Limanski park dobija i "Čoveka jelena"

Skulptura "Čovek jelen" Nikole Zarića biće postavljena u Limanskom parku.

Odbornici u Skupštini Novog Sada odlučiće o postavljanju ovog skulpturalnog dela na sednici, zakazanoj za petak, 29. april.

Skulptura izlivena u bronzi biće postavljena na zelenoj površini, u centralnom delu Limanskog parka, zapadno od ukrštanja dve glavne pešačke staze.

Postavljanje "Čoveka jelena" u Limanski park inicirali su osnivači Fondacije "Mali princ" Aleksandra Vegezzi Boškov i Antonio Vegezzi, direktorka Galerije "Bel Art" Vesna Latinović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnosti "Terra" Slobodan Kojić i likovni kritičar Sava Stepanov.
 
Oni su u decembru podneli inicijativu Savetu za kulturu i informisanju. Savet je već sledećeg meseca razmatrao ovu inicijativu, nakon čega je zatražio mišljenje "Urbanizma" i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
 
Sada se čeka samo potvrđivanje odluke u Skupštini grada. 
 
"Postavljanjem u Limanskom parku predmetnog skulpturalnog dela vajara Nikole Zarića, umetnika koji svojom ličnom i umetničkom biografijom povezuje Novi Sad sa Evropom i čija se skulpturalna dela nalaze u mnogim delovima sveta, gde se mitski susreću priroda i savremeni čovek, povezao bi se urbani deo grada sa prirodom, Dunavom i novom kulturnom stanicom u kojoj će se, u godini u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture, održati brojni umetnički i kulturni programi, čime bi Novi Sad trajno dobio vredno umetničko obeležje", navodi se u odluci.
 
Neophodna sredstva za izradu i postavljanje "Čoveka jelena" u Limanski park obezbediće Fondacija "Mali princ". 
Nikola Zarić je rođen u Švajcarskoj 1961. godine, detinjstvo je proveo u Holandiji, a 1985. diplomirao je šumarstvo na Švajcarskom saveznom tehnološkom institutu u Cirihu. Nakon toga je počeo da izučava vajarstvo i grafiku na Ženevskoj školi za vizuelne umetnosti. Diplomirao je 1991. godine, a postdiplomske studije je završio 1993. godine.
 
Zarić je popularizator šuma, pre svega vajar. Njegov glavni materijal je beton. Njegove skulpture su često instalirane u grupi i kombinuju životinjske i ljudske figure. Preminuo je 2017. godine.
  • Monika

    04.05.2023 16:18
    Biljana, hvala na komentaru. Naš prostor za igru koji se pružio čak do Dunava. Njegove močvare i peščane dine koje su nam kao malima izgledale u nedogled. Sloboda i bezbrižnost našeg djetinstva….Dali si ti naša susetka iz druge zgrade?
  • /

    01.05.2022 23:45
    /
    spomenik tapavici i pupinu jos nisu prevazidjeni
  • Лиманац

    28.04.2022 14:22
    „Рогоња”
    Занимљива скулптура. Свакако да би се боље уклопила у амбијент Фрушке горе или Каменичког парка.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti