Preminuo Petar Pifat - život posvećen Petrovaradinu

Kulturni radnik, muzičar i zaljubljenik u istoriju Petrovaradina Petar Pifat, preminuo je nakon duge i teške bolesti u 40. godini, u Osijeku.

Pifat je rođen u Novom Sadu, 1982. godine. Onovno obrazovanje stekao je u Petrovaradinu, srednju školu je pohađao u Futogu, dok je menadžment u medijima diplomirao u Novom Sadu, gde je pohađao i osnovnu muzičku školu. Pifat je bio član Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Radio je kao urednik i voditelj kolažnog programa na hrvatskom jeziku na Radio-televiziji Vojvodini.
 
Bio je veliki poklonik i istraživač prošlosti Petrovaradina, te učesnik više stručnih skupova o kulturi, veri i običajima Hrvata iz Petrovaradina. Osam godina, od 2012. do 2020, bio je predsednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva "Jelačić" iz Petrovaradina.
Kako navode u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, čiji je bio vijećnik u dva navrata, Pifat je bio ključna osoba u procesu dobijanja rodne kuće bana Josipa Jelačića u posed hrvatske zajednice. 
 
Koautor je monografije "Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča", nagrađene priznanjem "Emerik Pavić" Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Autor je knjiga "Vesel'te se, kršćani: božićne popijevke i običaji u Petrovaradinu", te "Priče iz Gradića Petrovaradinske tvrđave".
 
"Krasila ga je odgovornost u delovanju, zdravo rasuđivanje, privrženost programu i vodstvu, te aktivizam koji je vodio boljitku Hrvata ne samo u Petrovaradinu nego i u celoj Vojvodini. Razboleo se jer je bio izložen pogibeljima struktura koje nisu naklonjene Hrvatima zbog zalaganja za dobro Hrvata u Vojvodini s kojima nije mogao izaći na kraj. Razboleo se od tereta koji je nosio i dobio neizlečivu bolest. Na nama, njegovim saradnicima i prijateljima, ostaje da čuvamo uspomenu na njega i žrtvu koju je podneo za svedočenje privrženosti hrvatskoj zajednici", zaključuju u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini.
 
Od Pifata se na društvenim mrežama opraštaju njegovi prijatelji i saradnici.
  • Đorđe

    14.04.2022 20:56
    Napusto nas je dobar čovek
    Baš dobar.
    Čestit.
    Nasmejan.
    Tuga.
  • Kronicar

    13.04.2022 13:38
    Varadina
    Bačvanka

    Ma, jel?@, nemojte politizirati na smrti mladog covjeka, nije pristojno. Ako ne znate, evo ja cu vam napisati: u Saboru RH Srbi imaju TRI garantirana mandata, pa makar padale sikire s neba. U Skupstini Srbije, Hrvati nemaju NITI JEDNOG garantiranog mandata, iako im je to Srbija po sporazumu iz 2002' godine izmedju RH i SRB duzna osigurati, ali se ona toga ne drzi, za razliku od RH koja je sve preuzeto ispunila. U 10 od 21 Zupanije u RH, Srbi imaju svoje potpredsjednike, dok u Vojvodini Hrvati nemaju NISTA! Imaju i 40' tak nacelnika opcina i dogradonacelnika gradova, dok Hrvati u Srbiji nemaju NISTA od toga. Mogli smo i mi napraviti reorganizaciju, pa Borovo selo, Brsadin i Trpinju staviti pod Osijek pa Srbi ne bi imali nikoga u vlasti na lokalu, ali nismo. Zasto Hrvati nemaju dogradonacelnika Sombora i Subotice, di su velikim svojim udjelom prisutni od osnivanja tih gradova ? Zasto nemaju dogradonacelnika NS a ? Da bi se popeo na Djavu, moras proci pored samostana i crkve sv. Juraja koju su izgradili Hrvati kao prvi stanovnici Varadina, kao i jos 4 druge crkve u Petrovaradinu. Ali oni nemaju svoje predstavnike na najvisoj lokalnoj razini. Da ne spominjem 30 kn naprema 1 koju dobiju Srbi u HR u od drzave Hrvatske, u odnosu na Hrvate u Srbiji od drzave Srbije. Ogromna je razlika postovaa gospodjo, samo vi to ne znate ili ne zelite znati. Zato smo mi dio EU a i NATO pakta, a vi cardak ni na nebu ni na zemlji. Pozdrav za NS :)
  • deo demosa

    13.04.2022 13:14
    hm
    Da se razjasni: To nije rodna kuća Bana Jelačića, već je to kuća u kojoj je bio stan koji je njegov otac dobio kao nameštenik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.