FOTO, VIDEO: Novosađani više neće gaziti po nadgrobnim pločama iz Jermenske crkve, izmeštaju se

Ostaci nadgrobnih ploča iz Jermenske crkve koji se decenijama nalaze ugrađeni u stazama Dunavskog parka biće u narednom periodu uzidani u zid Katoličkog groblja, saznaje 021.rs.
FOTO, VIDEO: Novosađani više neće gaziti po nadgrobnim pločama iz Jermenske crkve, izmeštaju se
Foto: 021.rs
Uklanjanje kamenih ploča crvene boje iz Dunavskog parka se radi u sklopu rekonstrukcije staza i prilaza u parku koje izvodi Gradsko zelenilo, a nadgleda Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Podsetimo da su se ploče iz Jermenske crkve našle u parku oko 1963. godine, kada je ovaj sakralni objekat srušen prilikom probijanja tadašnjeg Bulevara maršala Tita, danas Bulevara Mihajla Pupina.
Ove ploče su retko i izgleda slučajno sačuvano podsećanje na to da je u Novom Sadu bila i veća jermenska zajednica. Nema zvaničnih objašnjenja kako su se ove kvalitetne ploče našle kao deo staza u parku, a stručnjaci pretpostavljaju da se tu nalazi barem deo nagrobne ploče ktitora Jermenske crkve Jovana Čenezija, čija se nadgrobna ploča, sa još nekoliko drugih, nalazila u podu crkve.
 
Mada do kraja nije dato jasno objašnjeno kako su crvene nadgrobne ploče s poda Jermenske crkve završile kao deo staza u parku, već nekoliko godina je postojala ideja da se one izvade i iskoriste za neko posebno spomen obeležje jermenske zajednice.
Kako su nedavno počeli radovi na rekonstrukciji parka, prolaznici su primetili da je deo ovih crvenih ploča sa stepeništa i staze u pravcu Bulevara Mihajla Pupina nestao, mada radnici ostale kamene kocke slažu pored i čuvaju na posebnim paletama.
 
 
U Gradskom zelenilu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture za 021.rs navode da nekadašnje nagrobne ploče nisu nestale nego su prenete na Sajlovo u depo Zavoda.
 
"Svi radovi na rekonstrukciji Dunavskog parka kao spomenika prirode i zaštićenog prirodnog dobra, biće izvedeni prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i u saradnji sa Zavodom za zaštitku spomenika kulture grada Novog Sada. Projektom je precizirano da se, kada su u pitanju ploče sa stare Jermenske crkve, koje predstavljaju vrednu kuturnu baštinu, moraju sprovesti konzervatorske mere. Sve ploče su u skladu s naloženim konzervatorskim uslovima izdvojene iz ostalog bezvrednog građevinskog materijala i predate Službama Zavoda za zaštitu spomenika kulture", kažu za Zelenilu za 021.rs.
 
U Zavodu za zaštitu spomenika kulture dodaju da su ploče u njihovom depou i da je planirano da u narednom periodu zajedno sa drugim nadgrobnim pločama na Katoličkom groblju budu uzidane u poseban zid kako bi se sačuvale. 
 
"Zavod za zaštitu spomenika kulture je ploče koje su se nalazile na dva mesta u Dunavskom parku, a koje su 1963. godine, iznete iz porte Jermenske crkve i unutrašnjosti samog hrama, preneo na Sajlovo, gde se nalaze depoi Zavoda i u kojima se vrši obrada dela arheoloških nalaza i čuvaju obrađeni predmeti. Predviđeno je da se 'jermenske ploče' – nadgrobnici i delovi poda crkve, ugrade, po izradi projekta u zid na Katoličkom groblju u Futoškoj ulici, zajedno sa većim brojem nadgrobnika, koji se nalaze u blizini grobarske kućice na istom groblju i koji su, pre više decenija, izvađeni sa autentičnih mesta", navode u Zavodu za 021.rs.
 
Deo crvenih ploča je ostao još na stepeništu koje od jezera vodi ka Dunavskoj ulici i one će biti sklonjene u depo Zavoda u narednom periodu kako se bude radila rekonstukcija staza.
 
Dodajmo i da radovi u parku napreduju i da je završen deo poslova na stazama ka Bulevaru Mihajla Pupina i Pionirskoj ulici.
 
U Zelenilu za 021.rs podsećaju da je projektom predviđeno da sve staze u skladu s propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika prirode budu popločane granitom, jer on predstavlja prirodni materijal, koji će celom parku dati nov, savremen izgled, a ujedno će se, uklopiti u ambijentalnu celine starog gradskog jezgra.
 
U Zelenilu objašnjavaju da je za potrebe rekonstrukcije i estetskog unapređenja Dunavskog parka "obezbeđen najkvaliteteniji granit iz kamenoloma u Aranđelovcu". 
 
Radovi na rekonstrukciji parka vredni su 121,2 miliona dinara. Biće rekonstruisane sve staze i prilazi koji obuhvataju površinu veću od 6.000 kvadratnih metara, a radovi će biti gotovi na jesen.
  • Aleksandra

    11.05.2022 13:56
    Bravo za Novi Sad
    Ovo je "veliki" civilizacijski iskorak za Novi Sad, još samo da se stane na kraj bahatosti i varvarstvu JKP "Lisje" i njihovoj praksi da otimaju i preprodaju grobnice onima našim pokojnim sugrađanima koji nemaju naslednike (ili za koje naslednici nemaju sredstava da plate "ležarinu")... nego, pomenuto JKP, njihove posmrtne ostatke iskopava i baca na gomilu ko smeće (bez jasnog obeležja)... https://www.dnevnik.rs/novi-sad/lisje-uklana-napustena-grobna-mesta-01-12-2018#comment-112428

    Pitam se da li se ovi ljudi bar plaše Boga, ako u njega ne veruju...

    Naravno pitanje je izašto na ovu javnu tajnu niko ne reaguje (pa ni velikodostonici svih verskih konfesiji). Ovim "biznisom" JKP krši član 317 Krivičnog zakonika, a za to se u civilizovanim zemljama ide na robiju.

    Zar to održavanje grobalja ne može da se naplaćije kroz Informatiku kao sto se naplaćuje "dimničarina"?
  • Molim vas

    21.04.2022 00:46
    Molim vas sve da razmislite o svojim rečima. Groblje je razrušeno, i to je tragedija. Ploče su tu gde su, i bez obeležja na sebi, one su ponovo samo kamen. Ugradili ih u groblje ili bacili u Dunav, nećemo uzdići sećanje na sahranjene (što je poenta nadgrobnog spomenika). Kamenu se ne možemo izvinjavati zbog nepravde učinjene ljudima.
  • Milan

    17.04.2022 17:13
    Kermeni su pravoslavci zasto onda ploce idu na katolicko groblje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti