Bivša radnica EPS-a: Problemi pri svakoj kontroli u Novom Sadu, građani oštećivani na računima

Nekadašnja radnica Sektora unutrašnje kontrole u Elektroprivredi Srbije Nataša Prišić iznela je niz tvrdnji o nezakonitostima u radu ovog preduzeća.
Bivša radnica EPS-a: Problemi pri svakoj kontroli u Novom Sadu, građani oštećivani na računima
Foto: 021.rs

Kako je rekla u razgovoru za Nova.rs, ova dugogodišnja radnica Elektrovojvodine Novi Sad, postala je nepoželjna u sistemu, trpela je mobing i na kraju je ostala bez posla.

U Elektroprivredi Srbije, Nataša Prišič je radila od 2001. godine. U Elektrovojvodini Novi Sad, u Sektoru za projektovanje radila je deset godina, a narednih pet u Sektoru za finansije, u kontroli finansijskih tokova. Od 2016. godine prelazi u Sektor za unutrašnju kontrolu i bezbednost koji pripada EPS-u Beograda. Te poslove obavlja na teritoriji EPS-a čitave Srbije. Posle šest godina rada na tim poslovima, dobija otkaz zbog, kako kaže, toga što je odgovorno radila svoj posao i ukazala na koruptivne radnje u Elektroprivredi Srbije.
 
Ona je u razgovoru za Nova.rs navela na koji način je dolazilo do nepravilnosti, zbog čega su na kraju ceh plaćali građani. Kako je navela, problemi su nastajali svaki put kada bi kontrolu radili u Novom Sadu, gde su bili uočeni najveći propusti.
 
"Naišli smo na ogromna krivična dela i zloupotrebe, tipa storniranje računa, tipovanje stanja brojila gde su potrošači, zbog neočitavanja brojila i neizlaženja čitača na teren, bivali oštećeni", navela je Prišić.
Po njenim rečima, EPS je sa jednom firmom imao ugovor po kom njihovi čitači "treba" da izađu na teren i redovno očitavaju brojila, što su nekada radila deca radnika i bili bi plaćeni po učinku.
 
"U ovom slučaju, čitači su imali redovnu fiksnu platu od 80.000 do 100.000 dinara, lakše im je bilo da prepišu stanje brojila nego da ih na terenu redovno očitavaju. Kada se brojilo ne očita, korisnik dobije račun nultog iznosa na šta, naravno, ne reaguje. To se onda desi i sledećeg meseca, a kada očitaju stvarno stanje, već nagomilane potrošnje, onda stiže račun velikog iznosa koji ukazuje na neracionalnu potrošnju. Tada korisnici dolaze na šalter Elektrodistribucije, jer nije njihova krivica što neko nije očitao brojilo, pa su oni dobili račun od nula dinara. Račun ne može da se stornira, i tu se dešava krađa. U programu se obračunava srednja vrednost, radi se korekcija računa i u toj korekciji se ne prikazuje pravo stanje potrošnje već srednja vrednost. Tu je svaki potrošač bivao zakinut za dve do tri hiljade dinara. Ovo se dešavalo u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici, Sremskim Karlovcima, Beočinu, Bačkom Petrovcu", tvrdi Prišić za Nova.rs.
 
Ona je navela da su se dešavala i storniranja računa velikim potrošačima, dodajući da su u pitanju bili iznosi od oko 300.000 dinara, za šta su saznali od rukovodilaca Operativnog distributivnog sistema, koji su im, kao unutrašnjoj kontroli, ukazali na to da je jednom radniku naređeno da mora da stornira računa, kao i da će to raditi i narednih meseci. To se, takođe, dogodilo u Novom Sadu.
 
"Kroz disciplinske i krivične mere počinioci su trebali biti kažnjeni, bez obzira što su to zaposleni, i što su na funkcijama, ali ništa se ne dešava, kontrola se zaustavlja. Funkcioneri grada Novog Sada, koji su deo vladajuća stranke, telefonskim putem rešavaju sve jer su u EPS pozapošljavali svoje ljude", poručuje Prišić.
 
Prema ranijim saznanjima Insajdera, unutrašnja kontrola je utvrdila više nepravilnosti prilikom čitanja brojila i obračuna potrošnje, ali izveštaj nije objavljen. Uvećanim računima su, navodno, počeli još 2017. godine da se bave i tužilaštvo i policija, ali javnost nikada nije obaveštena o ishodu istrage.
 
Identične tvrdnje, koje se poklapaju i sa vremenskim periodu o kom priča Prišić, krajem godine je na konferenciji za medije iznela predsednica Gradskog odobra Stranke slobode i pravde Danijele Grujić. SSP je upitao da li je istina da je u Novom Sadu zataškana krađa otkrivena u postupku unutrašnje kontrole, da su pokradeni potrošači EPS-a, tipovanjem stanja brojila i lažiranjem računa? 
 
"Reč je o slučaju nepravilnog očitavanja električne energije u Novom Sadu i učinjene zloupotrebe šifre zaposlenog lica tokom njegovog odsustva sa radnog mesta 8. septembra 2017. godine. Do zloupotrebe šifre je došlo tako što su pristupili nalogu tog lica da bi lažnim tipovanjem stanja brojila i značajnim uvećanjem računa potrošača ostvarili svoju prevarnu nameru, sa ciljem da kasnije za sve okrive pomenuto zaposleno lice. Celokupna prevara je otkrivena u postupku unutrašnje kontrole prilikom koje su uzete izjave od zaposlenih i sačinjen je zapisnik, ali su izostale sankcije, kao i obaveštenje javnosti o tome. Potrošačima u Novom Sadu su prvo stizali računi sa pogrešnim stanjima i manjom potrošnjom od uobičajene, da bi se potom, posle ukupnog očitavanja na računima odjednom pojavio kumulirani utrošak", navela je tada Grujić.
Ona je krajem decembra, baš kao i Prišić sada, pominjala sestru gradonačelnika Miloša Vučevića, koja je navodno bila rukovodilac za korporativne poslove tehničkog centra u Novom Sadu, kao i direktora sektora za brigu o korisnicima Miroslava Parovića.
 
Povodom tvrdnji i pitanja koje je tada postavio SSP, Elektroprivreda Srbije se nije oglasila. Nisu ni ovog puta odgovorili na tvrdnje Nataše Prišić.
 
Onaj ko se bio oglasio još u decembru, a ko se ponovo pominje, jeste Miroslav Parović. On je tada poručio "opozicionim kolegama iz Stranke slobode i pravde" da bi "morale da provere relevantnost informacija sa kojima izlaze u javnost, a pogotovo bi morali da provere psihičko stanje izvora tih i takvih informacija."
 
"Na konferenciji za medije gradskog odbora SSP u Novom Sadu ja sam označen kao neko ko je 'čuvao leđa' ljudima koji su navodno načinili štetu Novosađanima. Istina je da sam u periodu dok sam bio na poziciji lica odgovornog za funkcionisanje tehničkog centra EPS u Novom Sadu bio jedan od najzaslužnijih što su očitavanja brojila bila kvalitetna i što su uočavane greške (koje su u svakom poslu normalne) bile brzo i efikasno otklanjane", rekao je tada Parović.
  • seveed

    16.04.2022 19:54
    zna se čija seka komanduje
    Sramota je u šta se EPS pretvorio. Prekomeran broj zaposlenih od 2012.godine. Primaju platu a na poslu ih nikada nema. Sve su to članovi sns. Zna se i čija seka komanduje i rešava pojedinačne želje članova i finansijera stranke.
    Šta je Novi Sad doživeo, to niko normalan ne može da pojmi. Korupcija na sve strane, nepotizam, zapošljavanje žena, svastika, švalerki, šire i uže rodbine. Sve to gradjani Novog Sada plaćaju.
  • realan

    16.04.2022 13:52
    Kako ne rade kad rade
    svakodnevno rade pa i ovde u svim negativnim komentarima po gospodju prisic su upravo ti koji su na platnim spiskovima a nisu na svom radnom mestu.
    Rade oni redovno kao i ovde, stavljajuci komentare podrske svom vozdu sa naocarima i pljujuci na sve ono sto je ustalo protiv korumpiranosti i lopovluka.
    to sto nisu na svojim randim emstima, ne znaci da bas nista ne rade vec naprotiv rade ono sto se od njih trazi!
    uglavnom, jedan dojucerasnji perac autobusa, je postao narodni poslanik, dokopo se diplome srednje skole, potom diplome fakulteta mastera i doktorata. I sad perac autobusa, ima sovje konkubine na platnom spsiku drzave i jos preti nekom smrcu???


  • Miki

    16.04.2022 10:39
    EPS tajna
    Bio sam prisutan kada je vlasnik splava došao i rekao da on ne plaća struju , tako ima dogovor sa barbikom iz elektrodistribucije. Jer mu se ne isplati da plaća struju i sve. Pozivao se na SNS i ostale.
    Gledajte ja sam član SNS a i muka mi je ovoga. Što svi mi da poštujemo zakon a nekolicina njih ne. I šta imamo od toga .
    A po rečima kolega bilo je i ranije tako neko ne plaća račune jer je dobar sa kim treba da bude.
    Mogao BiH još ovde svašta da napišem šta se i kako radi ali je sramota za sve one koji su napustili firmu godinama u nazad. Nažalost mislim da će jednog dana sve pući

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti