Aktivisti sa Novog naselja protiv rušenja zgrade OŠ "Miloš Crnjanski": Nerazuman projekat

Ideja o rušenju postojećeg objekta Osnovne škole "Miloš Crnjanski", te izgradnja novog, nije se dopala svima, sudeći po saopštenju inicijative Za zeleno Novo naselje i Udruženja za zaštitu šuma.
Aktivisti sa Novog naselja protiv rušenja zgrade OŠ "Miloš Crnjanski": Nerazuman projekat
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs otkrio, na uvidu je urbanistički projekat nove zgrade Osnovne škole "Miloš Crnjanski" na Satelitu, koja će sadržati bazen, sportske terene, trim stazu, ali će se zadržati i stablo platana u dvorištu.

U dve organizacije građana smatraju da ovaj projekat ne uvažava "instinske potrebe građana Novog naselja za novom školom na novim lokacijama". Po njihovim rečima, planovi za novu zgradu Osnovne škole "Miloš Crnjanski" na Satelitu je još jedan nerazuman projekat na kojem će neko zaraditi.

Kako kažu, ceo projekat je "rasipnički i ekonomski neopravdan, urbanistički i ekološki katastrofalan, a na kraju i potpuno ekonomski neodrživ sa aspekta budućih troškova održavanja"
 
"Smatramo da je ovakvim projektom najgrublje izigrana objektivna i neupitna potreba stanovnika Novog naselja da, sa jedne strane, konačno dobiju potpuno novu školu za svoju decu na drugoj lokaciji, a sa druge strane da se stari objekat OŠ 'Miloš Crnjanski' rekonstruiše, adaptira i sanira, te ostane kao takva u već formiranom bloku i prostoru u kojem su idealno uklopljeni objekti škole, obdaništa, stambene zgrade, zelene površine i odraslo raskošno drveće sa svojim brojnim stanovnicima, među kojima su i neke strogo zaštićene vrste ptica (sove utine i gačci)", navodi se u saopštenju.
 
Aktivisti poručuju da žele da vide studiju opravdanosti projekta izgradnje i rušenja jer se "u bogatim zemljama školske zgrade ne ruše, već se rekonstruišu". Gradskoj upravi su uputili Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kojem traže Studiju sa tehničkom i ekonomskom procenom koja bi opravdala rušenje starog objekta i izgradnju novog.
 
"Za decu Novog naselja, za istinski našu decu, tražimo da se izgrade nove škole u Ulici Momčila Tapavice, na Jugovićevu i lokaciji starog Rasadnika, kako je to već planirano usvojenim planovima detaljne regulacije. Prioritetnom izgradnjom prvo škole u ulici Momčila Tapavice odmah bi se stekli uslovi da se započne rekonsntrukcija škole 'Miloš Crnjanski'. Tražimo takođe da se na Novom naselju izgradi bazen na planiranoj lokaciji na uglu Bate Brkića i Bulevara Jovana Dučića, koji bi bio dostupan svima i koji bi komercijalnim korišćenjem bio bez sumnje ekonomski održiv", navodi se u saopštenju.
 
Da u sadašnjim školama u Novom Sadu neretko nema elementarnih higijenskih uslova u toaletima poručuje Zorana Marasanov iz inicijative Za zeleno Novo naselje. Ona se pita čemu će služiti bazen u školi jer današnji učenici jedva imaju poneki čas fizičkog.
 
"Imamo školsku decu i znamo sa sigurnošću da bi nova škola u Momčila Tapavice odmah povukla 20 odsto đaka iz 'Miloša Crnjanskog'", smatra Marasanov.
Novi projekat ima ogroman potencijal za korupciju i nameštanje poslova u atmosferi kad su investitori svakako visokih apetita, poručuje Dragana Arsić iz Udruženja za zaštitu šuma.
 
"Zaista je nejasno kojim trendovima urbanističkog planiranja se rukovode gradski urbanisti sa predlaganjem betonskog mastodonta atrijumskog oblika sa efektima toplotnog ostrva, bez cirkulacije vazduha i sa fensi bazenom koji valjda treba da zaseni roditelje i nečiju decu. Gospodo urbanisti, da li vam je poznat trend savremenog zelenog ekološkog planiranja, sa prirodnim materijalima, trim stazama bez betona i plastike, ekološki i klimatski pametno projektovanje sa kojim se snižava temperatura mikrosredine, dobija čistiji vazduh i u celini podiže kvalitet životne sredine u kojoj treba da borave i rastu naša deca", pita Arsić.
 
I aktivistkinja Helena Šešum iz građanske inicijative Za zeleno Novo naselje navodi da izgradnja nove, moderne škole ne sme da zamaskira realan problem nedostatka novih škola i vrtića.
 
"I nikako ne sme da bude opravdanje nepristupanju gradnje javnog bazena, ili opravdanje da se uništi postojeće zelenilo, prostor za parking mesta i ostalo što čini životni prostor stanovnika Satelita normalnim", zaključuje Šešum, koja s ostalim aktivistima poziva sve građane da se, u interesu Novosađana, bore protiv ovog projekta.
  • Зоран

    21.04.2022 14:14
    Нисам за рушење
    @ Марко,
    за уништено , реновирано игралиште које има стално отворена врата и милион рупа испод ограде , не знам ко је крив јер на њега улази и дању и ноћу ко год стигне . То је до васпитања људи . Е сада , да би се срушио толики објекат треба издвојити огромну суму ( погледајте на овом сајту колико је коштало рушење полусрушеног „Аутокоопа“ ) па додајте средства уложена у претходно реновирање школе . Сада ћу вам дати пример ОШ „ Никола Тесла „ . Саграђена је 1956 и толико је била запуштена да се није могло прићи улазу када пада киша . Недавно је реновирана док су ђаци присуствовали редовној настави и пример је школе 21 века . Питајте да Вас пусте унутра и у двориште па да се уверите на шта сада личи ова „стара дама“ , а гле чуда нема базен . Зато су ту терени за све спортове , али је и ограђена тако да приступ нема свака „шуша „ већ само они којима је и намењена .
  • Marko

    21.04.2022 08:09
    @Зоран
    Prosetaj ti ipak Zoki do skole ako si vec u komsiluku pa pogledaj malo to obnovljeno kosarkasko igraliste sa raspalim kosevima i rupama u asfaltu. Mozda te domar i pusti da bacis pogled kako to izgleda i unutra. A za PVC stolariju si u pravu. Mada, ako si bio nedavno na glasanju, mogao si se uveriti kakva je to lepota za boravak dece.
  • Зоран

    20.04.2022 21:52
    Невероватно
    Богер очигледно није из Новог Сада. Ја сам у близини школе и гледао сам како је реновирају пре пар година. Стављени нови пласт. прозори ,сређена сала , огромна травната површина преуређена новом трим стазом , обновљено кошаркашко игралиште , стављени нови рефлектори... Само би тешки мафијаш све ово порушио . Не болесник него мафијаш...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti