. "Intersiti vozovi" će biti najbrži i stizaće na odredište za 36 minuta, pošto će imati samo jednu međustanicu, na Novom Beogradu.
 
Putovanje "Regio-ekspresom" trajaće 49 minuta, pošto će se zaustavljati na sedam međustanica: Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci.
 
Najsporiji će biti "Regio vozovi" koji će putovati 55 do 57 minuta, a stajaće na 11 međustanica: Novi Beograd, Tošin Bunar, Zemun, Zemun Polje, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci i Petrovaradin.
 
Najveću brzinu od 200 kilometara na sat vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara. Za radove na trećoj deonici brze pruge od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija sa Mađarskom, u dužni od 108,2 kilometara, koji su već počeli, sredstva su obezbeđena iz kineskog kredita, a trebalo bi da budu završeni za tri godine. Izgradnja će koštati 1,2 milijarde dolara.
 
Izgradnja pruge Beograd - Budimpešta ukupno će koštati oko četiri milijarde evra. To jedan od prvih projekata u okviru kineske globalne inicijative "Pojas i put", dogovoren kao zajednički projekat Kine, Srbije i Mađarske.
 
Pruga Beograd - Novi Sad je zbog rekonstrukcije bila zatvorena od februara 2019. godine.

Komentari 176

  • zoro

    23.03.2022 14:12
    uzas
    Mi nismo narod mismo podanicki skart. Doci da se vidi voz u 21 veku, bruka i sramota i to autobusima predvodjeni Vucicem. Strasno, da li mozemo jos nize da padnemo.
  • pera nevera

    23.03.2022 09:46
    Zemlja u kojoj ljude dovoze autobusima da bi videli voz. Srbija.
  • 31

    22.03.2022 15:17
    puno sedih glava na doceku a posle kazu nismo mi glasali, to je taj stokholmski sindrom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.