FOTO: Privodi se kraju obnova dela fasade Vojne bolnice u Petrovaradinu, najstarije u Evropi

Obnova dela fasade Vojne bolnice je pri kraju, dok se u Petrovaradinu nastavlja rekonstrukcija još nekoliko drugih starih zdanja.
FOTO: Privodi se kraju obnova dela fasade Vojne bolnice u Petrovaradinu, najstarije u Evropi
Foto: 021.rs
Nakon nekoliko meseci radova, sa ulaza u bolnicu u podgrađu Tvrđave sklonjeni su zastori i gotovo sve skele, a radnici privode kraju radove. 

Za sada nema informacija kada će i ostale fasade zgrada u okviru kompleksa najstarije funkcionalne vojne bolnice u Evropi biti obnovljene, ali je za očekivati da to usledi u narednom periodu, s obzirom na to da u takozvanom Gradiću već duže vreme traje rekonstrukcija jedne po jedne zgrade. 

Radovi na ulaznom delu u Vojnu bolnicu su započeti u novembru i obuhvatili su građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske poslove na uličnim fasadama i krovu, te restauraciju prvobitnog izgleda objekta zabeleženog u arhivskoj građi.
 
Kako se uverio reporter 021.rs, obnovljena je i zgrada u sklopu Vojne bolnice, koja se nalazi na Trgu vladike Nikolaja 5, dok se istovremeno kraju privode radovi na zgradi prekoputa, na Trgu vladike Nikolaja 4, kao i u Beogradskoj 21. Na ovim zgradama se takođe izvode konzervatorski radovi, a rok za završetak je maj. 
 
Za obnovu ove tri zgrade izdvojeno je više od 88 miliona dinara. 
 
  
 
Dodajmo i da, osim ovih radova u Petrovaradinu, obnavlja se i "Velika kasarna" u Ulici prote Mihaldžića 3, kao i najstarija kuća u Novom Sadu, takozvana Špilerova kuća, u Vladimira Gortana 8.
 
Za obnovu kasarne izdvojeno je 73,4 miliona dinara, a za kuću 28,8 miliona. Reporter 021.rs obišao je i Špilerovu kuću, ali nije zatekao radnike, već samo skele oko objekta. 
 
Projekat rekonstrukcije fasada i krovova zgrada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao i starih zgrada u centru Novog Sada traje već gotovo šest godina i računa se da je do sada iz gradskog, pokrajinskog i republičkog budžeta izdvojeno više od 600 miliona dinara, a uređeno je oko 100 objekata.
  • ДДП

    20.04.2022 11:22
    За очекивати је неправилно, не сме предлог уз инфинитив, побогу.
  • Nada

    20.04.2022 10:16
    Podržavam sve što vodi ka lepšem i boljem. Ali u Gradiću su prvo sredjene fazade a onda se prešlo na krovove?! Fasade su već prljave, isprskane i blatnjave zbog gustog saobraćaja.Šteta. Trotoari krpljeni i ružni. Nadam se da će i oni doći ubrzo na red.
  • Lingua latina

    19.04.2022 18:52
    Viribus unitis!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.