FOTO: Balaševićeva muzika i poezija večeras u Ulici Jovana Cvijića

Do sada neobjavljena pesma Đorđa Balaševića i antologija njegove poezije "Dodir svile" predstavljene su večeras.
FOTO: Balaševićeva muzika i poezija večeras u Ulici Jovana Cvijića
Foto: 021.rs

Poštovaoci Balaševića okupili su se na promociji ispred kuće u Ulici Jovana Cvijića 33, a ulica je bila zatvorena za saobraćaj. 

Premijerno je emitovana do sada neobjavljena pesma, tamburaši su izvodili Balaševićeve pesme, puštani su snimci s koncerata...

Knjiga "Dodir svile", koja je ranije već bila objavljena, sada je dopunjena, a među pesmama su i one koje do sada nisu bile objavljene.

Prisutnima su o lepim sećanjima i zajedničkim događajima pričala deca Aleksa, Jovana i Jelena i supruga Olja.
 
Jelena Beba Balašević rekla je da bi, kada bi se pravio "robotip" oca, trebalo da liči na njihovog.
 
"Prošlo mi je kroz glavu kako bi izgledalo kada bi trebalo da ja, a neću, napišem knjigu o svom detinjstvu i kad bi to bilo po uzoru na tatinu knjigu to bi bilo nemoguće, ne samo zato što je on pisao vanvremenski, nego zato što je u našoj kući svaki dan bio praznik. Imam fotografije, neka shvate ovo novinari ozbiljno, gde su Olja i Ðole obučeni kao lovac i Crvenkapa, a Jovana kao baba sa velikim naočarima. Ja nisam htela da učestvujem u tome, kao. Uglavnom, imperativ je bio da nekog obraduješ, nasmeješ, da nekog iznenadiš. Tako je i dalje, jer nas je on tako naučio, bio je veliki dečak", ispričala je Jelena Balašević.
 

"Jedna do sada neobjavljena pesma, jedna davno objavljena knjiga, ali ovaj put proširena, antologija poezije od prve pesme pa sve do 2021. Nešto mi je previše otrcana reč: promocija... iako to formalno jeste, ali... Nek bude: Još Jedan Praznik?", navela je ranije u pozivu na događaj Jelena Balašević.

  • Jare

    30.04.2022 20:51
    Muzej
    Sasvim prikladno za muzej , odlična ideja koja je promovisana od strane same porodice . Hvala im i verujem da će sada prestati licitacija sa raznim mestima u gradu koja dokone osobe obilaze i u naše ime delegiraju ( ne znam ko jih je ovlastio za to ) . Kako "Urbis" onomad reče , gospodo draga , komunizma više nema i nečijim vlasništvom pojedinac ne može da raspolaže . Tako se na zapadu radi . Država nikom privatno ne gradi muzej . Poštovaoci se organizuju u udruženje obožavalaca tog i tog i osnuju muzej , naravno svojim parama jer je on njihov idol . Oni koji se tom božanstvu ne klanjaju nemaju ništa sa tim . Oni se organizuju i grade muzej svom božanstvu . Tako se to radi u normalnom svetu i nigde nema da ljubimac gradonačelnika dobije muzej na mufte . To se radi samo u siromašnim državama trećeg sveta kao što je Srbija.
  • Samoja

    30.04.2022 19:01
    Rodjendan
    @realno Na njen rodjendan zato sto je i pesma napisana povodom njenog rodjendana, a i oni najbolje znaju kako i on zeleo.
  • Jula

    30.04.2022 16:45
    Ja
    Neverovatno je kako njegova udovica svuda trpa sebe. To što je priređeno je prihvatljivo ali zar ne usmerava da u toj ulici i treba da bude neka kuča sećanja? Na njen rođendan? A zašto ne na njegov?
    Ona je ipak i dalje u senci a umetnik je ON!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti