Pobuna roditelja zbog premeštaja omiljenog vaspitača u drugi novosadski vrtić, pisali i ministarstvu

Grupa roditelja čija deca pohađaju vrtić "Petar Pan" u Novom Sadu nedavno su se glasno pobunili zbog premeštaja vaspitača. Kažu da je jedini razlog za premeštaj bio sukob vaspitačica u drugom vrtiću.
Pobuna roditelja zbog premeštaja omiljenog vaspitača u drugi novosadski vrtić, pisali i ministarstvu
Foto: 021.rs

Omiljeni vaspitač u vrtiću "Petar Pan" je, naprasno i nakon dve godine rada s decom, prebačen u drugu ustanovu, a na njegovo mesto je došla vaspitačica.

Roditelji su odmah negodovali jer je, kažu za 021.rs, reč o mladom vaspitaču kog su i roditelja i deca obožavali i s kojim su deca vrlo brzo nakon početka rada ostvarila značajne napretke na svim poljima. Kako kažu, ne mogu da prihvate razloge za premeštaj koje su dobili od ustanove, a nezvanično im je rečeno nekoliko verzija - od one da je mladi vaspitač sam tražio da ode, do one da je reč o običnom kadrovskom premeštanju. 

"Najglasnija" verzija koja kruži vrtićima i roditeljskim grupama je ona da su se dve vaspitačice iz jednog vrtića sukobile do mere da ne mogu da rade zajedno, te da su zato fizički razdvojene.
 
U peticiji koju su poslali Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo", u koju 021.rs ima uvid, roditelji zahtevaju od svih nadležnih da se premeštaj vaspitača poništi.
 
"Navedenim rešenjem direktno su narušeni interesi naše dece i negativno se utiče na njihov razvoj, kao i na postignute rezultate koje grupa ima. Nisu sagledane sve činjenice i okolnosti, te smatramo kao da nije urađena adekvatna procena pre donošenja odluke. Dobrobit dece mora biti iznad birokratskih i proceduralnih tokova, te dodatni napor koji je potreban kako bi se ova neadekvatna odluka ispravila ne možemo prihvatiti kao opravdanje. U svo poštovanje prema kadrovskoj organizaciji ustanove, jedino prihvatljivo rešenje jeste da premeštaj bude realizovan tek nakon što vaspitač izvede ovu generaciju dece", poručuje se u roditeljskoj peticiji, upućenoj "Radosnom detinjstvu".
 
Roditelji su priložili i obrazloženje, u kojem navode da samo štite interes svoje dece, te da vaspitačica koja dolazi umesto njihovog vaspitača "neće moći da nadomesti ulogu koju njihov vaspitač ima u životima i vaspitanju dece". Pominju da je vaspitač s kojim su deca radila pokazao neizmernu ljubav prema svakom detetu u grupi, da su se deca radovala odlasku u vrtić, da su vaspitača poštovala i da se nijedno dete nikada nije požalilo na njegov rad.
 
"Deca imaju bezuslovno poverenje u njega i zato svaki njegov savet prihvataju i implementiraju u svoje ponašanje. Naša grupa je vrlo koherentna zahvaljujući njegovoj ogromnoj energiji i žaru koji iskazuje u svakodnevnom radu sa decom. Svakim danom vidimo kako utiče da naša deca postanu što kvalitetniji mali ljudi", poručuje se u obrazloženju roditelja.
 
Ova peticija nije imala uspeh kod nadležnih u ustanovi. Kako za 021.rs navodi direktorica PU "Radosno detinjstvo" Marijana Popov, navodi o premeštaju koji se pominju nisu tačni.
 
Kako kaže, premeštaji zaposlenih nisu neuobičajeni u toku čitave radne godine. Premeštaj se radi u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnom ugovoru kod poslodavca, "a sve u skladu sa potrebama organizacije rada, uvažavajući prava i obaveze zaposlenih iz radnog odnosa, imajući u vidu veličinu i razuđenost objekata naše ustanove (75 vrtića), broj i strukturu zaposlenih (oko 2.500)". 
 
"Inicijativa za premeštaj zaposlenog (na poslove koji odgovaraju stečenoj vrsti i stepenu stručne spreme) može poteći i lično od zaposlenog (samo trenutno imamo oko 200 molbi zaposlenih za premeštaj) ili sama organizacija posla to zahteva. U konkretnom slučaju, potpuno je netačno da je predmetni premeštaj bio radi zadovoljenja želje druge vaspitačice, već je predmetni premeštaj usledio radi bolje organizacije u procesu rada predškolske ustanove. Pored navedenog, naravno da je interes dece jedan od aspekata i vrlo važan gde se, svaki put kada se prilikom organizacije promeni jedan od vaspitača stručni tim psihologa prati adaptaciju i u konkretnom slučaju u grupi vrtića 'Petar Pan' nisu uočeni kakvi problemi u funkcionisanju grupe i dece zbog promene jednog od vaspitača", navodi Popov.
 
Na pitanje 021.rs da li je predškolska ustanova primila peticiju i razmotrila je, direktorica navodi da peticija jeste stigla na adresu "Radosnog detinjstva" i to nakon što su se roditelji obraćali i Ministarstvu prosvete, mnogim drugim institucijama, medijima, a i nakon održanih sastanaka sa predstavnicima saveta roditelja.
 
"Upravni odbor Ustanove je primio informaciju o podnetoj peticiji i doneo odluku da nije nadležan da rešava predmetno pitanje jer predmet peticije (poništaj aneksa ugovora o radu) nije u delokrugu rada Upravnog odbora Ustanove", navodi Popov.
Na pitanje 021.rs da li postoji procedura ili akt koji se primenjuje u ustanovi, a kojim se definišu koraci ka ispunjavanju najboljeg interesa dece koja pohađaju vrtiće "Radosnog detinjstva", direktorica ustanove kaže da naše pitanje nije najjasnije.
 
"Predškolska ustanova je osnovana radi obavljanja delatnosti obrazovanja i vaspitanja dece te su sva akta ustanove doneta pored ostalog uvažavajući interese dece. Konkretan opšti akt 'kojim se definišu koraci ka ispunjavanju najboljeg interesa dece' ne postoji", poručuje direktorica Marijana Popov.
 
Jedna od majki koja se obratila 021.rs kaže da nije iznenađena činjenicom da ustanova, prema njenom mišljenju, nastavlja da "tera svoju priču". Kako kaže, svi roditelji sada su već gotovo sigurni da se njihov vaspitač neće vratiti u grupu "jer bi to značilo da ustanova priznaje svoje greške".
 • Profesor

  17.04.2022 08:17
  Neukost
  "Vaspitač"
  Komentar da izvesni sin ne voli babe pokazuje kakvi su roditelji. Iskustvo je jedno a mladost drugo. Oba uslova imaju svoje prednosti i mane. Ali da se detetu koje tek kreće u školu podilazi šta voli i ne voli ukazuje na trasu školovanja i razmaženosti.
 • Irena

  16.04.2022 21:16
  Vaspitac
  Bitno je ko je vaspitac, ucitelj, nastavnik. Moj sin nije voleo babe (imao je neki razlog) i kada je polazio u skolu, ne poznajuci nijednu uciteljicu, trazila sam da bude u razredu mladje uciteljice. Ne mogu da zamislim kako bi prosao da je bio kod uciteljica pred penzijom. I jako je bitno da vaspitac bude neko koga deca vole i postuju. Te koje su se tukle stvarno ne mogu biti uzor deci. Menjanje ucitelja i vaspitaca bez prekebi opravdane potrebe nije dobro
 • RD

  16.04.2022 12:13
  Za Kostu
  Kosta izgovorili ste neistinu. U Backom Petrovcu ne postoji fakultet za obrazovanje vaspitaca. Prvo se dobro raspitajte!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti