Akcija progresivne Vojvodine: NIS pripada Vojvodini

Akcija progresivne Vojvodine saopštila je da treba "hitno vratiti Vojvodini oduzeta izvorišta nafte, gasa i energetsku infrastrukturu".
Akcija progresivne Vojvodine: NIS pripada Vojvodini
Foto: 021.rs
Kako podsećaju, posledica napada Rusije na Ukrajinu jeste "nova ekonomska i energetska kriza koja ugrožava pristup osnovnim izvorima energije privredi i domaćinstvima u čitavoj Srbiji, kao i u većem delu Evrope".
 
"Cena nafte i gasa je u dramatičnom porastu, a snabdevanje gasom pod znakom pitanja. Zadatak svake ozbiljne države u takvim okolnostima jeste da sačuva preostala izvorišta nafte i gasa (koja se u ovom slučaju nalaze na teritoriji Vojvodine) i energetsku infrastrukturu kao javno dobro građana Vojvodine, koje bi pod određenim uslovima koristili svi građani Srbije", navode u saopštenju.
"Imovina vojvođanskog preduzeća Naftagas (nakon što je preimenovano u Naftnu industriju Srbije – NIS), uključujući i sva izvorišta nafte i gasa, prodata je, međutim, 2009. godine za višestruko nižu cenu od tržišne državnom preduzeću Ruske Federacije Gasprom. Skladište prirodnog gasa Banatski Dvor takođe je u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta. To znači da suštinski pravi vlasnik našeg gasa i naftnih derivata nije naša država i naši građani", navodi Akcija progresivne Vojvodine.
Kako ocenjuju, "ako zaista želi da spreči nastupajuću katastrofu, Vlada Srbije bi trebalo da ponudi ruskom partneru isplatu naknade za preuzimanje većinskog udela u NIS-u i skladištu Banatski Dvor u iznosu adekvatnom kupovini većinskog dela 2009. godine". 
 
"Ta imovina bi zatim bila preneta u vlasništvo Autonomne pokrajine Vojvodine i njome bi gazdovalo javno preduzeće u nadležnosti pokrajine. Kako su ruska preduzeća izložena sankcijama i otežano im je poslovanje u Evropi, u njihovom je interesu prihvatanje ponude. Druga mogućnost jeste da se zatraži međunarodna arbitraža jer je potpisani ugovor višestruko štetan za državu Srbiju", navodi se u saopštenju.
 
Akcija progresivne Vojvodine predlaže da Skupština Vojvodine pod hitno sačini nacrt zakona u kom će zatražiti vraćanje izvorišta nafte i gasa, objekata za preradu, čuvanje i transport nafte i gasa i druge petrohemijske infrastrukture na teritoriji pokrajine i uputi ga Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje u najkraćem roku.
  • Vojvodjanin

    22.03.2022 13:01
    NIV
    Vojvodinu ostaje, tu nema sta uopste komentarisati. Kome nije jasno zasto, morao bi biti vojvodjanin da bi shvatio.
  • Сремац

    21.03.2022 11:36
    ЧАНАК ДР НЕНАД
    Предлажем за Директора евентуалне НИВ господина Др Ненада Чанка истакнутог члана УО Нафтагаса,који је због лошег пословања завршио као успешна фирма НИС
  • +384

    20.03.2022 13:45
    Prolaze nam godine dok se raji ne popne iz pozadine u glavu... Spor je to proces. Ali izvestan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti