VIDEO: "Kineski most" će koštati 175,5 miliona evra, mnogi detalji i dalje tajna

U Gradskoj kući danas je potpisan ugovor o izgradnji mosta u nastavku Bulevara Evrope sa vijaduktom i, kako je saopšteno, gradnja će koštati 175,5 miliona evra.
VIDEO: "Kineski most" će koštati 175,5 miliona evra, mnogi detalji i dalje tajna
Foto: 021.rs

U prisustvu premijerke Ane Brnabić i gradonačelnika Miloša Vučevića, komercijalni ugovor o "projektovanju i izvođenju radova na izgradnji obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava" potpisali su predstavnici Koridora Srbije, Ministarstva građevine i kineske firme "China Road and Bridge Corporation" (CRBC).

Prilikom potpisivanja, medijima ugovor nije dat na uvid, a nije bilo ni dozvoljeno postavljanje pitanja, tako da su mnogi detalji oko gradnje "kineskog mosta" i dalje tajna.

Ovim se nastavlja netransparentnost u vezi sa ovom investicijom koju je Vlada Srbije proglasila za projekat od interesa za državu, što je omogućilo da se o svemu pregovara i radi iza zatvorenih vrata. Ovakvo ponašanje države je posebno sporno jer  nije ni usvojen Generalni urbanistički plan grada Novog Sada, a na sremskoj obali Dunava već se izvode radovi na pripremi gradilišta bez neophodnih dozvola, sem za jednu parcelu. Uz to, u Novom Sadu se veliki deo javnosti protivi gradnji mosta na ovaj način jer obilaznica dovodi teretni saobraćaj u sam grad, a pre oko dve godine, tu je iznenada docrtan vijadukt. 
 
Iz obraćanja prisutnih saznalo se da sada sledi izrada projekta i da će zatim na izgradnji biti angažovan CRBC, što znači da neće biti tendera, a izneta je i cena od 175,5 miliona evra, koja je do sada bila nepoznata, a koja je veća od procenjene. Naime, ranije se pominjalo da će most u nastavku Bulevara Evrope, sa pristupnim saobraćajnicama, koštati 130-140 miliona evra, od čega sam most oko 50 miliona evra, koliko je otprilike koštao i Most slobode, kao i Žeželjev most. Dakle, za razliku između danas iznete cene i one koja je ranije pominjana, skoro da se može izgraditi još jedan most. 
 
 
U protokolarnim govorima nakon potpisivanja, predstavnici vlasti su isticali da je ovo važan projekat za Novi Sad koji će dobiti novu zapadnu obilaznicu.
 
- Ovaj most su gradski oci ucrtali u urbanističke planove davne 1963. godine, njegovo pominjanje je starije od Mosta slobode, samo što do sada nisu bili stvoreni uslovi za izgradnju. Zapadna obilaznica sa mostom smanjiće pritisak na postojeće mostove i na Bulevar oslobođenja, a time će biti stvoreni neuporedivo bolji uslovi za život građana. Hvala predsedniku Srbije i predsednici Vlade Srbije na ogromnoj podršci. Naša država finansira ovaj projekat sa 175 miliona i 500 hiljada evra. Grad to nikada ne bi mogao sam da finansira. Siguran sam da će naši kineski partneri pokazati zašto je Kina velesila i zašto je njihova kompanija radila najveće i najbolje mostove na svetu – naveo je gradonačelnik Miloš Vučević. 
 
- Trenutno gradimo 10 auto-puteva, a plan je da do kraja sledećeg mandata izgradimo 650 km auto-puteva i brzih saobraćajnica, što je više nego što je izgrađeno tokom 45 godina bivše Jugoslavije – izjavila je premijerka Ana Brnabić. 
 
Prema rečima direktora Koridora Srbije, Aleksandra Antića reč je o veoma kompleksnom projektu koji podrazumeva mostovsku konstrukciju dužine 2.400 metara, od čega je 800 metara površina reke, a ostalo su pristupne saobraćajnice.
 
- Gradiće se i 650 metara paralelnih puteva koji će omogućiti organizaciju saobraćaja, potom sabirnice u dužini od 600 metara, veliki kružni tok koji će predstavljati vezu sa državnim putem i saobraćajnica koja će Novi Sad povezati sa Fruškogorskim koridorom – objasnio je Antić. 
 
Otpravnik poslova Ambasade Kine Tijen Išu zahvalio se Vladi Srbije i Gradu Novom Sadu na aktivnom unapređivanju saradnje Kine i Srbije i poverenju ukazanom kineskim kompanijama.
  • onako

    24.03.2022 15:19
    ovi nista nisu razumeli . nama treba obilaznica. u smislu da se ZAobidje grag ili gradsko jezgro. a ovi shvatili da nama treba obilaznica da nam kamioni OBILAZE i razgledaju grad a ami da gledimo te kamione.

    vec ovde napisan ali da ponovim:
    plan koji je stariji od ministra a mozda i opremijerke i gradonacelnika je tada bio dobar ali se za pola veka grad prosirio na sve strane zato sada plan koji je tada valjao sada ne valja.

    ali pitanje svih pitanja gradite li vi za vas ili za gradjane? most jeste u vasim licnim interesima koji nemaju nikakve veze sa interesima novosadjana , futozana , palancana beocinaca itd.
    pitao bih jos zasto se oglusujete u zahteve i prohteve svih nas? ali u prethodnom pitanju je vec i odgovor- zbog vasih licnih interesa
  • Maja

    21.03.2022 08:08
    A sta je sa
    Isto kao i sa novom Z.stanicom u Ns, koja je maslo gospodje Gojkovic, narod pljunuo pare i na kraju nista...brzo smo zaboravili to sto se ona malo ,,igrala" probala, oparila...obicnom smrtniku se zna mesto kada nesto ukrade...umesto toga, ona je ocito nagradjena..zena samo napreduje..
  • Stohadin

    20.03.2022 12:32
    Most
    Za jedno 4 god kad bude gotov pred sledeće izbore,cena će biti još 80 % veća zbog tekućih problema koji će se gomilati tokom izgradnje.Pa će onda ekipa iz bege preko Rume u tunel pa u ns da vođa svečano otvori od gore tunel i ostale građevinske sadržaje,jer sve to nikad pre njega nije pistojalo. A mase što ga vole i stoje dole će da se dive i tapšu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti