FOTO, VIDEO: Dok rektor nudi medijaciju, izborna komisija podnosi krivičnu prijavu protiv studenata

Izborna komisija Filozofskog fakulteta podnela je krivičnu prijavu protiv "Studentske reakcije" dok su studenti od rektora Dejana Madića tražili da im se prizna kandidovanje za Studentski parlament.
FOTO, VIDEO: Dok rektor nudi medijaciju, izborna komisija podnosi krivičnu prijavu protiv studenata
Foto: 021.rs

Informacija o prijavi je stigla u policiju danas, u vreme dok je trajao protest grupe studenata ispred Rektorata. Studenti su juče blokirali prostorije Saveza studenata na Filozofskom fakultetu nezadovoljni time što im je odbijena kandidatura zbog navodno neispravnih potpisa podrške. 

Predstavnica "Studentske reakcije" Andrea Leskur je nakon prijema kod rektora za 021.rs izjavila da je Madić rekao da će prihvatiti žalbu koju su uložili.

"Razgovarali smo sa rektorom, rekao je da će prihvatiti našu žalbu i proslediti je Dekanatu Filozofskog fakulteta. Rekao je i da će se razgovori između Studentskog parlamenta i 'Studentske reakcije' voditi uz medijatora, odnosno dekanat Filozofskog fakulteta", rekla je Leskur.

Međutim, dok se ovo dešavalo, iz Izborne komisije Filozofskog fakulteta medijima je prosleđeno saopštenje u kome se navodi da su podneli krivičnu prijavu protiv predstavnika izborne liste 'Studentska reakcija', zbog navodnog krivotvorenja i falsifikovanja izbornih dokumenata.
 
Komisija fakulteta tvrdi da su, sumnjajući u verodostojnost potpisa podrške, ponudili studentima da im ponovo i to besplatno prikupe potpise uz overu kod notara, ali da su to ovi odbili.
 
"Predstavnici 'Studentske reakcije' to nisu prihvatili već su maliciozno nakon sastanka kontaktirali selektivne medije i nastojali da iznose neistine i konstruisane izjave kompromitujući rad Aleksandra M. Gajića. Tom prilikom Gajić je optužen da je studente politički okarakterisao, što je apsolutna neistina. Gajić je naveo da je svako od nas deo društvenog ili političkog života, te da ukoliko neko podržava nekog za izbore mora da pripremi dokument za validaciju, u ovom slučaju indeks, što je bila obaveza studenata prilikom davanja podrške listi, a koju predstavnici 'Studentske reakcije' nisu zahtevali", navela je, između ostalog, komisija u saopštenju.
 
Dodajmo da prema važećim zakonskim propisima, overa potpisa kod notara za kandidovanje nije neophodno, što su iz "Studentske reakcije" naveli kao razlog za odbijanje zahteva da ponovo skupljaju potpise. 
 
Izborna komisija je navela da, s obzirom na to da su u međuvremenu samo četiri studenta overila potpis kod notara, odlučeno je da se odbaci prijava Studentske reakcije. Komisija je dodala i da su ih kontaktirala dva studenta koja su im rekla da su njihovi potpisi krivotvoreni.
 
"U skladu sa tim, a postupajući po moralnoj i zakonskoj obavezi, Izborna komisija je zajedno sa dvoje studenata kontaktirala Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo u Novom Sadu. Dana 6. aprila 2022. godine sastavljen je zapisnik od strane Odeljenja kriminalističke policije MUP-a i pokrenut krivični postupak protiv predstavnika 'Studentske reakcije' zbog osnovane sumnje u krivično delo falsifikovanja potpisa. Kao dokazni materijal Izborna komisija je predala listu potpisa studenata u cilju daljeg veštačenja kao i izjave svedoka. O svim daljim detaljima tužilaštvo će blagovremeno obavestiti aktere ovih dešavanja. Ovim je celokupna priča dobila svoj epilog, a Izborna komisija dokazala svoju profesionalnost i nepristrasnost u radu", stoji u dopisu komisije poslatom medijima. 
 
 
Predstavnici "Studentske reakcije" su za 021.rs nakon saznanja o krivičnoj prijavi i odluci da se odbaci lista naveli da neće odustati od zahteva i da će se obratiti prosvetnoj inspekciji i drugim institucijama kako bi se izborili za pravo da se kandiduju. Oni su poručili da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, onemogućiti održavanje izbora za Studentski parlament, 13. aprila.
 
Ovi studenti su optužili zamenika predsednika izborne komisije Filozofskog fakulteta Aleksandra Gajića da je odbio listu "Studentske reakcije" za kandidaturu za izbore za Studentski parlament na nezakonit način, zbog navodno nevažećih i falsifikovanih potpisa.
 
"Sumnju u krivotvorenje potpisa pravdaju stavom da su 'potpisi potpisani istom rukom, istim fontom, stilom'. Tako je član komisije Aleksandar Gajić na osnovu svoje subjektivne sumnje uvredio i delegitimizovao više od 600 studenata koji su dali potpis listi 'Studentska reakcija', a samim tim i tu listu", kaže Mladen Cvijetić iz Studentske reakcije. 
Studenti tvrde da je prilikom razgovora sa delegacijom "Studentske reakcije" Gajić priznao da je imao uvid u ŠV obrasce studenata Filozofskog fakulteta, te da je "samim tim priznao da je počinio krivično delo", te da je nakon toga neosnovano dao na uvid potpise sa te liste Savezu studenata Filozofskog fakulteta. Gajić je u izjavi za 021.rs demantovao navode da je imao uvid u ŠV obrasce.
 
Cvijetić je naveo i da je Gajić "bio drzak i bezobrazan", te da je pominjao politički angažman pojedinih kandidata sa liste, zbog čega sumnjaju da je obaranje liste politički instruisano. Takođe, za Gajića su studenti medijima pokazali da je aktivan kao simpatizer SNS, što se videlo na njegovim profilima na društvenim mrežama, koji su u međuvremenu ugašeni ili zatvoreni za širu javnost.
 
Gajić je prethodno za 021.rs prokomentarisao i zahtev za njegovom ostavkom, navodeći da se studenti varaju ako misle da će ona usloviti njihovi kandidaturu.
 
"Nažalost, čitava situacija je poprimila političku konotaciju, što je meni lično pripisano, a ni u jednom momentu niko od članova komisije nije posegao za takvim argumentima. To što kandidati 'Studentske reakcije' ne mogu na drugi način da kompezuju svoju organizacionu nesposobnost osim kroz personalni ili institucionalni linč i progon, to je već njihov problem i karakteristika društveno-odgovornog delovanja", zaključuje Gajić.
  • Mirka

    07.04.2022 19:53
    Sta docekasmo
    Rektor da bude medijator??? On sve poslove zavrsava u kafaanam. Koliko vidim zakljucali vrata ispred dece i ne daju im u rektorat da uđu... Ivanka nikad nije zakljucala studentima vrata u Beogradu. A mnogo ozbiljnije stvari su bile u pitanju. A vi studirajte u NS...
  • Student

    07.04.2022 19:48
    Jezivo
    Neće da vam dozvole na izbore iz samo ličnih razloga. Previše povlastica imaju rukovodeći u parlamentu. Zaboravljaju da su tu zbog studenata. A to što proveravate ko je stranački opredeljen nije opravdanje jer su stranački opredeljeni i studenti u drugoj organizaciji. Apsurdno mi je sve što se dešava, ali se setim da je ovo država diktature na svim nivoima i sve mi se složi. Podrška svim studentima koji se bore za slobodu, a onima koji misle da tužbom zaplašuju neka proguglaju malo šta su sve studenti uspeli da oslobode u prošlosti.
  • b2b

    07.04.2022 19:12
    SNS filozofija
    I Pravni fax i evo sad Filozofski fax tuzi studente !!! Boze sacuvaj !!!
    SNS i njihova desktrutivna, nemoralna i diktaturska politika nema sta da radi na fakultetu ! Idemo studenti !! Samo hrabro

    Barem je javnosti pokazano kako funkcionisu stvari zapravo na jos jednom fakultetu NS univerziteta, i umesto nekog dijaloga, odralsi ljudi, profesori, tuze studente, e zemljo dembelijo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.