Muzej žrtava genocida protestuje zbog ražnja pored spomenika "Sloboda": Anticivilizacijsko ponašanje

Muzej žrtava genocida apelovao je na građane da se "dostojanstveno odnose prema kulturnim dobrima koji svedoče o stradanju i/ili junaštvu predaka tokom Drugog svetskog rata".

Kako se navodi, na mnogim lokalitetima širom Srbije su tokom 1. maja zatečeni prizori "neodgovornog, anticivilizacijskog i destruktivnog ponašanja pojedinih građana".

Jedan od takvih primera, podseća Muzej, koji je dokumentovan fotografijama, dogodio se i kod monumentalnog spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu.

"Naši neodgovorni sugrađani demonstrirali su neprimereno ponašanje i zakonom kažnjiv odnos prema nepokretnom kulturnom dobru - delu velikog Sretena Stojanovića podignutom 1951. godine", navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.
 
Oni pozivaju nadležne da bez odlaganja identifikuju i sankcionišu počinioce ovog prekršaja.
 
"Pozivamo sve građane da na odgovoran, primeren i dostojanstven način brinu o kulturnoj baštini koja svedoči junaštvu i stradalništvu naših zajedničkih predaka u periodu između 1941. i 1945. godine", zaključuje se.
 
Podsetimo, zbog pečenja praseta kraj spomenika "Sloboda" sačinjen je zapisnik protiv NN lica. Pečenje praseta je zaustavljeno u početnoj fazi, pa je sprečeno dalje uništavanje spomenika, a u ovom slučaju dalje će postupati nadležni organi.
  • Mastodont

    03.05.2022 14:33
    @pa i ne cudi gde je

    Kad ti i kulturi prdi ološ koji ne zna ni šta su navodnici, stvarno svašta izviri ispod kamena...
  • pa i ne cudi gde je

    03.05.2022 12:18
    vojvodjanska ''kultura''
    Ovo su naslednici onih Vojvodjanera sto su do pre svega 30-40 godina u Novom Sadu drzali pilice, svinje i druge zivotinje u kucama u Centru grada, Podbari, Detelinari, Telepu itd. i koristili konjske zaprege posto valjda nisu culi za automobil. To je ta novosadska ''kultura'' i ''kulturno nasledje'', uvod u jogurt revoluciju.
  • Bibi

    03.05.2022 10:04
    A spomenik žrtvama racije na keju, što se zapišava redovno, to nikome ne smeta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti