FOTO: Ispisano slovo "Z" i na spomeniku Tarasu Ševčenku

Na spomeniku ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku koji se nalazi na Bulevaru cara Lazara u Novom Sadu crnim sprejom ispisano je latinično slovo "Z", simbol ruske invazije na Ukrajinu.
FOTO: Ispisano slovo "Z" i na spomeniku Tarasu Ševčenku
Foto: 021.rs
Prethodno je to slovo ispisano i na više mesta u kampusu Novosadskog univerziteta i ispod table sa nazivom Ulice Zorana Đinđića.
 
Taras Ševčenko bio je jedan od najvećih ukrajinskih pesnika, pisac, slikar i humanista, javna i politička ličnost, kao i folklorista i etnograf.
 
Ambasada Ukrajine u Beogradu pozvala je ranije vlasti Srbije da sa javnih površina uklone slovo "Z", kojim se kako su naveli, izražava neprijateljski stav prema Ukrajincima.
  • Vsetut

    03.04.2022 16:13
    tsisyksvitlana@gmail.com
    Svaki put kada budete govorili o velikom ruskom baletu, ispričaću vam priču o mladoj učiteljici iz Brovara koju su u više navrata silovali pred roditeljima, a potom i kidnapovali ruski zlikovci. Desetine, možda stotine silovanih ukrajinskih žena. Često u očima dece. Oko 15-16-godišnjih devojaka iz Borođanke koje su pretrpele strašno nasilje od Kadirovca. O telima pet silovanih mladih devojaka koje su ubijene i ostavljene na putu. O ovoj gadosti "provešćemo * hohlushek" u presretanja. Evo šta ću vam u odgovoru reći o proganjanom velikom ruskom baletu.
    Svaki put kada mi pričate o velikim ruskim kompozitorima, ispričaću vam priču o devojčici pred kojom je i njenom mlađem bratu u podrumu Mariupolja više puta umrla majka. A onda sa lešom mrtve majke, deca su bila primorana da se od granatiranja i dalje kriju u podrumu. O dečaku iz Gostomela, pred kojim su mu ruski vojnici streljali oca. A onda su hteli da ubiju sina, ali je on preživeo. O devojci koja je upucana direktno u lice. O klincu koji je pobegao sa bakom u čamcu. Baka se udavila. A za dečakom se traga skoro mesec dana. Evo šta ću vam u odgovoru reći o proganjanim velikim ruskim kompozitorima.
    Svaki put kada mi pričate o velikom ruskom slikarstvu, ja ću vam pričati o miroljubivim Ukrajincima streljanim u leđa u Makarovskom okrugu. I pre nego što su uspeli da pucaju, orci su im vezali ruke. Oko stotine leševa na ulicama Buče, Irpena, Gostomela.
  • Bosanac

    03.04.2022 10:48
    Pročitah kamaru komentara o raspravi u vezi slova " Z" a samo ću vam jedno reći nema te države da nama bosanci ma zabrani da se GRIJEMO ZDRVIMA. Odoh da zovnem komšiju Muju pa da se u miru ZAROKAMO a vi se svadjajte oko "Z"
  • Vlad

    03.04.2022 00:50
    Baš čudno
    Možda je Zoro osvetnik?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.