FOTO Brnabić na svečanoj ceremoniji u Novom Sadu: Evropa je naša prošlost, sadašnjost i budućnost

U Gradskoj kući u Novom Sadu održan je zvanični prijem povodom Dana Evrope, 9. maja.
FOTO Brnabić na svečanoj ceremoniji u Novom Sadu: Evropa je naša prošlost, sadašnjost i budućnost
Foto: 021.rs

Prijem su zajedno priredili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, a prisutnima se obratila i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Među zvanicama bili su i pojedini ministri i drugi funkcioneri, poput Darije Kisić, Maje Popović, Maje Gojković i Ivice Dačića.

U svom obraćanju zvanicama, Emanuele Žiofre govorio je o nastanku Evropske unije kao garanta mira na evropskom kontinentu, ali i o trenutnoj situaciji u Ukrajini i ruskoj agresiji na ovu državu. Žiofre je naglasio da je zahvalan Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i na pomoći ukrajinskim izbeglicama.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je Srbiji evropski put danas važniji nego ikada, jer "predstavlja garant mira i stabilnosti".

Ona je istakla da je u Srbiji postignut iskorak "u gotovo svim poglavljima u oblasti vladavine prava" u vreme odlazeće Vlade.
 
"Trasirali smo put za dalje reforme i još mnogo stvari treba zajedno da uradimo", istakla je. 
 
Brnabić je naglasila da Srbija i Balkan "nisu evropska periferija, kako to neki vole da kažu".
 
"To što smo danas u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, koji je nedavno bio i Evropska omladinska prestonica, samo je jedan od pokazatelja da Srbija nije periferija. Srbija je neodvojivi deo evropske zajednice naroda. Evropa je naša prošlost. Evropa je naša sadašnjost. Evropa je naša budućnost", zaključila je Brnabić. 
 
Inače, na Trgu slobode je danas otvoren i "Festival Evrope" u okviru kog se realizuju brojne aktivnosti kojima se predstavljaju zemlje članice Evropske unije, Ministarstvo za evropske integracije, kao i Evropski pokret u Srbiji.
Prethodno je danas, u Novom Sadu, održana šetnja novosadskog "Besmrtnog puka", organizovanog povodom Dana pobede nad fašizmom. Ipak, kako se moglo videti, ovaj skup više je ličio na podršku Rusiji u ratu u Ukrajini, nego na odavanje počasti borcima palim u Drugom svetskom ratu. Na skupu se isticalo slovo "Z" koje je postalo simbol onih koji podržavaju ruski napad na Ukrajinu.
 
Skup je prošao bez zvaničnog učešća predstavnika vlasti, ali među prisutnima je bilo više direktora javnih preduzeća i drugih gradskih ustanova, a tu su bili i lokalni funkcioneri iz redova Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.
 
Na svečanoj ceremoniji povodom Dana Evrope održanoj u Gradskoj kući nekoliko sati kasnije nije bilo predviđeno vreme za odgovore na pitanja novinara, pa su samim tim, komentari na ovaj događaj od strane gradskih, republičkih, ali i evropskih zvaničnika izostali. 
  • ns

    10.05.2022 08:59
    zbunjen
    Šta i ona je bila tu? Strašno! Radikal do radikala! A koncert u Novom Sadu, Vojvodini, počinje sa makedonskom pesmom! Mislim da ima puno, puno... pesama o našem gradu, ako ništa drugo, tu su i Milini stihovi!
  • Ns

    10.05.2022 08:39
    Uh, ala dobro šalta
    Gradonačelnik prošle godine predvodio "Besmrtni puk", a ove , reklo bi se, "kontramiting"...
  • agatoni,aga,akademik

    10.05.2022 08:38
    ljubomir
    nećeš ni onda shvatiti , što se grbo rodi vrijeme ga ne ispravi !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti