FOTO: Pogledajte kako će izgledati prva novosadska škola sa bazenom, gradiće se na Satelitu

Gradska uprava je na javni uvid stavila urbanistički projekat nove zgrade Osnovne škole "Miloš Crnjanski" na Satelitu, saznaje 021.rs.
FOTO: Pogledajte kako će izgledati prva novosadska škola sa bazenom, gradiće se na Satelitu
Foto: 021.rs

Projekat je izradila firma "Pro-ing" i kako će izgledati prva novosadska škola sa bazenom, javnost može da vidi od 13. do 19. aprila od 10 do 13 časova u Upravi za urbanizam u Školskoj 3, u kancelariji 32, ili da preuzme sa sajta Grada.

Postojeća zgrada škole "Miloš Crnjanski" je sagrađena 1962. godine pod imenom "Boris Kidrič" i dograđena je 2010. tako da sada ima 4.159 kvadratnih metara i u njoj postoje 43 odeljena sa 1.157 učenika. Sadašnji objekat ima dva sprata i dva međusprata, sa ukupno 24 različite učionice, bibliotekom, zbornicom i dve fiskultulrne sale od 350 kvadrata i prateće prostorije. Ovo, međutim, nije dovoljno,  jer se svake godine povećava broj učenika. 

U ovom delu Satelita, oko Ulice Bate Brkića, u poslednjih desetak godina izgrađen je veći broj stambenih zgrada, što će se nastaviti i u narednom periodu. 
 
Nova škola će biti građena na parceli većoj od 15.000 kvadratnih metara, sa potpuno ravnim krovom, a nalaziće se na mestu na kom su trenutno sportski tereni postojećeg objekta. 
 
"Novi objekat je pozicioniran u zapadnom delu kompleksa i postavljen je tako u odnosu na regulacione linije da zauzima središnji deo, ostavljajući dovoljno prostora i sa južne i sa severne strane za formiranje saobraćajnih i pešačkih površina. Radi maksimalnog iskorišćenja oblika i dubine parcele objekat je koncipiran kao dvotrakt, čime je formiran centralni atrijum sa slobodnim prostorom koji omogućava dvostranu orijentaciju na nadzemnim etažama. Duž centralnog atrijuma formirane su otvorene galerije u funkciji pristupa jedinicama-učionicama. Objekat je koncipiran tako da se objedine svi sadržaji školskog programa u jednu multifunkcionalnu celinu", stoji u opisu projekta na javnoj prezentaciji. 
 
 
Planirano je i da se na mestu postojeće škole, nakon što se sruši posle gradnje novog objekta, sagrade dva kombinovana sportska terena dimenzija 40x20 metara, kao i trim staza koja je pozicionirana tako da se sačuva spomenik prirode - drvo platan koje se nalazi u dvorištu. 
 
U okviru dvorišta će biti parking sa 24 mesta i parking za oko 60 bicikala. 
 
Nova škola "Miloš Crnjanski" će biti dvospratnica sa suterenom visoka 14 metara i neto površinom većom od 11.500 kvadratnih metara. Kako je navedeno, s obzirom da su u prizemlju formirani atrijumi koji se pružaju kroz objekt celom njenom visinom, bruto površina prizemlja, bez atrijuma će iznositi više od 3.000 metara kvadratnih. 
 
Procenat zauzetosti parcele nakon gradnje će biti oko 28 odsto, dok će zelene površine pokrivati oko 40 odsto. 
 
U projektu se navodi i da će kolski pristup školi biti iz Ulice Stevana Momčilovića. Pešaci će moći da uđu kroz tri ulaza, iz Ulice Stevana Momčilovića, kao i dva iz Ulice Anđe Ranković, pri čemu će glavni ulaz biti sa strane ove ulice.
 
U novoj školi, osim glavnog ulaza, planirani su poseban ulaz za zaposlene, ekonomski ulaz za snabdevanje kuhinje, ulaz u podstanicu, kao i potrebni protivpožarni izlazi.
 
U suterenskom nivou je planiran bazenski prostor sa pratećim sadržajima, multifunkcionalne i sportske sale koje se nalaze u centralnom delu objekta. Na ovoj etaži su u traktu ka ulici Anđe Ranković smešteni i sadržaji za prijem roditelja, kancelarije zaposlenih, zbornica, kancelarija direktora i auditorijum ka otvorenim terenima. Trakt prema ulici Stevana Momčilovića je funkcionalno opredeljen za kuhinjski prostor-prateće prostorije, svlačionice, teretanu, sanitarni blok i prostor podstanice.
 
Na nivo prizemlja predviđen je glavni ulazni hol sa auditorijumom, kao i centralne vertikalne komunikacije. U prizemlju su planirane učionice za učenike nižih razreda, sanitarni blokovi, kuhinja sa kantinom i trpezarijom.
 
Prvi i drugi sprat imaju u potpunosti obrazovnu namenu sa učionicama, kabinetima i pripremnim prostorijama. Ukupno je planirano 36 učionica u školi, a na prvom i drugom spratu dva trakta su povezana galerijama u vidu hodnika koji presecaju multifunkcionalnu i sportsku salu i formiraju jedinstvenu vizuelnu celinu.
 
Sportska sala je trovisinski prostor omeđen hodnicima koji ostvaruju vizuelni kontakt, ali sprečavaju neželjene zvučne efekte.
Na prvom i drugom spratu su planirane i biblioteka, prostori za razne sekcije, kao i izlaz na otvorenu ozelenjenu terasu, namenjenu učenju i školskim događajima na otvorenom.
 
Na ovaj projekat nove škole "Miloš Crnjanski" zainteresovana pravna i fizička lica mogu da ulože prigovor ili sugestije u pisanom obliku Upravi za urbanizam ili preko elektornske pošte na adresu planiranje@uprava.novisad.rs.
 
Dodajmo da se prema nekim najavama iz lokalne uprave početak gradnje nove škole "Miloš Crnjanski" očekuje sledeće godine, a sredsva će verovatno osim Grada izvojiti i Pokrajina, kao i Republika. Da će se graditi nova škola najavljeno je još 2019. godine, a prošle godine je Vojvodina platila izradu projekte dokumentacije koja je sada na javnom uvidu. 
  • Zoi

    16.04.2022 08:02
    Tu su pare pa stručnjaci za gradnj bazena, pa popravke (kao na spensu) stalno imaju koristi ovi što to hoće njima je lična korist u glavi više je sve jasmo
  • miki

    14.04.2022 23:41
    uf
    pa jao koji uspeh, čestitke kompletnom rukovodstvu škole ali prvo da srede sanitarne čvorove ipak msm da su fiziološke potrebe prioritet ili možda nisu, a, sta mislite o tome
  • Neda

    14.04.2022 16:24
    A bazen u B.Brkica
    Koji genijalni um je smislio da skola ima bazen,na 2 min od planiranog velikog bazena?
    Sram vas bilo sto ga ne zavrsavate!
    Glasove porodica iz kraja necete nikad dobiti,zbog tog bazena koji ste obecali (ako ni zbog ceg drugog),a sada se pravite ludi.I peticije smo pisali.Nista.
    I mi na Naselju treba da zivimo!Nije grad samo Centar i Liman.
    Proteste cemo napraviti zbog tog bazena ,nikad zavrsenog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti